Den mentale sundhed er under pres: Hver femte fik det værre i 2022

2022 var ikke kun en dans på roser for danskerne, der sagde farvel til nedlukninger og pandemi, men i stedet så ind i krig, høj inflation og energikrise. De mange usikkerheder i hverdagen ser da også ud til at have sat spor i befolkningen.
I en ny undersøgelse siger én ud af fem danskere nemlig, at deres mentale sundhed er dårligere end da 2022 startede. Dermed forsætter en trist tendens fra 2021, hvor ligeledes én ud af fem beskrev, at de havde oplevet, at deres mentale sundhed var blevet værre.
Begge undersøgelser er lavet af Kantar Gallup for Gjensidige.
At mange danskere kæmper med det mentale velvære ses også i antallet af stress- og angstsager hos Gjensidige. Her har man over det seneste år set en stigning i antallet af stress- og angstsager med henholdsvis 16 % og 18 %. Antallet af depressionssager er på samme niveau som i 2021, men er dog den type af sager, der er flest af.
Det fortæller Louise Brix, der er fagchef i sundhed hos Gjensidige.
“Vi har de seneste år set en stigning i antallet af personer, der skal have behandling for angst, stress og depression, og meget af det kan helt sikkert tilskrives de ydre omstændigheder der påvirker vores liv. Før corona havde vi flest sager der omhandlede stress, men i dag er det i stedet depressionssager. Det er bekymrende, fordi disse sager ofte er tungere og mere alvorlige for den enkelte.”
Hos Gjensidige har antallet af sager, der relaterer sig tilsærligt angst og depression været stigende siden 2019, og sidste år var antallet på sit hidtil højeste niveau. Men stigningen kan også ses som et udtryk for, at folk er blevet bedre til at tage vare på det mentale helbred.
“Udover at folk naturligvis er påvirket af verden omkring dem, så kan stigningen også ses som et tegn på, at danskerne bliver bedre til at opsøge hjælp, når de oplever, at det har det svært mentalt. Det er en rigtig positiv udvikling, at den mentale sundhed i højere grad tages alvorligt på samme måde, som den fysiske sundhed gør det,” siger Louise Brix.
Om undersøgelsen
Undersøgelsen er foretaget blandt 1.711 repræsentativt udvalgte danskere over 18 år af Kantar Gallup for Gjensidige i november og december 2022.
Hvordan vurderer du, at din mentale sundhed har udviklet sig gennem 2022? |
|
Bedre |
21 % |
Dårligere |
20 % |
Det samme |
56 % |
Ved ikke/ønsker ikke at svare |
3 % |
Nøgleord
Kontakter
Andreas MortensenKommunikationskonsulent
Tlf:27 52 46 44am@gjensidige.dkBilleder
Information om Gjensidige
Gjensidige er et ledende nordisk skadeforsikringsselskab, som er noteret på Oslo Børs. Vi har ca. 3.800 medarbejdere og tilbyder skadeforsikring i Norge, Danmark, Sverige og Baltikum. I Norge tilbydes også pension og opsparing. Driftsindtægterne var 30 mia. NOK i 2021, mens forvaltningskapitalen udgjorde 130 mia. NOK.
Følg pressemeddelelser fra Gjensidige
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Gjensidige
Næsten dagligt er der optræk til en ulykke ved overskæringer på jernbanen9.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
De seneste to år er der registreret over 700 forløbere til ulykker ved overskæringer på jernbanenettet, hvor der har været ved at ske en kollision eller påkørsel. Det viser nye tal, som Trafikstyrelsen har udleveret til Gjensidige.
Bank og forsikringsselskab advarer mod dette på udlandsferien8.7.2025 14:31:07 CEST | Pressemeddelelse
En ny undersøgelse, som YouGov har lavet for Sparekassen Kronjylland og Gjensidige, viser, at næsten hver tredje dansker foretrækker at betale med kontanter, når de er på ferie i udlandet. Det kan være en dårlig idé, advarer Sparekassen Kronjylland og Gjensidige.
Mange danskere kender ikke anbefalingerne: Betalinger i udlandet kan give ekstraregning6.7.2025 07:46:00 CEST | Pressemeddelelse
Hver anden dansker kender ikke deres banks anbefalinger for betaling med kort i udlandet, og det kan føre til en ærgerlig ekstraregning på ferien, lyder advarslen fra Gjensidige og Sparekassen Kronjylland.
Hedebølge resulterer i dehydrering for danske feriegæster3.7.2025 07:33:00 CEST | Pressemeddelelse
Mens der opleves rekordhøje temperaturer og hedebølge i Europa, er det alfa omega at danskerne husker at drikke rigeligt med væske og sørge for saltbalancen, når de er på ferie. Sådan lyder opfordringen.
Boligkøbere drømmer om et godt energimærke: Men mange boliger lever ikke op til ønskerne2.7.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Kun 12 procent af landets boligejere ville vælge et hus med et lavt energimærke, hvis de skulle købe i dag. Men over halvdelen af de danske boliger har energimærke D eller lavere. Det viser en ny undersøgelse.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum