Energinet

Den danske elproduktion var rekord grøn i 2020

Del
Aldrig er der blevet udledt så lidt CO2 i forbindelse med dansk elproduktion som sidste år. I 2020 var udledningen 13 procent lavere end det hidtidige rekordår, 2019. Energinet udgiver Miljøredegørelse for 2020.

Den danske elproduktion har leveret endnu et rekordår. I 2020 udledte elproduktionen 5,2 mio. tons CO2. Det er det laveste niveau nogensinde og 0,7 mio. tons lavere end det hidtidige rekordår 2019 - et fald på knapt 13 procent.

- Vind og sol fortrænger år for år flere og flere fossile brændsler – og lige som produktionen fra vindmøller og solceller mange år når nye højder, så går det bare ned og ned med CO2-udledningen, siger Katja Birr-Pedersen, afdelingsleder i Energinets Analyse og Modeller.


De danske elproducenter udleder samlet set mindre og mindre CO2.

Det har samtidigt medført en rekordlav CO2-intensitet for dansk elproduktion, som i 2020 var 117 gram per kWh.

En medvirkende årsag til det rekordlave CO2-niveau er også, at 2020 bød på lave elpriser i Norden, og derfor producerede danske kraftværker mindre, mens vi importerede mere strøm, bl.a. vandkraft fra Norge og Sverige.

Tallene er opgjort i Energinets årlige Miljøredegørelse. Ud over at opgøre udledningerne fra den danske elproduktion, indeholder redegørelsen også en miljødeklaration af den strøm, vi trækker ud af vores stikkontakter – altså den danske elproduktion opgjort time for time fraregnet eksport af dansk strøm og medregnet import fra vores nabolande.

En gennemsnitlig dansk kilowatttime bestod sidste år af 45 procent vind, 4 procent sol, 10 procent vandkraft og 13 procent biobrændsler.

Det er den grønneste sammensætning nogensinde, og det kan ses på den rekordlave værdi for CO2-intensiteten ved forbrug af en gennemsnitlig dansk kilowatttime, der i 2020 var 122 g/kWh. Det er et fald på omtrent 15 procent i forhold til 2019.


Figuren viser, hvordan en gennemsnitlig kilowatttime i danskernes stikkontakter set over hele 2020 var sammensat.

FAKTA

Energinet udgiver Miljøredegørelse 2020, som består af Miljødeklarationen og Miljøberetningen. Mens Miljødeklarationen beskriver miljøpåvirkninger ved elforbrug i Danmark, beskriver Miljøberetningen miljøpåvirkningerne fra elsektorens produktionsanlæg.

Miljøberetningen forholder sig desuden til de kommende 10 års udvikling inden for sektoren både med hensyn til luftemissioner samt den generelle udvikling på produktionssiden i elsystemet.


Miljødeklarationen er i øjeblikket under revision. De opgjorte værdier skal derfor tages med forbehold for dette.

Du finder Miljøredegørelse 2020 på denne side under punktet "Miljødeklaration".

Nøgleord

Kontakter

Pressechef Jesper Nørskov Rasmussen, jnr@energinet.dk, tlf: 23 33 85 75
Afdelingsleder i Analyse og Modeller Katja Birr-Pedersen, kbp@energinet.dk, tlf: 51 38 01 29

Information om Energinet

Energinet
Energinet
Tonne Kjærsvej 65
7000 Fredericia

70 10 22 44http://www.energinet.dk/

Vi varetager samfundets interesser og ejer energiens "motorveje". Vi har ansvaret for at forsyne Danmark med el og gas, skabe fair konkurrence og fremme klimavenlige energiløsninger.

Følg pressemeddelelser fra Energinet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Energinet

Viking Link indviet: Forbindelsen har allerede tjent millioner18.4.2024 16:59:03 CEST | Pressemeddelelse

Torsdag den 18. april blev der officielt ’trykket på knappen’ for verdens længste elkabelforbindelse, Viking Link mellem Danmark og Storbritannien. Energinets og britiske National Grids fælles investering på 13 milliarder kroner udgør en vigtig brik i den grønne omstilling af energisystemet. Forbindelsen giver store indtjeningsmuligheder på grøn strøm for danske elproducenter og større forsyningssikkerhed for danske forbrugere.

Hul igennem på verdens længste elkabel: Danmark sender grøn strøm til Storbritannien29.12.2023 16:17:34 CET | Pressemeddelelse

Verdens længste elkabelforbindelse, Viking Link, sendte her til eftermiddag de første elektroner af dansk grøn strøm direkte ud i engelske stikkontakter. Den 13 milliarder kroner store investering har taget knap 4 år at etablere og er den første fysiske forbindelse mellem de to lande. Viking Link udgør en vigtig brik i den grønne omstilling af vores energisystem - danske elproducenter kan sælge grøn strøm til et nyt, stort marked, og vi kan blive forsynet fra England, når det ikke blæser herhjemme.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye