Kræftens Bekæmpelse

De uundværlige gutter

Del

En rundspørge viser, at mange kræftramte mænd bruger old boys holdet eller andre mandefællesskaber til at tale om alvorlige emner, hvis de bliver ramt af sygdom. Derfor sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på værdien af fællesskaber med kampagnen ’Mand det nytter’.

Et fodboldhold fra Skodsborg FIF er med i kampagnefilmen for Mand det nytter
Et fodboldhold fra Skodsborg FIF er med i kampagnefilmen for Mand det nytter

Et fodboldhold, en madklub, et jægerslæng eller et andet fællesskab kun for mænd kan være et ’frikvarter’, hvor der både er plads til røverhistorier og refleksion over hverdagens strabadser. Og så er mandefællesskaber et godt sted at tale om alvorlige emner som for eksempel kræftsygdom og behandling.

Det viser en rundspørge som Kræftens Bekæmpelse kampagne ’Mand det nytter’ har foretaget blandt nuværende og tidligere mandlige kræftpatienter i foreningens brugerpanel. 

I undersøgelsen svarer 92 pct., at de i fællesskabet kan tale med hinanden om deres sygdomme. Og for 68 pct. er det vigtigt, at netop mandefællesskaberne kan bruges til at tale om alvorlige emner.

Fællesskaber er vigtige

- For mange kræftramte mænd er det vigtigt at have et frirum sammen med gutterne. Det giver et pusterum, hvor de kommer væk fra sygdom og bekymringer, og hvor de samtidig kan få lettet hjertet og talt sygdommen igennem på en anden måde, end de eksempelvis kan med deres ægtefælle eller børn, siger Henrik Kruse, som er leder af Kræftens Bekæmpelses kræftrådgivning i Aarhus, der er én af de kræftrådgivninger, der har tilbud målrettet mænd.

I maj og juni sætter Kræftens Bekæmpelse fokus på mænd og kræft med indsamlingskampagnen ’Mand det nytter’, der går i luften mandag den 8. maj. Temaet for kampagnen er i år mandefællesskaber, og der samles blandt andet ind til kræftrådgivningernes tilbud til mænd.   

- Selv om flere danskere overlever kræft, er kræft stadig den største dødsårsag blandt danske mænd. Derfor skal kampagnen skaffe penge til både forskning og patientstøttetilbud, som primært retter sig mod mænd. Og så håber vi, at kampagnen også kan være med til at gøre mænd opmærksomme på symptomer på kræft og få dem til at søge læge, hvis de rent faktisk har symptomer, siger Asger Bolvig, som er projektleder i Kræftens Bekæmpelse. 

Send en kærlig sviner og støt kampagnen  

Når mænd skal sætte pris på vennerne, har de ofte lettere ved at give en lammer end en krammer. Derfor introducerer kampagnen den kærlige svinermanddetnytter.dk, hvor man kan sende en digital hilsen og samtidig støtte kampagnen. En af svinerne er: ’Jeg ville have givet dig en fodbold, men du kan jo ikke ramme målet, selvom du står på stregen’. Der er også en variant til kvinderne, der mod et mindre beløb kan give deres mænd et fripas med gutterne.

Derudover kan man støtte kampagnen ved, at:

  • Send ’GUT’ til 1422, så støtter du med 150 kr.
  • Send valgfrit beløb via MobilePay på 61 61 08 04
  • Opret egen indsamling eller støt en eksisterende indsamling på manddetnytter.dk Købe et Fuck Cancer armbånd til 49 kr. i Rema 1000, Matas eller Kræftens Bekæmpelses webshop, hvor du også kan købe en ’MDN’ T-shirt til 150 kr.

Kampagnen starter mandag den 8. maj og løber til og med 11. juni.

Se kampagnens bærende film her. 

--------------------------------------

Om undersøgelsen

  • Undersøgelsen er foretaget blandt tidligere og nuværende mandlige kræftpatienter i Kræftens Bekæmpelses brugerpanel, som består af ca. 1.260 patienter og pårørende

  • I alt har 133 mænd deltaget i undersøgelsen  

  • Patienterne er blevet spurgt, om de er en del af et mandefællesskab, og hvordan de bruger dette fællesskab til at håndtere og tale om deres sygdom

Kontakter

Asger Bolvig, kampagneleder
61 27 74 85
abolvig@cancer.dk

Billeder

Et fodboldhold fra Skodsborg FIF er med i kampagnefilmen for Mand det nytter
Et fodboldhold fra Skodsborg FIF er med i kampagnefilmen for Mand det nytter
Download

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Brun for enhver pris: 6 ud af 10 unge solariebrugere ved godt, at deres solarieforbrug kan give kræft2.10.2018 06:00pressemeddelelse

Solariebrug er kræftfremkaldende, og jo yngre du er, jo farligere er det. Men hvis vi vil have unge til at lade være med at gå i solarium, er det ikke nok at fortælle dem, at det er sundhedsskadeligt. Det ved de fleste nemlig godt, viser en ny undersøgelse fra Kræftens Bekæmpelse og TrygFondens Solkampagne. Solkampagnen efterlyser fokus på, at modermærkekræft er en meget alvorlig sygdom

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum