Det skal være slut med ventetid og tilskudskaos
Lige nu oplever vi endnu en gang, at en af de tilskudspuljer, der skal understøtte den grønne omstilling, bliver løbet over ende. Derfor foreslår TEKNIQ Arbejdsgiverne, at systemerne med tilskudsordninger gentænkes. Enten, så der indføres en fradragsordning, eller at det sikres, at puljerne ikke løber tør for penge.
De nuværende tilskudsordninger skal ændres og hellere i går end i dag. Der er behov for en meget mere langsigtet løsning, der ikke skaber usikkerhed for den enkelte om, hvorvidt man kan få del i puljerne til skrotning af naturgas- eller oliefyr eller ej. I disse dage sidder mange tusinder af danskere i kø for at få del i gas-afkoblingspuljen, der åbnede for ansøgninger i går. Det samme er sket gang på gang i forbindelse med, at den såkaldte bygningspulje er åbnet. Men det er et system, der ikke er i stand til at håndtere det meget store behov, som danskerne har for at skrotte deres gamle fyr og få en grønnere energi løsning, og derfor skal det ifølge TEKNIQ Arbejdsgiverne laves om.
Tilskudspuljerne er afsat for år tilbage – men efterspørgslen er nu langt større end forventet. Derfor er et grundigt servicetjek af de nuværende tilskudspuljer nødvendigt. Flere af puljerne blev politisk aftalt på et tidspunkt, hvor interessen for fx at skrotte olie- og naturgasfyret til fjernvarme og varmepumper var betydeligt mindre end i dag. Derfor er de voldsomt underfinansierede.
- Siden det i 2020 politisk blev besluttet at sætte fart på udfasningen af naturgas- og oliefyr, har vi oplevet, at de afsatte tilskudspuljer er blevet tømt gang på gang. Det har skabt frustrationer hos borgere og virksomheder, som oplever tilskudsordningerne som et lotteri, siger Troels Hartung, chefkonsulent, TEKNIQ Arbejdsgiverne.
Alene i forhold til varmepumper forventer vi, at der i 2023 skrottes op mod 50.000 fortrinsvist naturgasfyr, men tilskudsordningen vil kun kunne støtte de ca. 13.000. Det er et kæmpe problem og vil betyde at puljerne igen bliver tømt alt for hurtigt.
- Det er helt centralt, at man giver området et servicetjek og får lavet nogle ordninger, som grundlæggende løser problemet. Det er oplagt at erstatte tilskudsordningerne med en fradragsordning som også er kendt fra servicefradraget - det vil skabe vished hos den enkelte og udrydde det nuværende kø-kaos, siger Troels Hartung.
Og han forklarer videre, at det er en bunden opgave at komme af med olie- og naturgasfyrene, som vi hellere skal skrotte i 2023 end i 2035.
Hvis et fradrag altid er tilgængeligt, når olie- eller naturgasfyrsejeren er parat, er det de bedste forudsætninger for den grønne omstilling og uafhængighed af gas.
Hvis der ikke er et politisk flertal for en fradragsordning, bør man som minimum sørge for, at puljerne er så store, at de ikke løber tør. Det vil skabe en helt anden ro om tilskuddene til den grønne omstilling.
Yderligere oplysninger:
Cecilie Holm, Pressekonsulent, TEKNIQ Arbejdsgiverne – mobil: 26702098
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Kontakter
Cecilie HolmPressekonsulent
Tlf:26772098cho@tekniq.dkBilleder
Information om TEKNIQ Arbejdsgiverne
TEKNIQ Arbejdsgiverne – Industri & Installation repræsenterer 4.100 virksomheder inden for el, vvs og metal med i alt 55.000 medarbejdere og en samlet omsætning på omkring 60 mia. kr.
Følg pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra TEKNIQ Arbejdsgiverne
OK23: Startskud til forhandlinger på el-området16.1.2023 14:24:12 CET | Pressemeddelelse
TEKNIQ Arbejdsgiverne har i dag taget hul på overenskomstforhandlingerne med Dansk El-Forbund. Det sker på et baggrundstæppe af usikre økonomiske fremtidsudsigter, men forhandlingsviljen er stor hos begge parter.
OK23: Forhandlinger skudt i gang på vvs-området13.1.2023 14:19:10 CET | Pressemeddelelse
Overenskomstforhandlingerne mellem TEKNIQ Arbejdsgiverne, Blik- og Rørarbejderforbundet og Dansk Metal er i dag skudt i gang. Det sker på et baggrundstæppe af udfordringer, men forhandlingsviljen til at nå hinanden er stor.
Nyt digitalt værktøj flytter støj fra varmepumper6.1.2023 08:26:41 CET | Pressemeddelelse
Varmepumper bliver nu lettere at placere, så eventuel støj generer naboer mindst muligt. Med et nyt digitalt værktøj udviklet i et samarbejde mellem Energistyrelsen og brancheorganisationen TEKNIQ Arbejdsgiverne kan installatører hurtigt vurdere, hvor varmepumpen bedst placeres.
TEKNIQ Arbejdsgiverne hilser konkrete reformer på arbejdsudbud, erhvervsuddannelse og arveafgift meget velkomne14.12.2022 13:39:09 CET | Pressemeddelelse
Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne har netop fremlagt regeringsgrundlaget. TEKNIQ Arbejdsgiverne glæder sig især over styrkede erhvervsuddannelser, en lavere arveafgift og reformer på arbejdsudbud.
TEKNIQ Arbejdsgiverne: Tillykke med valget – og velkommen til virkeligheden!2.11.2022 07:47:48 CET | Pressemeddelelse
Vælgerne har talt ved demokratiets festdag, men der er ikke tid for de folkevalgte til at hvile på laurbærrene. En ny virkelighed med energikrise og økonomisk usikkerhed kræver både nytænkning og ansvarlighed fra det nye folketing, mener TEKNIQ Arbejdsgiverne, som repræsenterer 4.100 virksomheder og er Danmarks tredjestørste erhvervs- og arbejdsgiverorganisation.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum