Det gigantiske hestebønnegenom afkodet

Overalt i verden stræber man efter at sænke landbrugets udledning af drivhusgasser ved at erstatte kød- eller mælkeprotein med plantebaserede alternativer. Bælgplanten hestebønne, der har et højt proteinindhold og dyrkes under mange forskellige klimaforhold, kan komme til spille en nøglerolle i den sammenhæng.
Bælgplanteprotein er vigtig for overgangen til en plantebaseret kost, fordi man ved at spise det sammen med protein fra ris eller hvede kan få sit fulde næringsbehov dækket uden kød. Derfor har forskerne gennem flere år sammen med planteforædlere arbejdet på at forbedre sygdomsresistens, udbytte- og proteinkvalitet i hestebønner.
Hestebønner er ikke afhængige af at få tilført kvælstofgødning, da de får adgang til kvælstof gennem symbiose med jordbakterier. Man kan derfor dyrke en vigtig basisfødevare på en bæredygtig måde. Derudover er det et vigtigt mål at erstatte importeret sojaprotein med lokalt produceret protein fra for eksempel hestebønner for at forbedre klimaregnskabet.
Det er nu endelig lykkedes forskerne at afkode hele det gigantiske hestebønnegenom, hvor det største kromosom svarer til hele det humane genom.
Udtalelse fra professor Stig Uggerhøj Andersen:
“Det er virkelig en milepæl, at det er lykkedes at kortlægge det kæmpestore hestebønnegenom. Nu har vi endelig muligheden for at forstå vigtige træk som tørketolerance, proteinindhold og -kvalitet, så vi sammen med planteforædlerne kan forbedre dem på en effektiv måde og gøre hestebønner til en meget mere attraktiv afgrøde.”
Med den nye information om hestebønnegenomet vil forskerne nu fortsætte med at udbygge deres viden om proteinafgrøden ved skabe et overblik over den genetiske variation dens sammenhæng med de vigtigste af afgrødens egenskaber.
Hestebønnegenomet blev sekventeret af et internationalt konsortium ledet af professor Stig Uggerhøj Andersen, Aarhus Universitet.
Resultaterne er publiceret i det prestigefyldte tidsskrift Nature.
Nøgleord
Kontakter
Professor Stig Uggerhøj Andersen
Institut for Molekylærbiologi og Genetik
Aarhus Universitet
sua@mbg.au.dk
Billeder

Links
Information om Aarhus Universitet Natural Sciences
Følg pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aarhus Universitet Natural Sciences
Milliarder af mennesker slipper for farlig varme, hvis vi begrænser global opvarmning til 1,5°23.5.2023 04:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Mere end en femtedel af menneskeheden kommer til at lide under farligt varme temperaturer i 2100, hvis den nuværende klimapolitik fortsætter – og det vil primært gå ud over mennesker i udviklingslande. Et internationalt forskerhold med deltagelse fra Aarhus Universitet har beregnet de store menneskelige omkostninger ved ikke at tackle klimakrisen
Ny viden om funktionen af planters ”hjerte” kan beskytte planter mod skadedyr16.5.2023 09:07:22 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet har opdaget hemmeligheden bag, hvordan planter flytter sukker ved hjælp af et transport protein, der hedder SUC. Dette gennembrud løser et mangeårigt mysterium om plantens ”hjerte” og kaster nyt lys over, hvordan planter forsvarer sig mod skadedyr. Opdagelsen offentliggjort i Nature Plants er resultatet af fem års forskning udført af et hold talentfulde forskere.
Ny kemi kan trække friske råmaterialer ud af vindmøllevinger i én proces28.4.2023 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aarhus Universitet og Teknologisk Institut har udviklet en kemisk proces, der på én gang kan udskille glasfibre og en af epoxyens originale byggesten fra vindmøllevinger i en kvalitet, så materialerne potentielt kan indgå direkte i produktion af nye vinger.
Professor Daan van Aalten modtager en Villum Investigator bevilling på 40 mio. kr.21.4.2023 11:36:56 CEST | Pressemeddelelse
Med bevillingen fra VILLUM FONDEN vil Daan van Aalten fra Institut for Molekylærbiologi og Genetik ved Aarhus Universitet identificere, hvilke proteiner der bærer et bestemt sukkermolekyle, som af ukendte årsager er afgørende for udviklingen af dyrefostre.
Følg med minut for minut: Danske studerende sender satellit i rummet10.4.2023 11:51:52 CEST | Pressemeddelelse
Der bliver skrevet dansk rumhistorie, når den første satellit i studentersatellit-programmet DISCO bliver sendt op i samarbejde mellem fire universiteter. Satellitten indeholder en mikrocomputer og skal bl.a. teste kunstig intelligens i rummet. Vær med til at sende den godt afsted lørdag d. 15. april, når AU og SDU sender live.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum