AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Der er flere ledige end arbejdsgiverne giver udtryk for

Del
Arbejdskraftreserven er væsentligt højere, end den registrerede bruttoledighed antyder, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd. AKU-ledigheden er på 5,1 procent af arbejdsstyrken.

ARBEJDSMARKED

Der er langt flere hænder, der er klar til at tage fat på arbejdsmarkedet, end ledighedstallet, der bliver refereret bredt set, antyder.

Ifølge Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse er der 156.000 arbejdsløse, hvis man medregner alle, som ønsker et arbejde og aktivt søger efter et arbejde og kan begynde på et arbejde inden for kort tid. Det svarer til 5,1 procent af arbejdsstyrken og står i kontrast til ledighedstallet på 2,5 procent, der ofte bliver refereret.

”Flere økonomer og erhvervsorganisationer har advaret om, at når ledigheden er så lav, vil der snart opstå så stor mangel på arbejdskraft, at økonomien bliver overophedet. Men situationen er faktisk mere opløftende, end det billede der bliver tegnet,” siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.

AKU-ledigheden er opgjort efter de internationale ILO-kriterier og anvendes i Eurostats og OECD’s internationalt sammenlignelige ledighedstal.

”Der er markant flere ledige hænder, hvis man anlægger et bredere syn på arbejdsstyrken, og det synes vi, at arbejdsgiverne burde gøre,” siger Erik Bjørsted.

”Arbejdskraftreserven er langtfra udtømt, og opsvinget giver os en historisk mulighed for at få endnu flere mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i arbejde,” siger Erik Bjørsted.

Læs analysen

Analysens hovedkonklusioner

  • Den registrerede bruttoledighed var i december på 70.900 fuldtidspersoner, svarende til 2,5 procent af arbejdsstyrken. Der er dog flere ledige hænder, end bruttoledigheden antyder. Bruttoledigheden inkluderer for eksempel ikke arbejdsløse, som ikke modtager understøttelse eller studerende, som er på jagt efter et job.
  • Ledighedstallet er markant højere, hvis man medregner alle, som ønsker et arbejde og aktivt søger efter et arbejde og kan begynde på et arbejde inden for kort tid. Faktisk er der 156.000 arbejdsløse ifølge Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse. Det svarer til 5,1 procent af arbejdsstyrken.
  • Blandt disse er der mange unge, som ikke indgår i den registrerede bruttoledighed. De gode tider får sandsynligvis flere, som hidtil har stået uden for arbejdsmarkedet, til at prøve lykken. Blandt disse kan der også være overførselsmodtagere, som ikke er registreret som ledige samt ikke-vestlige indvandrere. 

Læs analysen

Kontakter

Billeder

Links

Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V

3355 7710https://www.ae.dk/

Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.

Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Analyse: Liberal Alliances spareplaner vil koste titusindvis af medarbejdere i det offentlige på fire år13.4.2024 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Hvis man gennemfører Liberal Alliances spareforslag i den offentlige sektor, svarer det til, at der i perioden 2026-2030 skal spares 30.000 offentligt ansatte væk, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). I samme periode øges medarbejderbehovet som følge af aldrende befolkning. Dermed efterlader Liberal Alliances politik et samlet gab på 39.000 medarbejdere.

Akademikere udgør 11,5 procent af Københavns Kommune ansatte. I Esbjerg udgør de 3,7 procent5.4.2024 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse

Se tallet for din kommune: Der er store forskelle på, hvor mange af den enkelte kommunes ansatte, der har akademisk baggrund, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). På landsplan er der kommet 10.000 flere kommunale fuldtidsakademikere siden 2007, selvom den samlede kommunale beskæftigelse er faldet med 5.900 fuldtidspersoner. I regionerne er der ansat 6.000 flere akademiske fuldtidspersoner.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye