Designmuseum Danmark

Designmuseum Danmark sætter fokus på menneskerettigheder

Del
Kan design påvirke den politiske debat? Med fotokunst, fodboldkort og vævede tæpper sætter Designmuseum Danmarks nye udstilling 'Gæstearbejdere' fokus på den humanitære konflikt, som udspiller sig omkring fodboldturneringen FIFA World Cup 2022 i Qatar. Udstillingen er en del af museets AKUT-format, som viser skiftende udstillinger om samtidsdesign, der har mod, empati og samfundssind til at udfordre og skabe forandring.
Gæsterarbejdere fra fotoserien Nation Building af fotograf Jonathan Lieb
Gæsterarbejdere fra fotoserien Nation Building af fotograf Jonathan Lieb

Fra den 20. november løber verdensmesterskaberne i fodbold af stablen i ørkenstaten Qatar. Millioner af mennesker forventes at følge turneringen, som for mange er symbolet på hvordan sport forener mennesker på tværs af landegrænser, alder, religion og køn. Men FIFA World Cup 2022 har en mørk bagside. 

Verdensbegivenhed med skyggeside 

Forberedelserne til verdensmesterskaberne i Qatar begyndte allerede for tolv år siden. En turnering af den kaliber kræver stadioner, hoteller og infrastruktur som Qatar ikke var i besiddelse af da landet i 2010 fik tildelt rollen som værtsnation. Siden da anslås det at knap 1,7 millioner gæstearbejdere, primært fra lande i Asien og Afrika, er kommet til Qatar med drømmen om et bedre liv for dem selv og familien i deres hjemland. Arbejdsforholdene for gæstearbejderne i Qatar har været dybt kritisable, til tider livsfarlige, og lønnen forsvindende lav. Amnesty International anslår, at tusindvis har mistet livet under forberedelserne til mesterskabet i 2022.    

Håndværkets skjulte fortællinger

Udstillingen Gæstearbejdere viser fire projekter, som alle tager udgangspunkt i den aktuelle situation i Qatar. Tekstildesigner Sia Hurtigkarl Degel (DK) viser fire håndvævede tæpper fra kollektionen World Cup Rugs 2.0 – alle produceret i Nepal, hvorfra store dele af gæstearbejderne på Qatars byggepladser stammer. Nepals store tekstileksport er for længst blevet overhalet af eksporten af billig arbejdskraft, og denne triste udvikling står nu vævet ind i det smukke håndværk. I fotoserien Nation Building portrætterer fotograf Jonathan Lieb (UK) en række gæstearbejdere i arbejdstøjet, med solbriller, tørklæder og ansigtsmasker. Arbejderne fremstilles ikke som ofre, men som vores medmennesker i en verden, hvor et menneskelivs værdi er til forhandling. Portrætserien hylder gæstearbejderne for deres arbejde, mod og de ofre de har bragt for at forbedre livet for dem selv og deres familier. Udstillingen viser desuden projektet Cards of Qatar af Blankspot, som i fodboldkort-format fortæller historierne om de gæstearbejdere, der har mistet livet i Qatar, igennem beretninger fra deres familier i deres hjemlande. I udstillingen vises også et uddrag af dokumentarfilmen The Workers Cup, som handler om hverdagen som gæstearbejder i Qatar under opførelsen af VM-faciliteterne. Den fulde dokumentar vises ved særarrangementer på museet den 1. december 2022 og 2. februar 2023. 

Kan design ændre verden?

Udstillingen Gæstearbejdere åbner på Designmuseum Danmark den 17. november – få dage før verdensmesterskaberne i Qatar skydes i gang. Udstillingen vil stå som en kritisk kommentar og påmindelse om de dybt kritisable forhold og omstændigheder, som er støbt ind i selve turneringens fundament. Det stærke samspil mellem udstillingens værker viser, hvordan kunst og design kan formidle et opråb, og bidrage til den politiske debat. Gæstearbejdere opfordrer os til ikke at være passive tilskuere, men at kræve mere af sportskulturen, de nationale fodboldsorganisationer, medierne og annoncørerne. Med tankevækkende design beder udstillingen os om at huske de menneskelige tragedier, som er flettet ind i én af verdens største sportsbegivenheder, og kræve at fremtidige værtslande forbedrer forholdene for de gæstearbejdere, som gør det hele muligt. 

Nøgleord

Kontakter

Billeder

Gæsterarbejdere fra fotoserien Nation Building af fotograf Jonathan Lieb
Gæsterarbejdere fra fotoserien Nation Building af fotograf Jonathan Lieb
Download
Håndvævede tæpper fra kollektionen World Cup Rugs 2.0 af Tekstildesigner Sia Hurtigkarl Degel
Håndvævede tæpper fra kollektionen World Cup Rugs 2.0 af Tekstildesigner Sia Hurtigkarl Degel
Download
Portræt af gæsterarbejdere fra fotoserien Nation Building af fotograf Jonathan Lieb.
Portræt af gæsterarbejdere fra fotoserien Nation Building af fotograf Jonathan Lieb.
Download

Links

Information om Designmuseum Danmark

Designmuseum Danmark
Designmuseum Danmark
Bredgade 68
1260 København K

+45 33 18 56 56https://designmuseum.dk/

Sponsorer og samarbejdspartnere

Tak til Statens Kunstfond

Følg pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Designmuseum Danmark

Ny udstilling på Designmuseum Danmark viser sjældent udstillede japanske træsnit22.3.2024 11:59:40 CET | Pressemeddelelse

Billeder af smukke kvinder og heroiske krigere i kamp kan dette forår opleves på Designmuseum Danmark. Udstillingen I KRIG OG KÆRLIGHED viser nøje udvalgte træsnit fra museets store samling af japansk kunsthåndværk og fortæller historien om træsnittet – et nyt medie i datidens Japan, som spredte underholdning og ideologi, og som var med til at fostre den såkaldte ’japanisme’, der fik stor indflydelse på dansk design.

Designmuseum Danmark får nyt Videnshus20.12.2023 10:49:11 CET | Pressemeddelelse

I 2025 tager Designmuseum Danmark det første spadestik til et nyt Videnshus, der bl.a. skal samle museets bibliotek, læsesal og designværksted under ét tag. Visionen om et videnshus for designmuseet går 100 år tilbage og realiseres nu takket være generøs støtte fra Villum Fonden, Augustinus Fonden og C.L. Davids Fond og Samling. Den prisvindende tegnestue Praksis skal stå for en nænsom indpasning af den nye bygning i Frederiksstadens unikke arkitektoniske miljø.

IRMAS DESIGNHISTORIE KOMMER PÅ MUSEUM13.12.2023 10:01:22 CET | Pressemeddelelse

Til februar blænder Designmuseum Danmark op for en udstilling, der udfolder den kendte supermarkedskæde Irmas mere end 100 år lange designhistorie. Med IRMA – EN DESIGNHISTORIE er det første gang, at Irmas ikoniske blå designunivers kan opleves i en museumsudstilling. Publikum kan glæde sig til at gense kendte og elskede Irma-genstande og -designs gennem tiden og få hele historien om supermarkedskæden, der bragte kunst og design ind i folks hverdag.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye