Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Det midlertidige forbud mod hold af mink udløber ved årsskiftet

Del

Statens Serum Institut vurderer, at der er begrænset risiko for folkesundheden ved genoptagelse af en betydeligt reduceret minkproduktion og ved indførelse af smitteforebyggende tiltag. Derfor har regeringen besluttet at lade det midlertidige forbud mod minkavl i Danmark udløbe ved årsskiftet. Fødevareminister Rasmus Prehn har inviteret minkbranchen til et møde fredag eftermiddag. Her vil branchen få gennemgået de smitteforebyggende tiltag, som veterinær- og sundhedsmyndighederne vurderer er nødvendige ved genoptagelse af minkproduktion af hensyn til folkesundheden.

Statens Serum Institut (SSI) har vurderet, at risikoen for folkesundheden vil være begrænset ved en genåbning af en betydeligt reduceret minkproduktion i januar 2023 og indførelse af en række smitteforebyggende tiltag beskrevet i veterinær- og sundhedsmyndighedernes model til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger.

Veterinær- og sundhedsmyndighederne har udarbejdet en model med bl.a. krav til smitteforebyggende tiltag til håndtering af COVID-19 i minkbesætninger, som minkavlerne skal implementere og efterleve for at kunne holde mink igen efter årsskiftet.

På den baggrund har regeringen besluttet at lade det midlertidige forbud mod minkavl i Danmark udløbe ved årsskiftet.

Fredag eftermiddag d. 23. september 2022 er minkbranchen inviteret til møde hos fødevareminister Rasmus Prehn. Her vil Fødevarestyrelsen og SSI gennemgå de smitteforebyggende tiltag for branchen, som vil blive indført, når det midlertidige forbud mod hold af mink udløber.

Minister for fødevarer, landbrug og fiskeri Rasmus Prehn:

”For regeringen har det ene og alene handlet om folkesundheden, når det kommer til spørgsmålet om minkavl i Danmark. Derfor har det også været den afgørende faktor, at sundhedsmyndighederne har fundet det forsvarligt, at minkproduktion genoptages i Danmark. På baggrund af veterinær- og sundhedsmyndighedernes vurderinger er der derfor truffet beslutning om, at vi kan lade det midlertidige forbud udløbe, mens vi af hensyn til folkesundheden indfører en række smitteforebyggende tiltag i minkbesætningerne. Vi har haft møder med minkbranchen om forventningerne, og jeg ser frem til at gennemgå modellen med branchen."

De smitteforebyggende tiltag vil blive fastsat i en bekendtgørelse, og manglende overholdelse af kravene vil kunne sanktioneres med bøde. De smitteforebyggende tiltag vil bl.a. omfatte udtagning af COVID-19 prøver fra mink, krav om smittebeskyttelse i alle minkbesætninger f.eks. bad og tøjskift inden adgang til besætningen, anvendelse af personlige værnemidler, hygiejnekursus samt krav om test af mink i forbindelse med indførsel og import. Derudover anbefaler sundhedsmyndighederne COVID-19 test af personer, der skal ind i minkbesætninger.

Myndighederne vil i foråret 2023 genbesøge modellen på baggrund af en ny risikovurdering fra SSI for at sikre, at tiltagene fortsat afspejler det aktuelle risikobillede.

Fødevareministeriet vil senere fredag udsende en pressemeddelelse med yderligere information og fakta om den samlede model med de smitteforebyggende tiltag.

Yderligere oplysninger:

Fødevareministeriets pressevagt, der kan kontaktes på presse@fvm.dk eller +45 2018 4052 (kan ikke modtage SMS).

Information om Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri
Slotsholmsgade 12
1216 København K

+45 38 14 21 42https://fvm.dk/

Følg pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Ministeriet for Fødevarer, Landbrug og Fiskeri

Vi drøner 250.000 tons mad direkte i skraldespanden hvert år: Lad os Ta’ madansvar sammen!29.9.2022 06:15:00 CEST | Pressemeddelelse

Et tårnhøjt madbjerg af rundt regnet 100 mio. kartofler, 80 mio. gulerødder og 5,8 mio. stykker rå kylling – toppet med mindst 11 mio. æg og godt 26 mio. madpakker. Det er nøjagtig sådan et madbjerg, der hvert år farer vild i køleskabet eller skoletasken på vej mod vores tallerkener – og havner direkte i skraldespanden. Det viser nye tal fra madspildstænketanken ONE\THIRD. På Danmarks nationale madspildsdag tager fødevareminister Rasmus Prehn med en ny kampagne nu skeen i den anden hånd med en klar opfordring til danskerne: Lad os Ta’ madansvar sammen!

Skolerne redder maden: Elever landet over skal med i skolekøkkenet på Danmarks nationale madspildsdag26.9.2022 10:26:03 CEST | Pressemeddelelse

Med et virtuelt live-event for alle landets folkeskoler er det i år børnene, som Fødevareministeriet og tænketanken ONE\THIRD sætter i centrum på den nationale madspildsdag torsdag den 29. september. Timm Vladimir ledsaget af fødevareminister Rasmus Prehn styrer slagets gang til dét, der bliver Danmarks største virtuelle madspildsevent. Via en live-streamet video vil de nå rundt til alle hjørner af landet, hvor næste generation tager grydeskeen i den anden hånd i kampen mod de 800.000 tons mad, der hvert år går til spilde.

FAKTA: Det midlertidige forbud mod hold af mink udløber ved årsskiftet23.9.2022 14:41:59 CEST | Pressemeddelelse

Statens Serum Institut vurderer, at risikoen for folkesundheden er begrænset ved minkavl i Danmark, hvis man indfører de smitteforebyggende tiltag, som veterinær- og sundhedsmyndighederne har anbefalet. Derfor vil det midlertidige forbud mod hold af mink udløbe ved årsskiftet. Minkbranchen fik gennemgået modellen på et møde i dag, og Folketingets partier er inviteret til en teknisk gennemgang af modellen i næste uge.

Sunde måltider uden kød og fisk: Kantiner og skoler får nu vegetariske kostråd21.9.2022 10:15:09 CEST | Pressemeddelelse

Bælgfrugter i de fleste måltider – og husk æg og de mørkegrønne grøntsager! Der er i dag stor sandsynlighed for, at du kan få serveret en vegetarisk frokost i kantinen på din arbejdsplads eller skole. Men det stiller samtidig en række nye krav til personalet i de professionelle køkkener. Derfor lancerer fødevareminister Rasmus Prehn nu en række kostråd til vegetariske måltider, som har til formål at vejlede personalet til at lave sunde og klimavenlige retter uden kød og fisk, når de svinger grydeskeerne i køkkenerne landet over.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum