Den Globale Klima Task Force: Her er 15 forslag, der giver flere globale klimaeffekter
Genetik fra VikingGenetics i Randers kan reducere udledningen af metan med 33 pct. pr. liter mælk fra indiske malkekøer, og DLG i Fredericia var blandt de første i Europa, der kunne klimadeklarere foder til husdyr. Det er blot to ud af mange eksempler på, hvordan den danske fødevareklynge kan komme til at spille en markant rolle i reduktionen af drivhusgasudledninger på globalt plan.
Efterspørgslen efter klimaløsninger fra den danske fødevareklynge forventes at stige de kommende år på grund af den globale befolkningstilvækst, klimaforandringer og øget behov for en mere bæredygtig fødevareproduktion. Men hvordan kan man udfolde det store potentiale fra danske virksomheder og levere klima- og miljøvenlige løsninger til fødevare- og landbrugsproduktion på verdensplan?
For at få svar på det etablerede Landbrug & Fødevarer i marts 2021 Den Globale Klima Task Force. Task Forcen, der består af repræsentanter fra virksomheder i fødevareklyngen, hvis løsninger allerede er med til at forbedre klimaet globalt, lancerer nu 15 forslag til, hvordan vi kan styrke udviklingen yderligere. Det vil ikke kun gavne klimaet, men også være til gavn for eksportindtægter og antallet af arbejdspladser i hele Danmark.
- Fødevareklyngen eksporterer allerede i dag produkter og løsninger til hele verden og er involveret i en række samarbejdsprojekter, hvor dansk teknologi, viden og know-how bidrager til en mere bæredygtig produktion – også på globalt plan. Med arbejdet i task forcen har vi forsøgt at blive konkrete på, hvordan vi kan udbrede vores grønne løsninger endnu mere. Anbefalingerne er en håndsrækning til de danske myndigheder om en styrket og fælles klima-, eksport- og udviklingsindsats, der bl.a. sker gennem flere samarbejdsaftaler og projekter i udviklings- og mellemindkomstlande, markedsmodningsprojekter og en styrket eksportfremmeindsats, siger formand for Task Forcen Kristian Hundebøll, CEO i DLG.
De 15 initiativer fra Den Globale Klima Task Force er delt op i fem hovedoverskrifter; Eksportfremme og partnerskaber, EU’s farm to fork strategi, Fødevare- og landbrugsforskning, udvikling og markedsmodning, bedre dokumentation og hurtigere godkendelsesprocesser.
Med anbefalingerne sender fødevarevirksomhederne et politisk signal om, at der er brug for et globalt supplement til målsætningen om en 70 pct. reduktion af Danmarks udledning.
- Fødevareerhvervet bidrager aktivt til 70 pct-målsætningen, ligesom vi også fortsat knokler for vores ambition om at blive klimaneutrale i 2050. Den Globale Klima Task Force er en yderligere dimension hertil. Det vigtigste er, hvilken forskel det i sidste ende gør for klimaet – ikke bare på Danmarks 4,3 mio. hektar, men globalt. Og der har den danske fødevareklynge potentialet til at gøre meget mere. Men hvis potentialet skal indfries, så er det afgørende, at vi kan bevare en stærk fødevareklynge med en stor landbrugsproduktion i Danmark, der kan bruges som platform til at udvikle endnu flere klimaeffektive og miljøvenlige løsninger,siger Anne Arhnung, adm. Direktør i Landbrug & Fødevarer
Information om Landbrug & Fødevarer
Landbrug & Fødevarer varetager fælles opgaver og erhvervsmæssige interesser for danske landmænd og fødevarevirksomheder
Følg pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Landbrug & Fødevarer
Vær med til at fejre 30-års jubilæum for årets familiedag på landet18.9.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Træk i gummistøvlerne, tag familien i hånden og gå på opdagelse i landbruget, når Landbrug & Fødevarer inviterer til årets store familiedag på landet søndag den. 21. september. Siden 1995 har danske landmænd og fødevarevirksomheder holdt åbent for gæster, der gerne vil vide mere om, hvor deres mad kommer fra
Slagterprisen 2025 er uddelt på Hindsgavl Slot17.9.2025 06:36:00 CEST | Pressemeddelelse
I et meget stærkt felt af dygtige slagtermestre på tværs af de to kategorier, kunne de bedste i slagterfaget lade sige hylde til Landbrug & Fødevarers Fødevaredag på Hindsgavl Slot, hvor slagtermester Anders Kjeldbjerg fra MENY i Herning og slagtermestrene Steffen Vammen Kolstrup & André Kjelkvist-Born fra Slagtermestrene Born og Kolstrup, kunne træde frem som vindere af Slagterprisen 2025. Prisen er en anerkendelse af håndværk, faglighed og nytænkning i slagterfaget.
Mejeriprisen 2025 uddelt til ambitiøse aktører17.9.2025 06:30:00 CEST | Pressemeddelelse
Til Fødevaredagen 2025, arrangeret af Landbrug & Fødevarer, blev Mejeriprisen 2025 uddelt. Det hele fandt sted i skønne omgivelser på Hindsgavl Slot. I et stærkt felt af butikskæder, der alle har sat barren højt for mejerikategorien, var det til sidst Sebastian Vinther, regionschef i Netto og Kristine Pilgaard, kommercial direktør i MENY, der kunne lade sig hylde som vindere og modtage branchens anerkendelse.
Vinderen af Kantineprisen 2025 er fundet16.9.2025 18:38:22 CEST | Pressemeddelelse
Der var feststemning og faglig stolthed, da Landbrug & Fødevarer samlede fødevarebranchen til Fødevaredagen2025. Her blev Kantineprisen 2025 uddelt foran en fyldt sal af madkyndige, producenter og gode branchekolleger på Hindsgavl Slot. Efter en tæt konkurrence blandt landets dygtigste kantiner kunne Normal A/S, Hedensted, ledet af køkkenchef Christian Lundsgaard træde frem som vindere - hædret for deres evne til at kombinere bæredygtighed, velsmag og kreativitet i deres daglige drift.
Landbrug & Fødevarer: Der er brug for klare rammer for virksomhedernes emballagehåndtering – godt regeringen handler11.9.2025 17:08:57 CEST | Pressemeddelelse
Regeringen har truffet beslutning, som indebærer et loft over kommunernes emballagegebyrer samt statslig dækning af en række administrative gebyrer.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum