Danske Vandværker

Det lysner for beskyttelsen af de boringsnære områder

Del

I går, torsdag 23. august, var der samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Emnet var de mange pesticider, som er fundet i vores grundvand i den seneste tid. Danske Vandværker arbejder for et fuld stop for brug af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder. Nu ser det ud til, at det arbejde bærer frugt, da miljøminister Jakob Ellemann-Jensen under samrådet sagde, at han er åben for at indføre stramninger på pesticidområdet til gavn for drikkevandet.

Nye drøftelser til efteråret
På samrådet gav Jakob Ellemann-Jensen udtryk for, at også han er bekymret over de mange fund af pesticider. Han ville dog ikke give tilsagn om stramninger på samrådet og afventer et bedre overblik i løbet af efteråret, hvor han vil indkalde til nye drøftelser om screening af stoffer i grundvandet. Samtidig vil politikerne også skulle diskutere, hvordan vi bedst beskytter vores vandressourcer i undergrunden.

Ikke mere rensning
Generelt er der bred politisk enighed om, at vi ikke skal rense vores drikkevand mere end i dag. Tværtimod skal vi sikre tiltag, der kan bevare den danske model med drikkevand fra hanen baseret på grundvand. Danske Vandværker mener, at videregående vandbehandling er et våben, som udelukkende skal benyttes i ganske særlige situationer og kun i en periode. Med andre ord er det en nødløsning. Susan Münster, direktør i Danske Vandværker, siger:

”Vi prioriterer naturligvis grundvandsovervågning meget højt. Vi synes, at vi bør øge overvågningen og indføre stop for brug af pesticider i de boringsnære områder. Videregående vandbehandling betragter vi som en nødbremse, vandværket kan trække efter aftale med de kommunale myndigheder, og som kun bør bruges i yderste nødstilfælde”.

Spørgsmål? Kontakt pressemedarbejdet Dorthe G. Rasmussen, Danske Vandværker, 2670 7106.

Nøgleord

Kontakter

Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejder
Mobil 26 70 71 06

Information om Danske Vandværker

Danske Vandværker
Danske Vandværker
Solrød Center 20 C
2680 Solrød Strand

56 14 42 42http://www.danskevv.dk

Danske Vandværker er brancheforening for landets vandværker. Medlemsskaren tæller også vandbranchens industri og leverandører. Danske Vandværker er den eneste brancheforening, som alene koncentrerer sig om forsyning af drikkevand.

Følg pressemeddelelser fra Danske Vandværker

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Vandværker

En rigtig god dag for de forbrugerejede vandværker22.11.2018 15:21:33 CETPressemeddelelse

Politikerne på Christiansborg har netop indgået et bredt forlig om, at vandværker, som udleder mindre end 800.000 kubikmeter vand, ikke behøver at være omfattet af de økonomiske rammer i vandsektorloven. Det betyder mindre bureaukrati og færre omkostninger på vandværkerne. Da forsyningssikkerheden er altafgørende, skal vandværkerne dog stadig være omfattet af performance benchmarkingen, som blandt andet viser, hvor godt vandværket drives.

Fuld stop for brug af pesticider i BNBO’erne23.8.2018 05:30:00 CESTPressemeddelelse

Når Miljø- og Fødevareudvalget på samrådet i dag den 23. august sætter pesticider på menuen, er budskabet fra Danske Vandværker krystal klart: Danskerne skal kunne blive ved med at tappe sig et rent glas vand fra hanen. I lyset af den seneste tids mange fund af pesticider er det på tide at stoppe med at bruge sprøjtemidler i de boringsnære områder og få sat turbo på overvågningen af vores grundvand.

Cyberhysteri – ingen grund til nervøsitet for det danske drikkevand20.7.2018 13:23:54 CESTPressemeddelelse

At de danske vandværker ikke er omfattet af regeringens nye cyberstrategi skaber ingen bekymring hos Danske Vandværker, der med sine knap 2.000 medlemmer leverer næsten hvert andet glas drikkevand til danskerne. Vandværkernes evne til at forsyne borgerne med drikkevand er ikke truet af cyberkriminelle, som det ellers fremgår af Jyllands-Posten i dag fredag. Her fremføres det blandt andet, at fordi nogle it-hackere har skaffet sig adgang til et vandværks SCADA-styresystem, vil det udgøre en trussel mod danskernes drikkevandsforsyning. Dette vil kun medføre et midlertidigt stop eller en uregelmæssighed i vandforsyningen, der straks vil blive opdaget og rapporteret til vandværket.