Det Kriminalpræventive Råd

Der bliver færre af de mest kriminelle unge

Del
Ungdomskriminaliteten falder fortsat – og der bliver færre af de unge, der begår meget alvorlig kriminalitet. Det viser en ny ungdomsundersøgelse finansieret af Det Kriminalpræventive Råd og foretaget af kriminolog Flemming Balvig.

I 2010 var det 3,2 procent af de unge 14-15-årige, der havde begået meget alvorlig kriminalitet inden for det seneste år. I 2016 var der kun 1,9 procent, hvilket svarer til et fald på 41 procent blandt de mest kriminelle unge. Generelt begår de unge færre tyverier, mindre vold og mindre hærværk.

Den nye ungdomsundersøgelse peger på en lang række mulige årsager, der kan forklare det markante fald i børne- og ungdomskriminalitet i Danmark. Blandt andet har de unge en højere grad af selvkontrol og disciplin i forhold til deres fremtid.

- Undersøgelsen tyder på, at unge i dag i højere grad end tidligere orienterer sig mod fremtiden og de langsigtede konsekvenser af deres handlinger, siger analytiker i Det Kriminalpræventive Råd Rannvá Møller Thomsen.

Konkret er de unge blevet mere fokuserede på at spare op, tage en uddannelse og afstå fra risikobetonet adfærd såsom kriminalitet, rygning, stort alkoholforbrug og hash. 

Kriminalitet er blevet sværere

Undersøgelsen viser også, at faldet i ungdomskriminalitet kan hænge sammen med, at unge i dag har en mindre gadeorienteret livsstil end tidligere, da de i højere grad bruger en del af deres sociale liv på internettet.

- Vi mangler viden om unges adfærd på nettet, og det er vigtigt, at de unge bliver klædt på, så de hverken udfører kriminalitet på nettet eller selv bliver udsat for det, siger Rannvá Møller Thomsen.

Derudover er det blevet sværere at begå mange former for kriminalitet.

- Vi har fået mere elektronik ind i vores dagligdag i form af bedre låse og sikring af bygninger, startspærrer i biler og elektroniske betalingsformer i stedet for kontanter. Mulighederne for at begå kriminalitet har stor betydning, og det er blevet sværere for unge at debutere med kriminalitet, siger Rannvá Møller Thomsen.

Fakta om undersøgelsen:

Ungdomsundersøgelsen er den sjette af sin slags og bygger på unik data fra en stor spørgeskemaundersøgelse blandt  unge i 8. klasse. Den første undersøgelse blev lavet i Gladsaxe Kommune i 1979 og er senere udvidet til også at indbefatte Allerød Kommune og skoler i Nordjylland.

For yderligere information:

Analytiker Rannvá Møller Thomsen, Tlf. 61 71 16 83, rmt@dkr.dk

Kommunikationsmedarbejder Charlotte Ruge, Tlf. 45 15 36 77, cru@dkr.dk 

Nøgleord

Kontakter

Vedhæftede filer

Information om Det Kriminalpræventive Råd

Det Kriminalpræventive Råd
Det Kriminalpræventive Råd
Artillerivej 55
2300 København S

45 15 36 50http://www.dkr.dk

Det Kriminalpræventive Råd arbejder for at forebygge kriminalitet og skabe et tryggere samfund. 

Følg pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Det Kriminalpræventive Råd

Stor Christiansborg-konference: Bandekriminalitet knækkes med øget forebyggelse7.2.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse

Rockere og bander står bag drab, vold og narkohandel, og de seneste års strafskærpelser har langt fra løst problemerne. Derfor skal der satses meget mere på forebyggelse i bl.a. kommuner og foreninger. Det Kriminalpræventive Råd samler i dag justitsministeren, retsordførere, borgmestre, politiet og eksperter til en konference om, hvordan rocker- og bandekriminalitet forebygges mest effektivt, så færre unge ender i kriminelle miljøer.

Samtykke på skoleskemaet skal bidrage til færre overgreb10.1.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Siden 2021 har samleje uden samtykke været en voldtægt, men mange unge er i vildrede med, om de har fået ja eller nej til sex – de efterspørger viden om samtykke. Det Kriminalpræventive Råd lancerer derfor nyt undervisningsmateriale, der skal sætte gang i diskussioner om grænser, signaler og samtykke. Alle unge – og ikke kun gymnasieelever – bør undervises i grænser og samtykke, lyder opfordringen.

150.000 ofre for it-kriminalitet: Danskerne overvurderer egne digitale evner22.11.2023 08:00:00 CET | Pressemeddelelse

Omkring 150.000 danskere udsættes hvert år for it-kriminalitet, viser en netop offentliggjort offerundersøgelse, som Justitsministeriet, Rigspolitiet og Det Kriminalpræventive Råd står bag. Danskerne overvurderer egne evner til at spotte digital svindel, og det fører til store økonomiske tab. Tag dig god tid, når du færdes online og gør en aktiv indsats for at undgå online svindel, lyder det fra Det Kriminalpræventive Råd.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye