Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater digitaliserer 300 års dragthistorie

Del

Det Kongelige Teaters kostumesamling er en af de største, ældste og bedst dokumenterede i verden. Nu kan den unikke og 300 år gamle samling tilgås på nettet i en digital dragtdatabase, der indeholder mere end 3000 dragtdele.

Arbejdet med den digitale dragtdatabase startede for mere end 10 år siden. Udstyret med en blok, en blyant og en lyst til at udbrede Det Kongelige Teaters dragthistorie, tog Anne Sofie Bruun fra Det Kongelige Teaters kostumeafdeling det første spadestik til dragtdatabasen, der nu udfolder sig digitalt til glæde for alle med interesse for teatrets kostumer.

”Vi er glade for efter mange års arbejde at kunne lancere dragtdatabasen. I udgangspunktet er den tænkt som et redskab til medarbejderne på Det Kongelige Teater, men den er i lige så høj grad til folk udefra, der kan få et unikt indblik i vores helt fantastiske dragthistorie.” – Anne Sofie Bruun, kostumetekniker på Det Kongelige Teater.

I dragtdatabasen kan man finde både nyere designkreationer af Holger Blom og nogle af teatrets ældste dragter, hvortil der knytter sig sjove historier. Man kan blandt andet finde dragter, der blev doneret til teatret af hoffet med forbehold for, at hoffet måtte bruge dem til maskeradeballer. Der findes også dragter, som skuespillerne spankulerede rundt i på gader og stræder, dengang skuespillerne havde dragterne i egen varetægt. Dragterne kom heldigvis sikkert tilbage i arkivet, hvor de endnu opbevares.

Oplysningerne om hver enkel dragt kan findes i den digitale dragtdatabase og er sporet gennem numre, protokoller og indskrivninger i dragterne. Det har været et regulært detektivarbejde for Anne Sofie Bruun, der har systematiseret oplysningerne. Hun fortæller: ”Databasen er blandt andet delt op efter dragttype, kunstart, årstal osv., så man kan finde præcis den dragt man leder efter, eller bare gå på opdagelse i samlingen.”

Dragtdatabasen kan bruges til at dykke ned i dansk materiel kulturhistorie og kigge nærmere på alle de detaljer og dekorationer, der pryder dragterne. Fagligt interesserede kan også få gavn af den unikke design- og tekstilhistorie og kigge nærmere på de teknikker, der er blevet brugt gennem tiden.

Gå på opdagelse i dragtdatabasen lige nu på: medie.kglteater.dk/dragtdatabase

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Information om Det Kongelige Teater

Det Kongelige Teater
Det Kongelige Teater
Postboks 2185
1017 København K

33 69 69 33http://kglteater.dk/

Følg pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kongelige Teater

Dobbelt guld og en sølvmedalje for Balletfestivalen: Have Kommunikation og Det Kongelige Teater modtager fornem international hæder17.8.2018 11:14pressemeddelelse

Vinderne af de eftertragtede Stevie Awards, også kendt som The International Business Awards, er netop blevet offentliggjort. Have Kommunikation har sammen med Det Kongelige Teater vundet tre priser – alle sammen for den stort anlagte Balletfestival 2018, der fandt sted i juni, og som i månederne op til fik alt fra bryggeriarbejdere til superligaspillere til at danse ballet.

Programmet til Opera i det fri 20181.8.2018 08:00pressemeddelelse

Opera i det fri er et gratis tilbud til alle danskere og en mulighed for at opleve nogle af de største operaklassikere sunget af nogle af Danmarks bedste sangere i uformelle omgivelser. Fra den 10.-19. august kommer Opera i det fri rundt til seks danske destinationer. Det drejer sig om Brønderselv, Viborg, Esbjerg, Herning, Tranekær og slutteligt Bernstorff Slot i Gentofte. Det musikalske program består dels af uddrag fra den kommende sæsons forestillinger på Operaen, nogle af de store publikumsfavoritter og en smagsprøve på moderne opera. Her kan du læse, hvad du kan opleve på Opera i det fri 2018: Drot og Marsk af Peter A. Heise Ranes sang: Jens Christian Tvilum Figaros bryllup af Wolfgang Amadeus Mozart Via, resti, servita: Sine Bundgaard/Sofie Elkjær Jensen, Johanne Bock Hai già vinta la causa: David Kempster Crudel! Perché finora: Sine Bundgaard/Sofie Elkjær Jensen, David Kempster Eugen Onegin af Pjotr Tjajkovskij Kuda, kuda: Jens Christian Tvilum Porgy og Bess af George Gershwin

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum