Den offentlige forhandlingsmodel må revideres for at undgå arbejdsmarkedskonflikter
Parterne på det offentlige område er kommet til at stå stejlt over for hinanden efter lærerlockouten i 2013, afskaffelsen af kutymefridage og den aktuelle sag om afskaffelse af statsansattes frokostpause. De kommende forhandlinger på det offentlige område er derfor højspændte.
- Forhandling og konfliktløsning på det offentlige arbejdsmarked bygger på en model, som ikke tager højde for de store forskelle mellem det private og offentlige arbejdsmarked. Forhandlingsmodellen bruges i flere skandinaviske lande, men sammenlignet med Norge, Sverige og Finland har Danmark gjort mindst i forhold til at tilpasse modellen til en offentlig kontekst. Det er en af forklaringerne på, at Danmark har det højeste konfliktniveau, målt på antal tabte arbejdsdage, som følge af arbejdskonflikt dvs. strejker og lockouter, siger postdoc Laust Høgedahl fra Center for Arbejdsmarkedsforskning (CARMA), Institut for Statskundskab på Aalborg Universitet.
Anbefalinger til parterne på det offentlige område
På baggrund af de opsigtsvækkende forskningsresultater kommer Laust Høgedahl med følgende anbefalinger til en justering af den danske model på det offentlige område:
- At arbejdsmarkedets parter sætter sig sammen og diskuterer mulige tilpasninger på lige fod med det, arbejdsmarkedets parter har gjort i de øvrige nordiske lande.
- At der bl.a. indgås en formel aftale om brugen af forligsmanden som opmand i forbindelse med et lovindgreb, i tilfælde hvor der ikke foreligger et forkastet mæglingsforslag, der kan ophæves til lov.
Arbejdsmarkedets parter kan også vælge:
- Et afhængigt observatorium med fast praksis for analyser af bl.a. løn, løndannelse og arbejdstid.
- Et uafhængigt lønråd lig det norske, der kan afgøre den tvungne voldgift efter et lovindgreb.
- Et mere forpligtende forhandlingsfælleskab med en mere kollektivt bindende forhandlingsret.
- En mere uafhængig arbejdsgiverorganisering på det statslige niveau.
- En kalibrering af lockoutvåbenet, hvor opsparede lønkroner i forbindelse med lockout øremærkes det område, der er ramt af konflikt - fx til efter- og videreuddannelse.
- Når overenskomstforhandlinger fører til strejker og lockout, har det både store økonomiske og menneskelige konsekvenser, og derfor er det i alles interesse at få en forhandlings- og konfliktløsningsmodel, som er tilpasset det offentlige arbejdsmarked, fortæller Laust Høgedahl fra Aalborg Universitet.
Fakta
Den danske model, der er udviklet i den private sektor i forbindelse med industrialiseringen i Danmark, bliver først fuldt indført på det offentlige område i 1970’erne. De store forskelle mellem den private og offentlige sektor betyder, at modellen fungerer anerledes. Den største forskel på det offentlige område er, at arbejdsgiverne også er lovgiver og budgetmyndighed. Der opstår ligeledes let konflikter på det kommunale og regionale område, da der ikke er den samme tradition for sammenkædning af overenskomstområder, som man kender det fra det private område.
Yderligere information
Postdoc Laust Høgedahl, ph.d., Institut for Satskundskab, Aalborg Universitet, tlf. 9940 8178, mobil 6133 4125 og email: hogedahl@dps.aau.dk.
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny kortlægning: Sådan kan en mobiltelefon stoppe graveskader for milliarder17.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er brug for en detaljeret kortlægning af undergrunden i Danmark. Ingen ved præcist, hvor alle rør, ledninger og kabler ligger i jorden, og graveskader koster samfundet over en milliard kroner om året, for. Det gør et digitalt samfund som det danske sårbart. Men der er en simpel løsning, viser forskning fra Aalborg Universitet.
Forskere: Indfør lydmærkning for boliger14.7.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Støj i boligen kan forringe livskvaliteten væsentligt med mærkbare konsekvenser for sundheden, viser forskning. Derfor foreslår forskere fra Aalborg Universitet at indføre en akustisk mærkningsordning af boliger, som man kender det fra energimærkning.
Forskere bruger AI til at spotte sygdomme og stress hos heste9.7.2025 08:40:53 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra Aalborg Universitet bruger kunstig intelligens til at analysere hestes ansigtsudtryk for at undersøge, hvornår de er stressede eller i smerter. Det skal lægge kimen til nye værktøjer, der kan styrke dyrevelfærden og bekæmpe sygdomme.
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum