Den høje tillid til offentlige digitale løsninger er stabil efter et år med lancering af flere nye systemer

Offentlige digitale løsninger er blevet en del af hverdagen for langt de fleste borgere i Danmark. Således viser en ny undersøgelse, at 79 pct. af borgerne anvender offentlige digitale løsninger mindst en gang om ugen, mens 56 pct. bruger dem flere gange om ugen. Det kan fx være til at læse Digital Post fra det offentlige eller scanne sit digitale sundhedskort hos lægen. De fleste bruger nu også MitID til at godkende betalinger eller logge på eksempelvis skat.dk for at se forskudsopgørelsen eller sundhed.dk for at se prøvesvar fra sygehuset.
2022 var et år med fokus på digitalisering og offentlige digitale løsninger, bl.a. med overgangen fra NemID til MitID og en ny Digital Post-løsning. Lanceringen af nye løsninger har ikke umiddelbart haft indflydelse på borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger.
Undersøgelsen viser, at 77 pct. af borgerne generelt har tillid til de offentlige digitale løsninger i 2022. Kun 8 pct. af borgerne svarer, at de ikke har tillid til de offentlige digitale løsninger. Det svarer til niveauet i 2021, hvor 78 pct. af borgerne havde tillid til de offentlige digitale løsninger.
"Jeg er glad for at se, at langt de fleste borgere har tillid til de offentlige digitale løsninger. Det seneste år har der været fokus på særligt overgangen fra NemID til MitID, som har været udfordrende for mange. Derfor er det meget positivt, at folks tillid til løsningerne alligevel er stabil. Men vi skal også lytte til de borgere, som ikke har tillid til vores digitale løsninger og spørge os selv, hvordan vi kan gøre det endnu bedre," siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.
Andelen af borgere, der har tillid til løsningerne, varierer på baggrund af forhold som alder og uddannelse. Fx har 80 pct. af de 35-54-årige tillid til offentlige digitale løsninger, mens det for de 75-89-årige er 65 pct.
Lidt færre end tidligere angiver, at de generelt har gode oplevelser med offentlige digitale løsninger. 79 pct. af den del af befolkningen, der anvender offentlige digitale løsninger, havde i 2022 for det meste gode oplevelser med offentlige digitale løsninger. I 2021 var det 82 pct.
Selvom borgerne ser lidt mindre positivt på brugeroplevelsen i 2022, er andelen af borgere, der foretrækker at være i digital kontakt med den offentlige sektor, steget en smule fra 2021 til 2022. Blandt den samlede befolkning mellem 15 og 89 år er det i 2022 74 pct., der er enige eller meget enige i, at de foretrækker at anvende digitale løsninger i kontakten med det offentlige. Kun 5 pct. er uenige eller meget uenige, og 4 pct. anvender slet ikke digitale løsninger. I 2021 var det 72 pct., der var meget enige eller enige i, at de foretrækker at anvende offentlige digitale løsninger.
Læs undersøgelsen 'Tilliden til den digitale offentlige sektor 2022'.
Fakta om undersøgelsenUndersøgelsen er baseret på data fra Danmarks Statistiks spørgeskemaundersøgelse "It-anvendelse i befolkningen" fra 2021 og 2022. Undersøgelsen for 2022 har 4.049 respondenter, der er repræsentative for den danske befolkning mellem 15 og 89 år. Spørgeskemaundersøgelsen udarbejdes i et samarbejde mellem Danmarks Statistik, Ældre Sagen og Digitaliseringsstyrelsen, og data er indsamlet fra april til august 2022. |
Nøgleord
Kontakter
Michael Højgaard BangPresserådgiver
Tlf:+45 72 28 24 16mihb@digmin.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Digitaliseringsministeriet
Følg pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliseringsministeriet
Fem nye tommelfingerregler skal hjælpe forældre, børn og unge i den digitale hverdag1.7.2025 09:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Der er et kæmpe eksperiment i gang, når det handler om børn og unges liv på digitale medier. Det gælder både skærmforbrug, men også det indhold, de bliver eksponeret for på digitale medier. Det er udfordringer, der skal løses i fællesskab. Derfor lancerer Alliancen for et trygt og godt digitalt børne- og ungeliv nu fem tommelfingerregler, som skal være med til at hjælpe forældre og skabe tryggere rammer for børn og unges færden på nettet.
Hvad skal Danmarks nye app til digitale beviser hedde?29.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Digitaliseringsministeriet inviterer nu danskerne til at navngive en ny app. Den nye app skal på sigt rumme alverdens digitale beviser. Der er derfor brug for kreative bud på det nye app-navn.
Ny aftale om en fremtidssikret digital infrastruktur i hele Danmark26.6.2025 10:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark får med ny aftale de bedste telepolitiske rammer for anvendelse af en robust og fremtidssikret digital infrastruktur. Aftalen sikrer samtidig en fortsat indsats mod stigende digital svindel.
Nu samles de eksperter, der skal finde frem til nye AI-storskalaprojekter16.6.2025 09:01:08 CEST | Pressemeddelelse
Kunstig intelligens i den offentlige sektor er afgørende for at øge kvaliteten og frigøre ressourcer, så der er mere tid til nærvær i velfærden. Derfor samles aktører og eksperter fra det offentlige og private nu for at drøfte, hvilke AI-storskalaprojekter der kan gøre den offentlige sektor bedre.
Ny aftale skal gøre det lettere at være digital borger i Danmark11.6.2025 11:00:01 CEST | Pressemeddelelse
Det skal være lettere for danskerne at få hjælp til det digitale fra deres pårørende via digitale fuldmagter, borgernes tillid til de offentlige digitale løsninger skal fastholdes, og digital suverænitet i den offentlige sektor skal fremmes. Det er blot nogle af formålene med den nye fællesoffentlige digitaliseringsstrategi, som regeringen, KL og Danske Regioner præsenterer i dag.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum