Det danske Fuldkornspartnerskab udnævnt som Best Practice af OECD
Danskerne er verdensmestre i at spise fuldkorn, og nu skal andre lande lære af vores succes. I et netop offentliggjort casestudie udnævner OECD Fuldkornspartnerskabet som et eksempel på Best Practice.
Danskerne er blandt de bedste i verden til at spise havregryn, rugbrød og fuldkornsboller, og det går ikke ubemærket hen. I et nyt casestudie er OECD gået på jagt efter formlen, som har fået danskerne til at fordoble deres fuldkornsindtag over en periode på 10 år.
I studiet fremhæver OECD det danske Fuldkornspartnerskab, som med sit samarbejde mellem erhverv, myndigheder og interesseorganisationer, kampagner og ikke mindst Fuldkornsmærket, som findes på næsten 1.000 danske produkter, har formået at skubbe danskernes spisevaner i den ønskede retning.
Resten af verden har hårdt brug for flere fuldkorn
Det skal andre lande nu lære af. Der er nemlig hårdt brug for mere fuldkorn i kosten, viser et studie af den globale sygdomsbyrde fra 2018. Her estimerende forskerne, at antallet af dødsfald, der kunne tilskrives for lidt fuldkorn i kosten, er steget med 17 % fra 2.63 mio. til 3.07 mio. på verdensplan i perioden 2007-2017.
Anne Pøhl Enevoldsen, enhedschef hos Fødevarestyrelsen, er glad for den opmærksomhed, som OECD skaber om Fuldkornspartnerskabets arbejde:
- At vælge mad med fuldkorn er et af de syv officielle kostråd, som Fødevarestyrelsen står bag. Danmark er allerede godt i gang med at inspirere andre lande til lignende indsatser gennem WholEUGrain projektet, hvor målet er at få andre EU-lande til at opstarte nationale fuldkornspartnerskaber, siger hun.
Offentligt privat partnerskab gavner folkesundheden
Ifølge bestyrelsesformand for Fuldkornspartnerskabet Niels Brinch-Nielsen er det især et velfungerende samarbejde mellem de offentlige og private organisationer Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen, Diabetesforeningen, Fødevarestyrelsen og en række fødevare- og detailhandelsvirksomheder samt brancheforeninger, som har givet Fuldkornspartnerskabet vind i sejlene.
- Da vi etablerede Fuldkornspartnerskabet for 13 år siden, var salget af fuldkornsprodukter nedadgående på grund af Atkins-diætens popularitet. Det betød, at virksomheder mistede salg. Samtidig var sundheds-NGO’er og Fødevarestyrelsen bekymrede for det faldende fuldkornsindtag, da ny forskning viste, at fuldkorn kunne forebygge visse kræftformer. På den brændende platform etablerede vi Fuldkornspartnerskabet, siger Niels Brinch-Nielsen.
Fuldkornspartnerskabets arbejde har blandt andet resulteret i, at fuldkorn blev en del af De officielle Kostråd, og at det orange Fuldkornsmærke findes på næsten 1.000 danske produkter.
Fakta om Fuldkornspartnerskabet
- Det danske Fuldkornspartnerskab arbejder på at forbedre folkesundheden ved at øge danskernes fuldkornsindtag. Partnerskabet består af Diabetesforeningen, Hjerteforeningen, Kræftens Bekæmpelse, Fødevarestyrelsen og en række fødevarevirksomheder. Læs mere her: www.fuldkorn.dk
- WholEUGrain er et EU-finansieret projekt, som har til formål at formidle erfaringer fra det danske fuldkornspartnerskab til andre europæiske lande og give de nødvendige kompetencer og viden til at igangsætte og drive et offentlig-privat partnerskab for at øge indtaget af fuldkorn.
Yderligere oplysninger: Fødevarestyrelsens pressetelefon 2284 4834.
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Udbrud af fugleinfluenza ved Flensborg fører til restriktioner for fjerkræejere i det sønderjyske22.7.2022 12:58:07 CEST | Pressemeddelelse
I den kommende tid må fjerkræejere i et lille område ved Flensborg Fjord ikke flytte æg og fjerkræ efter udbrud af fugleinfluenza ved Flensborg. Udbruddet kan ramme lokale virksomheders eksport af æg og fjerkræ ud af EU.
Rullepølse med listeria var årsag til sygdomsudbrud20.7.2022 10:02:57 CEST | Pressemeddelelse
Rullepølse har været årsag til et sygdomsudbrud med listeria. Det viser et stort opklaringsarbejde, som er udført i tæt samarbejde mellem Fødevarestyrelsen, Statens Serum Institut og DTU Fødevareinstituttet bistået af Danish Crown. Rullepølsen er kaldt tilbage og er ikke længere i butikkerne.
Fødevarestyrelsens stækker frygtet fuglesygdom i Næstved6.7.2022 14:24:07 CEST | Pressemeddelelse
Fra 6. juli må der igen sælges æg og flyttes fjerkræ på Næstvedegnen.
Nu kan professionelle køkkener søge penge til økologi-omstilling4.7.2022 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Professionelle køkkener har igen i år mulighed for at søge økonomisk støtte til kompetenceudvikling af køkkenpersonale og medarbejdere i arbejdet med at omstille til økologi i køkkenet - og både private og offentlige køkkener kan søge. Frist for at ansøgning om midler hos Fonden for Økologisk Landbrug er 26. september 2022.
Du må gerne sælge mad langs etapen29.6.2022 12:24:52 CEST | Pressemeddelelse
Mange danskere øjner muligheden for at tjene en ekstra skilling på at sælge pølsehorn, sandwich og saft, når Tour de France-rytterne fejer henover dansk asfalt fra på fredag. Og det må de gerne – så længe de overholder disse enkle regler.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum