Det Kriminalpræventive Råd

Der bliver færre af de mest kriminelle unge

Del

Ungdomskriminaliteten falder fortsat – og der bliver færre af de unge, der begår meget alvorlig kriminalitet. Det viser en ny ungdomsundersøgelse finansieret af Det Kriminalpræventive Råd og foretaget af kriminolog Flemming Balvig.

I 2010 var det 3,2 procent af de unge 14-15-årige, der havde begået meget alvorlig kriminalitet inden for det seneste år. I 2016 var der kun 1,9 procent, hvilket svarer til et fald på 41 procent blandt de mest kriminelle unge. Generelt begår de unge færre tyverier, mindre vold og mindre hærværk.

Den nye ungdomsundersøgelse peger på en lang række mulige årsager, der kan forklare det markante fald i børne- og ungdomskriminalitet i Danmark. Blandt andet har de unge en højere grad af selvkontrol og disciplin i forhold til deres fremtid.

- Undersøgelsen tyder på, at unge i dag i højere grad end tidligere orienterer sig mod fremtiden og de langsigtede konsekvenser af deres handlinger, siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd Rannvá Møller Thomsen.

Konkret er de unge blevet mere fokuserede på at spare op, tage en uddannelse og afstå fra risikobetonet adfærd såsom kriminalitet, rygning, stort alkoholforbrug og hash. 

Kriminalitet er blevet sværere

Undersøgelsen viser også, at faldet i ungdomskriminalitet kan hænge sammen med, at unge i dag har en mindre gadeorienteret livsstil end tidligere, da de i højere grad bruger en del af deres sociale liv på internettet.

- Vi mangler viden om unges adfærd på nettet, og det er vigtigt, at de unge bliver klædt på, så de hverken udfører kriminalitet på nettet eller selv bliver udsat for det, siger Rannvá Møller Thomsen.

Derudover er det blevet sværere at begå mange former for kriminalitet.

- Vi har fået mere elektronik ind i vores dagligdag i form af bedre låse og sikring af bygninger, startspærrer i biler og elektroniske betalingsformer i stedet for kontanter. Mulighederne for at begå kriminalitet har stor betydning, og det er blevet sværere for unge at debutere med kriminalitet, siger Rannvá Møller Thomsen.

Fakta om undersøgelsen:

Ungdomsundersøgelsen er den sjette af sin slags og bygger på unik data fra en stor spørgeskemaundersøgelse blandt  unge i 8. klasse. Den første undersøgelse blev lavet i Gladsaxe Kommune i 1979 og er senere udvidet til også at indbefatte Allerød Kommune og skoler i Nordjylland.

For yderligere information:

Analytiker Rannvá Møller Thomsen, Tlf. 61 71 16 83, rmt@dkr.dk

Kommunikationsmedarbejder Charlotte Ruge, Tlf. 45 15 36 77, cru@dkr.dk 

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Ny kampagne skal hjælpe unge med at tune ind på hinandens seksuelle grænser24.9.2018 06:00pressemeddelelse

De fleste seksuelle overgreb sker blandt teenagere. Oftest blandt kærester eller bekendte - derhjemme og i forbindelse med en fest eller bytur. De unge vil gerne respektere hinandens seksuelle grænser, men det kan være svært at finde ud af, hvornår der er givet grønt lys til sex, og hvornår man presser for meget på. Mange unge ved ikke, hvordan man taler om sex og grænser. Derfor lancerer Det Kriminalpræventive Råd en kampagne, der skal hjælpe unge med at tune ind på hinandens seksuelle grænser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum