Haderslev Kommune

Den lettiske præsidents sikkerhedsrådgiver vurderer aktuelle trusler på topmøde i Haderslev

Del

Haderslev Åbent Sikkerhedspolitisk Topmøde får den lettiske præsidents sikkerhedsrådgiver og fremtrædende sikkerhedspolitiske stemme, Janis Kazocins, som keynote speaker. Han giver sit syn på sikkerhedssituationen i og omkring Europa, der har ændret sig væsentligt de senere år, grundet alvorlige udfordringer som terrorisme, flygtningestrømme og uenigheder i Østeuropa.

Janis Kazocins har et indgående kendskab til realiteterne i Østeuropa, og kan, med sit internationale perspektiv og imponerende forsvars- og sikkerhedspolitisk karriere, give et helt unikt indblik i, hvilke agendaer der gør sig gældende i Nordeuropa, samt bidrage med sit syn på hvad Danmarks forsvars- og sikkerhedspolitik skal forholde sig til, for bedst at kunne håndtere fremtidens udfordringer.

Janis Kazocins keynote speaker
Janis Kazocins er ekspert i sikkerhedspolitik og har en omfangsrig baggrund inden for forsvarspolitik, hvor han blandt andet har siddet som den øverste chef for den lettiske efterretningstjeneste. I fire år har Janis Kazocins været sikkerhedsrådgiver for Letland, og har ofte været inviteret som foredragsholder hos NATO, når der skal diskuteres trusselsbilleder.

Janis Kazocins har ligeledes en fornem militærkarriere som Storbritanniens første militære attaché, der blev udstationeret i de tre baltiske lande. I 1991 modtog Janis Kazocins ”Order of the British Empire” som en gestus for at have repræsenteret sit land på værdig vis - en gestus som kun få har modtaget. I 2013 tog Janis Kazocins lettisk statsborgerskab.

Haderslev Åbent Sikkerhedspolitisk Topmøde
Haderslev Kommune udbygger i 2017 den årlige lysfest den 4. maj med et helt nyt initiativ: Haderslev Åbent Sikkerhedspolitisk Topmøde. Topmødets røde tråd er Lysfestens hovedbudskaber: ”Fred, frihed og forsoning”.

Initiativet er taget på baggrund af de udenrigs- og sikkerhedspolitiske udfordringer, vi har oplevet de senere år: konflikten i Ukraine, udviklingen i Arktis, krigen i Syrien, terror og store flygtningestrømme.

Topmødet finder sted på Kulturhus Harmonien, Gåskærgade 19, 6100 Haderslev.
Der er fri entré, men af hensyn til arrangementets afvikling er tilmelding påkrævet.

Tilmelding sker via www.haderslevlysfest.dk

Program

16.00-16.15

Åbning af ’Haderslev Åbent Sikkerhedspolitisk Topmøde’ v/ Borgmester H. P. Geil

16.15-16.35

Truslen fra Øst, Ukraine og cybersikkerhed v/ ekspert Per Carlsen, Senior Adviser ved Baltic Development Forum og tidligere ambassadør i Rusland, Letland og Litauen samt afdelingschef i Forsvarsministeriet. Med udgangspunkt i Per Carlsens egne erfaringer i Rusland vil ændringen af trusselsbilledet fra Øst blive belyst med konkrete fortællinger.

16.35-17.10

Flytninge og fejlslagne stater – terror og ødelagte liv v/ekspertpanel bestående af Anders Wivel, Professor, Institut for Statskundskab på Københavns Universitet og Pola Rojan Bagger, Mellemøstekspert hos Mellemfolkeligt Samvirke. De to eksperter vil anskueliggøre udviklingen af terror, konflikter i Mellemøsten og flygtninge.

17.10.17.30

Gamle alliancer og nye trusler – NATO, Europa og USA anno 2017 v/ ekspert Kristian Søby, seniorforsker ved Center for Militære Studier på Københavns Universitet. Interviewet vil belyse trusler med udgangspunkt i Krim, Brexit, Trump og nationalismens udvikling i Europa.

17.30-18.00

The Security Regional Challenges in Nothern Europe v/ Janis Kazocins
Oplægget vil have et internationalt perspektiv på trusselsbilledet i Nordeuropa med udgangspunkt i den lettiske præsidents sikkerhedsrådgivers iagttagelse af de sikkerhedsmæssige udfordringer, som Europa oplever.
18.00-18.30 Pause

18.30-20.00

Politiske panelordførerdebat – Dansk udenrigs- og forsvarspolitik frem mod næste forsvarsforlig

I ordførerdebatten deltager, Michael Aastrup Jensen (V), udenrigsordfører; Peter Juel Jensen (V), forsvarsordfører; Henrik Dahl (LA), udenrigsordfører; Marie Krarup (DF), forsvarsordfører; Holger K. Nielsen (SF), forsvars- og udenrigspolitiskordfører; Henrik Dam Kristensen (S), forsvarsordfører; Rasmus Nordqvist (ALT), udenrigsordfører samt Nikolaj Villumsen (EL) udenrigs- og forsvarsordfører.


Moderator ved arrangementet er Jørn Mikkelsen, Jyllands-Posten og Jens Worning, Policy Group

Kontakter

Billeder

Information om Haderslev Kommune

Haderslev Kommune
Haderslev Kommune
Gåskærgade 26
6100 Haderslev

http://www.haderslev.dk/

Følg pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Haderslev Kommune

Faldne sønderjyder mindes i Frankrig på 100-årsdagen for afslutningen af 1. Verdenskrig17.10.2018 10:17pressemeddelelse

Den 11. november er det 100 år siden, 1. Verdenskrig sluttede. Årsdagen markeres, som den har gjort det siden 1920’erne, med kransenedlæggelse på den sønderjyske kirkegård i Braine, Frankrig, der er officielt mindested for de sønderjyder, der faldt i tysk krigstjeneste i 1914-1918. Foruden den syd- og sønderjyske delegation deltager D.K.H. Prins Joachim og Prinsesse Marie i markeringen af 100-året for fredsslutningen.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum