Der er flere ledige end arbejdsgiverne giver udtryk for

ARBEJDSMARKED
Der er langt flere hænder, der er klar til at tage fat på arbejdsmarkedet, end ledighedstallet, der bliver refereret bredt set, antyder.
Ifølge Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse er der 156.000 arbejdsløse, hvis man medregner alle, som ønsker et arbejde og aktivt søger efter et arbejde og kan begynde på et arbejde inden for kort tid. Det svarer til 5,1 procent af arbejdsstyrken og står i kontrast til ledighedstallet på 2,5 procent, der ofte bliver refereret.
”Flere økonomer og erhvervsorganisationer har advaret om, at når ledigheden er så lav, vil der snart opstå så stor mangel på arbejdskraft, at økonomien bliver overophedet. Men situationen er faktisk mere opløftende, end det billede der bliver tegnet,” siger Erik Bjørsted, cheføkonom i Arbejderbevægelsens Erhvervsråd.
AKU-ledigheden er opgjort efter de internationale ILO-kriterier og anvendes i Eurostats og OECD’s internationalt sammenlignelige ledighedstal.
”Der er markant flere ledige hænder, hvis man anlægger et bredere syn på arbejdsstyrken, og det synes vi, at arbejdsgiverne burde gøre,” siger Erik Bjørsted.
”Arbejdskraftreserven er langtfra udtømt, og opsvinget giver os en historisk mulighed for at få endnu flere mennesker på kanten af arbejdsmarkedet i arbejde,” siger Erik Bjørsted.
Analysens hovedkonklusioner
- Den registrerede bruttoledighed var i december på 70.900 fuldtidspersoner, svarende til 2,5 procent af arbejdsstyrken. Der er dog flere ledige hænder, end bruttoledigheden antyder. Bruttoledigheden inkluderer for eksempel ikke arbejdsløse, som ikke modtager understøttelse eller studerende, som er på jagt efter et job.
- Ledighedstallet er markant højere, hvis man medregner alle, som ønsker et arbejde og aktivt søger efter et arbejde og kan begynde på et arbejde inden for kort tid. Faktisk er der 156.000 arbejdsløse ifølge Danmarks Statistiks arbejdskraftundersøgelse. Det svarer til 5,1 procent af arbejdsstyrken.
- Blandt disse er der mange unge, som ikke indgår i den registrerede bruttoledighed. De gode tider får sandsynligvis flere, som hidtil har stået uden for arbejdsmarkedet, til at prøve lykken. Blandt disse kan der også være overførselsmodtagere, som ikke er registreret som ledige samt ikke-vestlige indvandrere.
Kontakter
Erik BjørstedCheføkonom
Tlf:27 68 79 50eb@ae.dkJesper KirkbakKommunikationschef
Tlf:50 73 71 34jk@ae.dkBilleder
Links
Information om AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd

Reventlowsgade 14, 1. sal
1651 København V
3355 7710https://www.ae.dk/
Arbejderbevægelsens Erhvervsråd er en økonomisk-politisk tænketank og et samfundsøkonomisk analyseinstitut, der arbejder for at fremme den sociale retfærdighed i Danmark. AE’s overordnede formål er at udarbejde og formidle samfunds- og erhvervsøkonomisk viden samt løsningsideer til gavn for lønmodtagerne og for at fremme den sociale retfærdighed.
Følg pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra AE - Arbejderbevægelsens Erhvervsråd
Rekord: Antallet af studenter uden uddannelse stiger28.6.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
28.600 studenter under 30 år er hverken færdige eller i gang med en uddannelse fem år efter studentereksamenen, viser en analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det er rekordmange og cirka 13.000 flere end for ti år siden. En fremskrivning viser endda, at tallet kan runde 34.000 personer i 2029.
Nyt CO2-kvotesystem rammer husholdninger med lave indkomster hårdest27.6.2025 07:04:36 CEST | Pressemeddelelse
Husholdninger med lave indkomster vil være mest sårbare over for ny udvidelse af EU’s CO2-kvotesystem, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Social klimaplan bør målrettes derefter, mener AE.
Uddannelse er nøglen til at bryde den negative sociale arv: Disse uddannelser løfter flest væk fra forældrenes indkomstniveau24.6.2025 05:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Uddannelse er blevet vigtigere for at bryde den sociale arv, viser en ny analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Særligt uddannelser som pædagog, social- og sundhedsassistent og detailuddannelser er hyppige veje væk fra bunden for de fattigste børn. Se listen over uddannelser herunder.
Liberal Alliance kommunikerede for lavt tal om eget forslag: Tre gange flere vil miste dagpengeretten16.6.2025 06:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Liberal Alliances forslag om at halvere dagpengeperioden kan tage dagpengene fra cirka 32.000 personer, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Tallet er cirka tre gange højere end det, der har været fremme i medierne i forbindelse med partiets præsentation af forslaget.
Flere unge er uden job og uddannelse: Nu er de næsten 45.00012.6.2025 05:06:38 CEST | Pressemeddelelse
44.600 unge mellem 15 og 24 år er uden job og uddannelse, viser analyse fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd (AE). Det er en stigning på cirka 1.800 personer det seneste år. Stigningen er drevet af, at færre unge begynder på en uddannelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum