Mission Øst

Desperat brug for mad i Mosul nu

Del

Flere end 300.000 mennesker kæmper for at overleve i Vestmosul, mens flere end 500.000 flygter i alle retninger ud af byen. FN har rigeligt at se til i flygtningelejrene, men Mission Øst har veje ind i de forskellige bydele og kan dele mad ud nu. For 400 kroner kan danskere brødføde en familie en måned.

Mission Østs nødhjælpskoordinator Knud Andersen er klar til at rykke ind med fødevarer til Mosuls indbyggere. Har allerede hjulpet 65.000 personer.
Mission Østs nødhjælpskoordinator Knud Andersen er klar til at rykke ind med fødevarer til Mosuls indbyggere. Har allerede hjulpet 65.000 personer.

- Situationen forværres i alarmerende grad. Ikke kun i Vestmosul - men nu også i de østlige dele af byen, hvor flygtningene fra vestsiden lige nu vælter ind.

Det rapporterer Knud Andersen direkte fra Irak, hvor han koordinerer Mission Østs nødhjælp i Mosul og de omkringliggende landsbyer. Den danske hjælpeorganisation har siden december uddelt akut nødhjælp til flere end 65.000 mennesker i Mosul. Men nu er situationen yderligere forværret for de hundredtusindvis af mennesker, som er klemt i kampene mellem irakiske sikkerhedsstyrker og Islamisk Stat.  

Vi har brug for mad, mad, mad og vand!

- Overalt i kvarterer, hvor vores undersøgelser før fortalte os, at folk havde brug for madrasser, tæpper, hygiejneartikler og køkkenudstyr, lyder der nu kun én rungende bøn fra dem alle: Mad, mad, mad og vand! fortæller Knud Andersen.

FN kæmper med at møde behovene alene i flygtningelejrene, og har i øjeblikket kun meget begrænsede ressourcer til at hjælpe befolkningen inde i byen. Flere end 300.000 mennesker kæmper for at overleve i Vestmosul, mens flere end 500.000 flygter i alle retninger ud af byen. Flere end en kvart million mennesker på hver sin side af floden vil i de kommende måneder komme til at slås med næb og kløer for at få mad og rent vand, vurderer Knud Andersen.

- Det er hjerteskærende at være vidne til, når man ved, at vi har flere veje ind i byen og kan få maden sikkert og forsvarligt ind de rigtige steder, siger han, og fortsætter: “Det her er nærområderne - og det er her vi skal sætte ind, hvis vi ikke vil se en halv million mere på flugt mod en årelang udsigtsløs tilværelse i de store flygtningelejre inden og uden for landets grænser”.

Kan rykke ind - hurtigt og sikkert

Mission Øst søsætter derfor en indsamling, der appellerer til alle tænkelige givere og donorer om at give penge til mad, så tusindvis af familier, mænd, kvinder og børn kan få mad og vand.

- Nøglen til vores strategi er at bringe fødevarerne ind på små lastbiler, som nemt og ubemærket kan trænge langt ind i den vestlige bydel, så vi undgår kaotiske madfordelinger på store, åbne pladser, hvor det er den stærkes ret, og hvor civile ofte mister livet, fordi de kommer under beskydning, siger Knud Andersen og uddyber:

- For 20.000 kroner kan vi fylde en lille lastbil med mad til 50 familier i en hel måned til uddeling direkte ind i et af Mosuls bykvarterer, hvor vi siden december har været inde med hjælp 50 gange.

Mission Øst er på pletten udenfor Mosul og kan rykke hurtigt ind med den livsvigtige nødhjælp. Hjælpeorganisationen har kontor i Irak siden sommeren 2014 og har hjulpet over 143.000 irakere med mad, vand, husly, tæpper, madrasser, førstehjælpsudstyr, hygiejneartikler, varmeapparater og brændstof.

Ekstra oplysninger:

I fødevarepakkerne er der bl.a. ris, bulgur, bønner, kikærter, linser madolie og salt. Uddelingen sker med lokal arbejdskraft. En uddeling til 1.000 mennesker sikrer en dagløn til 50 mennesker, som derved tjener lidt til føden i familien.

Nøgleord

Kontakter

Svend Løbner, journalist og pressekoordinator, Skt. Lukas Vej 13, 2900 Hellerup, Mobil 28 707 703, mail svend.lobner@missioneast.org

Billeder

Mission Østs nødhjælpskoordinator Knud Andersen er klar til at rykke ind med fødevarer til Mosuls indbyggere. Har allerede hjulpet 65.000 personer.
Mission Østs nødhjælpskoordinator Knud Andersen er klar til at rykke ind med fødevarer til Mosuls indbyggere. Har allerede hjulpet 65.000 personer.
Download

Links

Information om Mission Øst

Mission Øst
Mission Øst
Postboks 149, Skt. Lukas Vej 13
2900 Hellerup

39 61 20 48http://www.miseast.org/

Mission Øst er en international hjælpeorganisation, der yder akut nødhjælp og langsigtet udviklingsstøtte i Østeuropa og Asien. Vi hjælper mennesker i nød uanset race, religion og politisk ståsted. Mission Øst er grundlagt i Danmark og gennemfører projekter direkte eller sammen med lokale partnere i Afghanistan, Armenien, Burma, Irak, Nepal, Nordkorea, Syrien og Tadsjikistan. Mission Øst er bl.a. støttet af Danida, det tyske Udenrigsministerium, samt EU og FN.

Følg pressemeddelelser fra Mission Øst

Skrive dig op her og du vil løbende modtage pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Mission Øst

Nyt magasin giver indblik i krigens skæbner27.11.2017 11:04pressemeddelelse

Nyt magasin giver indblik i krigens skæbner Mission Øst hjælper tusindvis af mennesker, der lever i krigens skygge. Et nyt magasin giver blandt andet indblik i irakiske ofres barske skæbner under og efter Islamisk Stat. Men viser også, at håbet spirer. Millioner af mennesker verden over lever i skyggen af krig eller konflikt. Bag de enorme tal gemmer der sig menneskeskæbner, som fortjener at blive fortalt. Det gør Mission Øst i det seneste nummer af sit magasin, som kommer på gaden i disse dage. Her møder vi blandt andet yezidi-kvinden Leila og hendes børn, der i to år levede som fanger under Islamisk Stat. Vi møder også Shamil og Saabira, der kom meget tæt på bomberegn og mortérgranater ved Mosuls befrielse, og nu må overleve i ruinerne af den irakiske storby. - Det er let at miste håbet i en ustabil region, men vi må ikke glemme, at der bag negative nyhedsoverskrifter gemmer sig rigtige mennesker af kød og blod, hvis højeste ønske er at kunne leve en tilværelse uden frygt og nød, sig

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum