Det danske Fuldkornspartnerskab udnævnt som Best Practice af OECD
Danskerne er blandt de bedste i verden til at spise havregryn, rugbrød og fuldkornsboller, og det går ikke ubemærket hen. I et nyt casestudie er OECD gået på jagt efter formlen, som har fået danskerne til at fordoble deres fuldkornsindtag over en periode på 10 år.
I studiet fremhæver OECD det danske Fuldkornspartnerskab, som med sit samarbejde mellem erhverv, myndigheder og interesseorganisationer, kampagner og ikke mindst Fuldkornsmærket, som findes på næsten 1.000 danske produkter, har formået at skubbe danskernes spisevaner i den ønskede retning.
Resten af verden har hårdt brug for flere fuldkorn
Det skal andre lande nu lære af. Der er nemlig hårdt brug for mere fuldkorn i kosten, viser et studie af den globale sygdomsbyrde fra 2018. Her estimerende forskerne, at antallet af dødsfald, der kunne tilskrives for lidt fuldkorn i kosten, er steget med 17 % fra 2.63 mio. til 3.07 mio. på verdensplan i perioden 2007-2017.
Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef hos Fødevarestyrelsen, er glad for den opmærksomhed, som OECD skaber om Fuldkornspartnerskabets arbejde:
- At vælge mad med fuldkorn er et af de syv officielle kostråd, som Fødevarestyrelsen står bag. Danmark er allerede godt i gang med at inspirere andre lande til lignende indsatser gennem WholEUGrain projektet, hvor målet er at få andre EU-lande til at opstarte nationale fuldkornspartnerskaber, siger hun.
Offentligt privat partnerskab gavner folkesundheden
Ifølge bestyrelsesformand for Fuldkornspartnerskabet Niels Brinch-Nielsen er det især et velfungerende samarbejde mellem de offentlige og private organisationer Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Fødevarestyrelsen og en række fødevare- og detailhandelsvirksomheder samt brancheforeninger, som har givet Fuldkornspartnerskabet vind i sejlene.
- Da vi etablerede Fuldkornspartnerskabet for 13 år siden, var salget af fuldkornsprodukter nedadgående på grund af Atkins-diætens popularitet. Det betød, at virksomheder mistede salg. Samtidig var sundheds-NGO’er og Fødevarestyrelsen bekymrede for det faldende fuldkornsindtag, da ny forskning viste, at fuldkorn kunne forebygge visse kræftformer. På den brændende platform etablerede vi Fuldkornspartnerskabet, siger Niels Brinch-Nielsen.
Fuldkornspartnerskabets arbejde har blandt andet resulteret i, at fuldkorn blev en del af De officielle Kostråd, og at det orange Fuldkornsmærke findes på næsten 1.000 danske produkter.
Fakta om Fuldkornspartnerskabet
- Det danske Fuldkornspartnerskab arbejder på at forbedre folkesundheden ved at øge danskernes fuldkornsindtag. Partnerskabet består af Diabetesforeningen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder. Læs mere her: www.fuldkorn.dk
- WholEUGrain er et EU-finansieret projekt, som har til formål at formidle erfaringer fra det danske fuldkornspartnerskab til andre europæiske lande og give de nødvendige kompetencer og viden til at igangsætte og drive et offentlig-privat partnerskab for at øge indtaget af fuldkorn.
Yderligere oplysninger: Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834.
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Nu kan du få hestepas på mobilen10.4.2024 14:05:30 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har gjort det lettere for ryttere at vise hestepas
Viden og vejledning skal bremse voksende problem med norovirus, også kaldet roskildesyge9.4.2024 08:48:58 CEST | Pressemeddelelse
Selvom norovirus er skyld i en meget væsentlig del af de fødevarebårne sygdomsudbrud, så er der fortsat usikkerhed om håndteringen af risici blandt køkkenchefer og medarbejdere. Det viser en kontrol- og vejledningskampagne, som Fødevarestyrelsen har gennemført i restauranter, køkkener og butikker, der leverer færdiglavet mad.
Er du klar til at blive katteejer?3.4.2024 13:48:00 CEST | Nyhed
Fødevarestyrelsen har i samarbejde med flere danske organisationer udviklet webportalen ’Klar til kat’ med en række gode råd til katteejere og dig, der overvejer at blive det.
Forskere modtager 1,5 mio. kr. fra Danmarks 3R Center til metoder, der skal begrænse brug af forsøgsdyr14.3.2024 10:35:25 CET | Nyhed
Forskning i brug af kikkertkirurgi, kunstigt væv og AI-overvågning skal medvirke til at reducere brug af forsøgsdyr og lindre forsøgsdyrs smerte.
Fjerkræbesætninger på Sjælland og i Jylland er ramt af fugleinfluenza4.2.2024 15:10:07 CET | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen har søndag erklæret udbrud af fugleinfluenza i en kalkunbesætning i Sydvestsjælland samt en besætning med høns i Sønderjylland. Fødevarestyrelsen og Beredskabsstyrelsen indleder søndag det store arbejde med at aflive i alt ca. 62.000 dyr.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum