Danmarks Frie Forskningsfond

DFF uddeler 280 millioner kroner til grønne forskningsidéer

Del

55 excellente forskningsprojekter får til sammen 280 mio. kr. til den grønne omstilling. Hvert forskningsprojekt får støtte af Danmarks Frie Forskningsfond for mellem 2,8 og 11,9 mio. kr. og løber over to til fem år.

Foto: Kazuend, Unsplash
Foto: Kazuend, Unsplash

Danmarks Frie Forskningsfond har netop givet støtte til 55 nye grønne forskningsprojekter fra alle dele af den videnskabelige verden. De 55 forskningsprojekter er valgt ud blandt 479 ansøgninger, og formålet er at give dygtige forskere et økonomisk rygstød til at gøre nye, forskningsmæssige landvindinger inden for områder som f.eks. miljø og klima.

»Danmark har tårnhøje klimaambitioner, og det kræver blandt andet en ambitiøs grøn forskningspolitik at indfri dem. Jeg er glad for at se de politiske beslutninger omsat i projekter som dem, Danmarks Frie Forskningsfond støtter her. Forskere fra et bredt felt af videnskaber byder ind og kan på hver deres måde være med til at bidrage til Danmarks klimamålsætninger, til nye fremskridt og for nogles vedkommende også til danske job«, siger uddannelses- og forskningsminister Jesper Petersen.

Læs mere om de 55 grønne forskningsprojekter

Fra fluer til forbruger

Danmarks Frie Forskningsfond støtter den grønne omstilling fra mange vinkler: fra grundforskning, der vil give grønne løsninger på lang sigt, til forskningsprojekter, der udover at skabe en bedre grøn bundlinje, bidrager til at skabe danske arbejdspladser. »Det er en fantastisk nyhed for vores samfund og for den grønne omstilling at stå med så mange skarpe forskningsprojekter,« siger bestyrelsesformand for Danmarks Frie Forskningsfond Maja Horst. 

GRØN CASE: Læs om forskningen i en spirende insektindustri og den sorte soldaterflue som foder-kilde

Blandt årets grønne projekter er der f.eks. forskning om børns forhold til naturen, hvordan molekyler vekselvirker med hinanden i solceller, hvordan statens indkøb kan gøres mere grønne, samt noget så eksotisk som, hvordan danske forbrugere kan overbevises om at spise proteiner, der kommer fra insekter.

»Jeg har kun ros til den danske tilgang til grøn omstilling, hvor alle videnskabelige grene inviteres til at bidrage med løsningerne. Og det er muligt, fordi det grønne opslag både er åbent og bredt formuleret, og fordi vi har så mange dygtige forskere, der byder ind med deres bedste og mest nybrudsskabende ideer,« uddyber Maja Horst

GRØN CASE: Læs om forskningen i en ny, miljørigtigt overfladebehandling til den tunge industri

Grønne idéer på alle videnskabelige områder

Alle forskningsområder, der kan bidrage til den grønne omstilling, har kunnet søge den tematiske pulje, og Danmarks Frie Forskningsfond har modtaget virkelig kvalificerede ansøgninger fra alle grene af den videnskabelige verden. Bredden i ansøgerfeltet har naturligvis fordret en bred sammensætning af udvalget, der bedømmer de indkomne ansøgninger. Således har det grønne udvalg i fonden i 2021 bestået af 20 medlemmer fordelt på alle videnskabelige hovedområder, både natur-, teknik- og produktionsvidenskab, sundhedsvidenskab, samfundsvidenskab og humaniora: i alt 10 anerkendte danske forskere og 10 internationaleforskere.

Søren Rud Keiding, professor ved Aarhus Universitet, har for andet år i træk været formand for det grønne udvalg og udtaler: »Det er vigtigt at huske på, at forskningsverdenen er international, og at et lille land som Danmark til stadighed er afhængig af, at udenlandske topforskere søger til Danmark, både når vi bedømmer, og når vi rent faktisk forsker. F.eks. er flere af modtagerne af bevillinger topforskere, der er kommet til Danmark fra udlandet og har fået faste stillinger på vores universiteter.«

 

Om de tematiske uddelinger

  • En tematisk uddeling er en politisk, strategisk satsning inden for et bestemt tema, som er åbent for bidrag fra alle videnskabelige områder. Tematisk forskning fungerer som et supplement til den frie, uafhængige forskning, der er baseret på forskernes egne nysgerrighedsdrevne initiativer.
  • DFF har siden 2018 udmøntet forskningsbevillinger inden for politisk fastsatte temaer (finansieret ved årlige politiske aftaler om fordeling af forskningsreserven).
  • I 2020 og 2021 har DFF støttet i alt 120 grønne forskningsprojekter med godt 600 millioner kr. i tematiske midler inden for virkemidlet ‘Grøn omstilling’.
  • Succesraten målt på både antal ansøgninger og bevilget beløb er knap 12% i 2021.

Billeder

Foto: Kazuend, Unsplash
Foto: Kazuend, Unsplash
Download

Information om Danmarks Frie Forskningsfond

Danmarks Frie Forskningsfond
Danmarks Frie Forskningsfond
Asylgade 7
5000 Odense C

https://dff.dk/

Danmarks Frie Forskningsfond (DFF) finansierer forskning af højeste internationale kvalitet og styrker den excellente forskning i Danmark. Fonden investerer i risikovillig forskning, der er baseret på forskernes idéer inden for og på tværs af videnskabelige områder, uafhængigt af politiske og strategiske satsninger.

DFF fremmer internationalisering af forskningen og styrker det unge talent såvel som den erfarne forsker. Herudover yder fonden forskningsfaglig rådgivning til minister, Folketing og det øvrige danske og internationale forskningslandskab. Det sker med baggrund i ekspertise og faglig diversitet gennem fondens 84 bestyrelses- og rådsmedlemmer, der alle er anerkendte og aktive forskere.

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Frie Forskningsfond

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum