Det unge sangtalent GRETA favner friheden i ny sang til Frihedsmuseet

Den populære, fremadstormende indie-pop sangerinde GRETA medvirker netop nu på sangen ’Frihed’, der er lavet i anledning af Frihedsmuseets 1-års fødselsdag. Frihed er et vigtigt tema for hende.
Begrebet frihed er gennemgående i sangerinden GRETA’s sangunivers
Derfor sagde hun straks ja, da hun blev spurgt, om hun ville medvirke på en helt ny sang til Frihedsmuseet i anledning af museets 1-års åbningsdag 3. juli
”Det er en meget stor ære at synge sangen. Man må ikke tage frihed for givet. Under 2. Verdenskrig kunne man ikke leve frit, men var bange for at dø eller miste sin familie. Min far mistede sin bror, der var soldat og kun blev 16 år. Frihed forandrer sig med tiden. Og selvom vi i dag har mere frihed end dengang, skal vi blive ved med at kæmpe for den, for der findes stadig racisme og homofobi,” siger sangerinden, der er gået solo efter at have været en del af bandet Who is Louis og trioen Ida Red.
På Frihedsmuseet er museumschef Jens Carl Kirchmeier-Andersen begejstret for sangen.
”Jeg håber, at sangen vil få folk til at tænke over vigtigheden af frihed og retten til selv at bestemme. Det er noget, vi fortsat skal værdsætte og kæmpe for, ligesom modstandsbevægelsen gjorde det under besættelsen af Danmark. Frihedsmuseet handler i høj grad om, hvad det vil sige at miste friheden, og hvilke ofre, det kan koste at vinde den tilbage igen”, siger han og tilføjer:
”Under corona-pandemien har de fleste af os nok fået en uventet påmindelse om, hvad det vil sige pludselig at miste store dele af sin personlige frihed.”
Sangen ’Frihed’ udkommer 2. juli.
2. Verdenskrig spøger stadig
GRETA er født og opvokset i Tyskland tæt på grænsen.
Hendes familie har også mærket konsekvenserne af 2. Verdenskrig og fraværet af frihed. Faderens familie måtte flygte fra det østlige Preussen, og morfaren blev alvorligt såret under kampe i Rusland – og blev siden sendt til England som krigsfange.
De svære oplevelser fra krigen lever stadig videre i familien.
”Min morfar talte aldrig om det, han havde oplevet, og min mors opvækst var påvirket af hans oplevelser – det har min også været. Jeg tænker på, hvordan 2. Verdenskrig har trukket spor og stadig gør det. Min generation er mere åbne og tør tage fat i traumerne,” siger hun.
Sangen er lavet i samarbejde mellem Frihedsmuseet og Musikmuseet – Anders Haahr har skrevet teksten, og GRETA har lagt stemme til
Den er blevet produceret i anledning af, at Frihedsmuseet 3. juli kan fejre, at det er et år siden, museet atter kunne åbne efter en ødelæggende brand i 2013.
GRETA er blandt de nominerede til Steppeulvens talentpris Årets Håb 2021. Hun har netop optrådt til Fredagsrock i Tivoli og skal blandt andet spille på Årets Spot Festival samt på Roskilde Festivals Summer Days.
Hun udkommer med et nyt album i november.
Tekst til ’Frihed’
Livet gror
hvor frihed bor
Og hjertet det er åbent
Frejdig går, du
Når du får
Fællesskab som våben
Sommerlyst
På livets kyst
Kanonerne de tier
Husker på
de tapre få
der styrtede stolte riger
Som bobler i en bæk
Frihed kan blive væk
Sæt dine frø om fred
For altid
Kæmp for alt hvad du har kært
Lev, det nu det gælder
Da er livet, som en dag i maj
Hvor lyset kom og lærker lettede’
For engang
En vinter, mørk og lang
I hjerteblod det malede
De viste trods
Og måtte slås, mod
Hvad ond idé befalede'
Som bobler i en bæk
Frihed kan blive væk
Sæt dine frø om fred
For altid
Kæmp for alt hvad du har kært
Lev, det nu det gælder
Da er livet, som en dag i maj
Hvor lyset kom og lærker lettede’
Aldrig ræd for mørkets pagt
Stå sammen mod al overmagt
Lev det, lev det
Elsk af hjertets fulde kraft
Vil aldrig mere hadets saft
Størst af alt er kærlighed
Som bobler i en bæk
Frihed kan blive væk
Kæmp for alt hvad du har kært
Lev, det nu det gælder
Da er livet, som en dag i maj
Hvor lyset kom og lærker lettede'
Kæmp for alt hvad du har kært
Lev, det nu det gælder
Da er livet, som en dag i maj
Hvor lyset kom og lærker lettede'
Nøgleord
Kontakter
Simon Grønlund
Tlf:41 20 60 42son@natmus.dkBilleder
Information om Frihedsmuseet
Frihedsmuseet er museet for Danmarks modstandskamp under besættelsen i 1940-45.
Frihedsmuseet fokuserer på valget om at gå til modstand – og overskride den grænse, modstandskampen var i samtiden.
Følg pressemeddelelser fra Frihedsmuseet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Frihedsmuseet
Frihedsmuseet har særrundvisning for børn i vinterferien om besættelsestiden24.1.2023 08:58:21 CET | Pressemeddelelse
På denne børnerundvisning skal vi en tur tilbage til 9. april 1940 – en tid uden mobiltelefon, fjernsyn, computere, og hvor de færreste havde råd til en bil. Og til en tid, hvor vi blev besat af Hitlers Tyskland.
Rejs tilbage til København under 2. Verdenskrig med Frihedsmuseet i juledagene29.11.2022 11:01:19 CET | Pressemeddelelse
Tag med på en byvandring mellem jul og nytår rundt i besættelsestidens København og hør, se og mærk de dramatiske historier, der udspillede sig, da Danmark var besat.
Ny særrundvisning på Frihedsmuseet: Modstandskampens Kvinder15.12.2021 14:53:16 CET | Pressemeddelelse
I Frihedsmuseets helt nye rundvisning ’Den anden halvdel af historien’ bliver der sat fokus på kvindernes rolle i modstandskampen under den fem år lange besættelse af Danmark.
H.M. Dronningen deltog i dag i Frihedsmuseets indvielse30.9.2021 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Med en særrundvisning for blandt andet Hendes Majestæt Dronningen og kulturminister Ane Halsboe-Jørgensen blev Frihedsmuseet i dag indviet officielt.
Modstandskæmperne bliver de første gæster på det nye Frihedsmuseum27.6.2021 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Når Frihedsmuseet genåbner den 3. juli, bliver de nulevende modstandsfolk de første til at besøge det genopbyggede museum, der belyser den danske modstandskamp. Pressen inviteres til at deltage i særrundvisningen.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum