Dårligt helbred tvinger i høj grad danskere væk fra arbejdsmarkedet

Nye delresultater fra forskningsprojektet SeniorArbejdsLiv viser, at mange tusinde danskere ender med at kaste håndklædet i ringen og stoppe med at arbejde, inden de når pensionsalderen. Det skyldes, at de er både fysisk og psykisk nedslidte.
Faktisk er det knap hver femte af de beskæftigede, som enten har forladt eller vil forlade arbejdsmarkedet på grund af dårligt fysisk helbred. Og ser man specifikt på de beskæftigede i produktion og som arbejder med mennesker, fx SOSU-assistenter, forventer hver tredje, at de må gøre det samme, fordi de ikke kan klare arbejdet.
15.000 adspurgt
Det er nogle af konklusionerne i en ny bog fra Projekt SeniorArbejdsLiv, der er et samarbejde mellem Aalborg Universitet (AAU), Det Nationale Forskningscenter for Arbejdsmiljø og TeamArbejdsliv. I projektet, som har været i gang siden januar 2019, har man blandt andet indsamlet spørgeskemadata fra +50-årige beskæftigede, ledige, efterlønsmodtagere og førtidspensionister inden for forskellige brancher, i alt ca. 15.000 personer.
I anledning af offentliggørelse af delresultaterne i den nye bog “Seniorarbejdsliv” udtaler beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard:
- For mig bekræfter undersøgelsen, at der er behov for, at vi får lavet en ret til tidlig pension. Jeg synes kun, det er fair, at dem, der har knoklet i rigtig mange år og ofte også har haft et hårdt arbejdsliv, kan trække sig tilbage, inden de er slidt helt ned.
Balance mellem krav og ressourcer
Professor Per H. Jensen fra Aalborg Universitet, som er redaktør for bogen, siger i anledning af dens udgivelse:
- Vi står stadig med mange udfordringer, hvis flere ældre skal arbejde frem til eller ud over pensionsalderen, hvis dette skal ske på en social bæredygtig måde. Først og fremmest er udfordringen at vi sikrer, at der livslangt er en overensstemmelse mellem de krav, som vi stiller til vore medarbejdere, og medarbejdernes ressourcer.
Nøgleord
Kontakter
Per H. Jensen, professor, Institut for Politik og Samfund, tlf. 2466 7877 / 9815 5346
Niels Krogh Søndergaard, kommunikationsmedarbejder, tlf. 9940 2825 / 3166 0080
Billeder

Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: EUs milliardstøtte til grænsekontrol fører til overgreb på migranter7.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Et omfattende feltarbejde i Tunesien viser, at EUs samarbejde med nordafrikanske lande om grænsekontrol har alvorlige konsekvenser for migranterne. Det fremgår af en ny ph.d.-afhandling fra Aalborg Universitet.
Statskundskab kommer stærkt fra start i Nordjylland6.7.2025 08:31:17 CEST | Pressemeddelelse
Med mange ansøgninger er den nye statskundskabsuddannelse på Aalborg Universitet kommet godt fra start. Samtidig stiger interessen for business-uddannelserne markant.
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum