Denne lille dims redder liv
Ifølge Danmarks Statistik kom mere end 1100 danskere til skade i trafikken på gåben eller cykel i 2020. Mere end 60 personer døde og 7 af dem var børn i alderen 0 – 17 år. Mange af ulykkerne kunne formentlig være undgået, da trafikulykker ofte sker, fordi bilisterne har svært ved at se de såkaldte bløde trafikanter – fodgængere og cyklister i mørket.
En undersøgelse foretaget af Epinion for Codan og Børneulykkesfonden i 2019, viser at en af de største årsager til at droppe refleksen er en manglende oplevelse af, at trafiksikkerheden bliver øget. Men den undskyldning hører altså ingen steder hjemme. Som fodgænger eller cyklist nedsætter man nemlig risikoen for at blive overset af en bilist med op til 85 %, hvis man bruger reflekser ((Trygg Trafik Norge).
Den store effekt ved at bruge reflekser bakkes op af Marianne Foldberg Steffensen, Chef for Trafiksikkerhed og cykling i Vejdirektoratet.
”Som fodgænger tænker man ikke altid over, hvor svær man rent faktisk er at få øje på. Men det er en god øvelse at prøve at sætte sig i en andens trafikants sted og tænke over egne vaner. Fx er man meget opmærksom på, hvor svært det er at se cyklister, når man kører i bil, men når man selv bevæger sig til fods eller på cykel, kniber det med at gøre sig synlig. Og her hjælper reflekser meget på synligheden," siger Marianne Foldberg Steffensen.
Hos Havarikommissionen for Vejtrafikulykker er opfordringen heller ikke til at tage fejl af.
”I den temaundersøgelse vi har foretaget om ulykker, der skete på landeveje om natten, viste rekonstruktioner af ulykker med fodgængere, at førerne af køretøjerne faktisk først kunne se de gående så sent, at påkørslen var uundgåelig – også selvom de bremsede brat op," siger Rikke Rysgaard, Formand for Havarikommissionen for Vejtrafikulykker, og fortsætter.
”Ingen af fodgængerne, der blev ramt, havde reflekser på. Det viser med tydelighed, hvor vigtigt det er, at man bærer reflekser i mørke – på eller i sit tøj,” siger hun.
Sådan fungerer refleksen
Reflekser som fænomen opstår, når lys genspejles eller afbøjes i en genstand. Reflekser, som man kan påføre sig, er gået fra at være en lille dims, man kunne sætte fast udenpå tøjet – til heldigvis at være en integreret del flere slags tøj i dag. Det er en meget positiv udvikling, mener dem, som har forstand på det.
”En refleks fungerer ved, at når der bliver lyst på en, så står man meget tydeligere frem. Man træder ud af mørket og bliver en reel skikkelse. Derfor er det så vigtigt, at reflekserne sidder korrekt, og at man desuden går i den rigtige side af vejen, hvis man bevæger sig på vejen i mørket (mod kørselsretningen).” oplyser Marianne Foldberg Steffensen og kommer med et afsluttende råd til cyklisterne.
”Selvom man som cyklist har lygter på, er der aldrig noget i vejen for at supplere med reflekser for at gøre sig endnu mere synlig. Man kan nærmest ikke gøre for meget for at blive set i trafikken i de mørke timer,” siger hun.
Vidste du…
At cyklister allerede i 1934 brugte reflekterende materiale for at blive mere synlig i trafikken? Det var godt nok ikke af egen fri vilje, men resultatet af en natlig aktion, hvor industrimanden Svend Bergsøe og en lille vennekreds fartede rundt i København og malede cyklernes bagskærme hvide for at gøre dem mere synlige.
Aktionen udsprang af, at kammeraterne var frustrerede over, at ingen tog affære for at stoppe de mange trafikulykker, som var blevet dagligdag i starten af 1930’erne. Aktionen blev den første offentlige af sin art, og dens succes førte til stiftelsen af Større Færdselssikkerhed i 1939 (Som senere blev til Rådet for Sikker Trafik).
Læs om Aktion ”Hvid Bagskærm” her
Om reflekser og trafikulykker i mørket
- Bløde trafikanter med reflekser har 85 % lavere risiko for at blive overset i trafikken (Trygg Trafik Norge).
- Med godkendt refleks: Du bliver synlig på en afstand af 140 meter, hvis bilen har nærlyset tændt. Ved 50 km/t har en bilist med nærlyset tændt 10 sekunder til at opdage dig (Trygg Trafik Norge).
- Uden refleks: Du bliver synlig på en afstand af 25-30 meter, hvis bilen har nærlyset tændt. Ved 50 km/t har en bilist med nærlyset tændt kun 2 sekunder til at opdage dig (Trygg Trafik Norge).
Om Årets Refleksdag
Årets Refleksdag er en tradition, der er startet af Børneulykkesfonden og Codan. Dagen falder hvert år den sidste torsdag, inden vi stiller urene om til vintertid i oktober måned. Formålet med Årets Refleksdag er at sætte fokus på, hvordan reflekser giver bedre synlighed i trafikken i den mørke tid, så vi i sidste ende undgår ulykker.
Sammen med en lang række støttepartnere uddeler og sælger Børneulykkesfonden knap 100.000 reflekser designet af bObles i hele Danmark. På Årets Refleksdag afholder løbeklubber landet over refleksløb, og der bliver uddannet omkring 650 refleksbetjente i landets børnehaver og institutioner, som skal lære de allermindste om sikkerhed og synlighed. Læs mere på www.refleksdagen.dk.
Nøgleord
Kontakter
Camilla Riis CorneliusPR – og Presseansvarlig
Tlf:+45 30 37 83 07cqu@codan.dkAnders LorenzenPresse- & kommunikationsspecialist
Tlf:30378803afl@codan.dkBilleder
Information om Codan Forsikring
Codan Forsikring har cirka 250.000 danske husstande og 50.000 små og store virksomheder som kunder. Codan Forsikring er i dag ejet 50% af den canadiske forsikringskoncern Intact Financial Corporation og 50% af danske Tryg A/S. Læs mere om Codan på www.codan.dk.
Følg pressemeddelelser fra Codan Forsikring
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Codan Forsikring
Codan er ny partner for F.C. Københavns kvinder20.12.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
F.C. København og Codan udbygger nu det tætte samarbejde til også at omfatte F.C. Københavns løvinder. Codan kommer ikke bare på ryggen af spilletrøjerne, men bliver også en synlig og aktiv partner omkring kvindeholdet.
Ulykkesstatistik skræmmer: Hver anden bilist har svært ved at se bløde trafikanter i mørke23.10.2024 07:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Flere tidligere undersøgelser og en Epinion-undersøgelse viser, at mange bilister oplever problemer med at se fodgængere og cyklister, når det er mørkt. Det kan reflekser være med til at afhjælpe. Derfor lyser Børneulykkesfonden og Codan sammen Danmark op til Årets Refleksdag torsdag den 24. oktober, inden vi går over til vintertid.
Pas på skolestart: Stor stigning i skader9.8.2024 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Alt for mange ulykker sker i forbindelse med skolestart, hvor cykelstierne og legepladserne igen er fyldte med børn. Nu advarer Codan om 10-årig tendens til stor stigning i skader i august – særligt blandt børn.
Undgå skader: Træn op til skiferien - nu!16.1.2024 08:00:00 CET | Pressemeddelelse
Hvis du vil undgå at blive en de mange danskere, der hvert år kommer til skade med knæ, skuldre, albuer og kraveben under skiferien, skal du i gang med træning i god tid. Med andre ord: Det er nu, du skal i gang. Sådan lyder opfordringen fra forsikringsselskabet Codan, hvis fageksperter her viderebringer en række gode træningsråd. Som en ekstra service for de rejselystne kunder, er rejseforsikringen udvidet med et pandemi-tillæg, ligesom det er muligt at tilgå online læge uanset, hvor i verden man rejser hen.
Pas på dyre frostskader5.1.2024 08:30:00 CET | Pressemeddelelse
I kølvandet på den kraftige blæst og de solide mængder nedbør er kulden nu kommet til landet, og frosten fortsætter langt ind i næste uge. Husk at gå huset igennem og forebyg frost- og fygeskader, før det er for sent.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum