home a/s

Det bliver dyrere at holde varmen til vinter

Del

Energipriserne stiger voldsomt: Stigende el-, olie- og især gaspriser på tusindvis af kroner kan motivere boligejere til at isolere boligen inden vinter

Energipriserne er steget kraftigt frem mod vinter. Foto: Palle Skov
Energipriserne er steget kraftigt frem mod vinter. Foto: Palle Skov

Mange husejere kan komme til at svede lidt ekstra, når de ser varmeregningen i år.

Prisen på el og naturgas, som ca. 400.000 tusinde danske husstande bruger som varmekilde, er nemlig skudt i vejret efter en tør sommer, for lidt vind og ballade om gas fra Putins Rusland.

Sammenlignet med for et år siden er elpriserne steget med over 14 procent, mens prisen på naturgas ligger hele 47,6 procent højere i dag end sidste sommer, skriver Danske Banks chefanalytiker og privatøkonom Louise Aggerstrøm Hansen i en kommentar til nye inflationstal for august fra Danmarks Statistik.

De højere elpriser hen over sommeren skal navnlig ses i lyset af, at det har regnet mindre end normalt i både Norge og Sverige, og det har betydning for prisen på den vandkraft, som anvendes til at producere strøm med. Strøm der eksporteres til Danmark.

Prisstigningen på naturgas kommer typisk til at betyde 'nogle ekstra tusinde kroner i varmeregning' til dem, der har gasfyr, lyder vurderingen fra Danske Banks chefanalytiker.

Også oliepriserne er steget kraftigt med ca. 25 procent. Dermed kan de omkring 70.000 husstande, der i dag opvarmer boligen ved hjælp af oliefyr, også se frem til en årlig ekstraregning på omkring 7.500 kr., oplyser Bolius. 

Stigende priser kan motivere
En tidligere analyse fra Realkredit Danmark indikerer, at vi ser med lidt for positive øjne på egen bolig, men i ejendomsmæglerkæden Home vurderer man, at stigende energipriser kan virke motiverende på boligejernes lyst til at isolere og energiforbedre deres bolig.

”Vi tænker nok ofte, at det mere er naboens bolig end vores egen, der trænger til lidt isolering, men nå man kan se sort på hvidt, at energiudgifterne stiger, kan det få nogle til at gøre deres bolig mere ’grøn’,” siger boligmarkedsanalytiker i Home Henrik Hauthorn Jensen.

Realkredit Danmark og Home mener, at udgangspunktet for energiforbedringer først og fremmest bør være på, hvor hurtigt en eventuel energiforbedring tjener sig selv hjem samt den øgede komfort, som energiforbedringen kan bidrage til i hverdagen.

Her tænkes især på, at gener som træk, kolde gulve eller bare et koldt hus hen over vinteren kan reduceres.

”Et godt sted at starte er at tage et kig på loftet, hvor mange centimeter isolering, der er her, og få tjekket om hulmuren er godt fyldt op med isoleringsmateriale,” lyder det fra Homes boligmarkedsanalytiker.

Ca. 15 % af de landets boliger opvarmes med naturgas, mens 10 % har elvarme. Langt hovedparten af de danske ejerboliger opvarmes med fjernvarme (60 %). Fyringsolie varmer kun i 7 % af boligerne.

’TOMMELFINGERREGEL’: Så meget øges varmeudgiften pr. karakter

Energimærkeskalaen ser sådan her ud: A2020, A2015, A2010, B, C, D, E, F, G.
Med enten fjernvarme eller naturgas betyder en ændring i energimærkningen fra A2020 til energimærke C i snit 3.000-4.000 kr. om året i øgede energiudgifter pr. karakter, mens spændet øges til mellem 5.000 til godt 6.000 kr. pr. karakter i den nederste ende af skalaen. 
Kilde: Energimærkning og boligøkonomien, Realkredit Danmark, juni 2021

Læs hele analysen fra Realkredit Danmark her

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Energipriserne er steget kraftigt frem mod vinter. Foto: Palle Skov
Energipriserne er steget kraftigt frem mod vinter. Foto: Palle Skov
Download

Information om home a/s

home a/s
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F
8230 Åbyhøj

+45 86154300http://home.dk/

home-kæden - kort fortalt

home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.

Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.

  • home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
  • home blev stiftet den 1. august 1989
  • home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
  • home har over 900 ansatte
  • home er en franchise-kæde
  • home har ca. 120 franchisetagere
  • home har 181 home-butikker fordelt over hele landet**
  • homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
  • home har særligt uddannede køberrådgivere
  • home har 4 servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.

Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.


Kom godt hjem!

*  Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking medio 2020.
** medio 2021.

Følg pressemeddelelser fra home a/s

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra home a/s

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum