DGI

DGI: Stor glæde over flere voksne til indendørs idræt

Del

I DGI, der organiserer over 6.400 idrætsforeninger med 1,6 millioner medlemmer, er der glæde over den politiske aftale, der åbner for indendørs idræt for alle aldersgrupper. Samtidig er der lagt op til, at kravet om coronapas skal drøftes.

Alle uanset alder kan fra 6. maj komme i gang med indendørs idræt igen. Det står klart efter nattens politiske aftale om genåbningen af Danmark, og det glæder DGI’s formand Charlotte Bach Thomassen.

”Vi er rigtig glade for at voksenidræt nu kommer i gang. Det er godt for både den fysiske, sociale og mentale trivsel, at vi igen kan mødes i de stærke, aktive fællesskaber. Samtidig er vi meget positive over for, at aftaleteksten lægger op til, at kravet om at tjekke corona-pas ved indendørs idræt nu skal drøftes i det såkaldte sektorpartnerskab,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Håb i forhold til corona-pas

DGI og andre af foreningslivets organisationer har sendt et nødråb til politikerne om udfordringerne med corona-pas i det frivillige foreningsliv. I den nye aftale er står der, at voksne skal have corona-pas, når de deltager i indendørs idræt, men ”pligten til at påse, at kravet om coronapas er opfyldt fastlægges i samarbejde med sektorpartnerskabet,” et partnerskab som idrættens organisationer mv. indgår i.

DGI og andre organisationer har været i dialog med Kulturministeriet om, at det bør være medlemmernes eget ansvar at sikre, at de har et corona-pas. Hidtil har meldingen været foreningerne ansvaret for at alle medlemmer har et gyldigt coronapas. Men der har ikke været retningslinjer for, hvad det ansvar betyder, hvordan skal det dokumenteres og med hvilke konsekvenser.

”Ingen tvivl om, at kravet om kontrol af corona-pas giver frustrationer i idrætsforeningerne. Det frivillige foreningsliv baserer sig på tillid. At pålægge frivillige at tjekke medlemmernes corona-pas er en stor opgave, og vi er bekymrede for, at det vil afholde foreninger fra at sætte gang i den genstart af idrætsaktiviteterne, der er så vigtig, Derfor ser vi frem til at drøfte mulighederne i sektorpartnerskabet,” siger Charlotte Bach Thomassen.

At skulle stille med ”kontrollanter” hver gang medlemmer er aktive indendørs i foreningen er en stor administrativ opgave. Bl.a. fordi en del medlemmer træner på egen hånd og selv låser sig ind og ud af hallen.

”Frivilliges kræfter skal bruges med omhu, netop fordi frivillige er frivillige. De frivillige skal – og brænder for – at bruge deres energi på at skabe aktiviteter og attraktive idrætsforeninger. Frivillige får jo ikke løn, og de er ikke blevet frivillige for at kontrollere andre,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Alle aldersgrupper kan nu træne indendørs igen

Den politiske aftale betyder, at alle uanset alder kan mødes til indendørs idræt igen. Dog åbnes der alene for ikke-kontaktsport for personer over 18 år og under 70 år.

”Hvad det konkret betyder, skal vi nu drøfte med myndighederne,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Men det er godt nyt for idrætsforeningerne, at forsamlingsforbuddet som ventes hæves til 25 personer indendørs og 75 personer udendørs fra 6. maj. To uger senere - den 21. maj - er det planen at hæve loftet til 50 og 100 personer for henholdsvis indendørs og udendørs forsamlinger.

”Jo flere, der må samles, jo nemmere er det for idrætsforeningerne. Hidtil har der for de +70-årige været et forsamlingsforbud på 10 til indendørs idræt, og det besværliggør muligheden for aktiviteter. Derfor er vi glade for, at forsamlingsforbuddet nu generelt hæves,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Grønt lys til overnatning ved sommeraktiviteter 

I DGI er der også stor glæde over, at den politiske aftale giver grønt lys til, at der kan være overnatning i et vist omfang i forbindelse med sommeraktiviteter i idrætsforeninger. En ekspertgruppe havde ellers anbefalet, at overnatning ikke skulle anbefales i forbindelse med sommeraktiviteter som festivaller og idrætsarrangementer.

”Det er virkelig godt, at politikerne har set det vigtige i, at det skal være muligt at overnatte i forbindelse med sommeraktiviteter i idrætsforeningerne. Det betyder, at vi i højere grad kan holde gang i sommerens aktiviteter og give de store oplevelser for de børn og unge, der har brug for venner og fællesskab oven på et træls corona-år,” siger Charlotte Bach Thomassen.

Igen mulighed for sociale aktiviteter

Sundhedsstyrelsen har i sine anbefalinger åbnet op for lidt mere socialt samvær i hverdagen. Det betyder, at idrætsforeninger igen kan have almindelige sociale aktiviteter – dvs. petanque-medlemmer kan drikke en kop kaffe efter træningen, og fodboldspillerne kan holde spillermøde.  

Ved socialt samvær i foreningen skal retningslinjerne for brug af indendørs lokaler og udendørs idrætsfaciliteter fortsat følges, ligesom de andre smitteforebyggende tiltag skal sikres. Det anbefales at holde mindst 2 meters afstand når muligt og altid mindst 1 meters afstand til andre. Hvis du er færdigvaccineret kan du være sammen med andre færdigvaccinerede uden at holde afstand eller bære mundbind.

Det anbefales fortsat ikke at holde fester udendørs eller indendørs.

”Vi er meget meget glade for, at der nu åbnes for lidt mere socialt samvær. Fællesskabet er altafgørende i en idrætsforening, og den sociale del har været stærkt savnet under corona-restriktionerne. Det betyder alverden, at vi nu igen kan supplere dagens træning med sociale aktiviteter. Vi trænger så meget til at dyrke hverdagens vigtige fællesskaber,” siger Charlotte Bach Thomassen. 

Nøgleord

Kontakter

Links

Information om DGI

DGI
DGI
Vingsted Skovvej 1
7182 Bredsten

79 40 40 40https://www.dgi.dk/

DGI arbejder målrettet for at styrke motion og breddeidræt i Danmark. Vi tror på glæden ved idræt og på styrken i foreningsfællesskabet. DGI's 6400 foreninger har over 1,6 mio. medlemmer. 

Følg pressemeddelelser fra DGI

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra DGI

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum