Danskernes støtte til naturen er tredoblet i julen

Giv de små mårdyr et hjem i julen, hjælp odderen sikkert over vejen eller giv et medlemskab i gave til en, der holder af naturen. I de sidste par uger har Danmarks Naturfredningsforening oplevet en markant vækst i donationer til truede dyr og i antallet af solgte medlemskaber til julegaver til venner og familie.
- Danskerne ønsker i højere grad at give gaver i julen, der giver mening for den verden, der omgiver dem. I år har vi alle søgt mere ud i naturen pga. corona og er måske blevet mere bevidste om, hvad naturen betyder for os selv og vores familie som tilflugtssted, legeplads og pusterum. Samtidig er bevidstheden omkring både klimakrisen og biodiversitetskrisen stigende, og det kombineret med en mere aktiv brug af naturen og påskønnelse af den slår igennem her i julen, siger præsident i Danmarks Naturfredningsforening Maria Reumert Gjerding.
Hun hæfter sig også ved den netop vedtagne finanslov, hvor der er afsat ambitiøse midler til at skabe mere og vildere natur i Danmark – både til glæde for de truede arter og for danskerne:
- Danskernes omsorg for naturen har smittet positivt af på politikerne på Christiansborg, der på trods af de akutte økonomiske udfordringer i forbindelse med corona, har set fremad og valgt at investere i vores natur med 46.000 ha ny urørt skov og 13 vilde naturnationalparker.
DR’s store tv-programmer Vilde Vidunderlige Danmark samt fortællingen om kampen for den lokale natur i Hjørring Kommune med Bonderøven i spidsen har også bidraget effektivt til at sætte den vilde natur på dagsordenen og medvirket til at øge danskernes bevidsthed om naturens krise, men at vi kan gøre noget for at vende den og hjælpe.
Stor interesse for at støtte specifikke truede arter
I julen samler Danmarks Naturfredningsforening ind for at hjælpe specifikke truede dyr.
Indtil videre har danskerne doneret over 20.000 kroner til sten, der skal bruges til at bygge nye boliger i form af stendiger til små mårdyr som ilder, lækat og brud i Vejen Kommune.
Læs mere om projektet her: https://www.dn.dk/nyheder/landmand-vil-bygge-boliger-til-sma-mardyr/
De små mårdyr bruger digerne til at skjule sig i om dagen, hvor de lader op til nattens jagt på mus og rotter. Netop manglen på levesteder i den danske natur er den mest almindelige årsag til, at dyrearter går hen og bliver truede. De små mårdyr mangler steder at skjule sig som gamle, hule træer og hulrum under sten og i tæt krat.
På samme vis er har foreningen sat gang i en indsamling til fordel for oddere på Sjælland, der skal hjælpe dem sikkert udenom trafikerede veje for at undgå trafikdrab. På trods af stor fremgang og en solid bestand af oddere i Jylland, er odderen nemlig stærkt truet på Sjælland. Derfor kan man nu donere et valgfrit støttebeløb til odderen, der vil blive brugt på faunapassager i Kalundborg Kommune.
Læs mere om projektet her: https://www.dn.dk/nyheder/kommune-vil-redde-odderne-fra-trafikdrab-det-kan-kun-ga-for-langsomt/
Så sent som i efteråret i år blev en odder kørt ihjel ved Bromølle i Kalundborg Kommune, og der skal kun ganske få trafikdrab til før, at det får konsekvenser for den lille sjællandske bestand af oddere.
Fakta om odderen: Odderen kan bliver over en meter lang fra snude til hale og veje op til 12 kg. Du har måske set billeder af havoddere, der svømmer på ryggen, men det er ikke en vane, der kendetegner de danske oddere, der lever i søer, vandløb og vandhuller. Når odderen svømmer bliver dens store pels ikke gennemblødt, da det øverste lag pels beskytter det nederste lag. Odderne er aktive om natten. Læs mere om odder her: https://www.dn.dk/vi-arbejder-for/dyr/odder/
Fakta: Stigende interesse for at støtte natur og klima
- Ifølge YouGovs NGO-undersøgelse 2020 ønsker mere end hver fjerde dansker (26%) at støtte indsatser, der beskytter natur, miljø og klima.
- Hver femte (20%) ønsker at støtte truede arter specifikt.
- Beskyttelsen af natur, miljø og klima er kun overgået af ønsket om at støtte akut katastrofehjælp (30%) og støtte verdens udsatte børn (30%), men er på linje med ønsket om at støtte udsatte børn i Danmark (26%).
Kilde: Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i perioden 2018 – 2020 i alt gennemført 5.986 CAWI-interview med danskere i alderen 18-74 år (fra 2020 i alderen 18+) - Andre organisationer oplever også en stigende interesse for at passe på natur og klima. Eksempelvis har Den Danske Naturfund fordoblet deres salg af skobeviser: https://www.dr.dk/nyheder/regionale/sjaelland/24-aarige-nicoline-oensker-sig-skov-i-julegave-salget-af-skovbeviser-er og Folkekirkens Nødhjælp forventer også en stigning i antallet af grønne gaver på mellem 30 og 40 procent: https://csr.dk/stor-stigning-i-klimagaver-til-jul
Støt Danmarks Naturfredningsforenings arbejde for truede arter i julen
Giv et valgfrit beløb på MobilePay 45650
Giv et bidrag på https://www.dn.dk/vi-arbejder-for/truede-arter/
Giv et medlemskab i gave https://www.dn.dk/stot-os/bliv-medlem/giv-et-medlemskab-i-gave/
Nøgleord
Kontakter
Sanne Liv Lembrecht Buggeskov, digital redaktør, 61 66 07 77 / sanne@dn.dk
Billeder
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
DN roser grønne partier for delaftale om kvælstofregulering19.6.2025 16:24:03 CEST | Pressemeddelelse
Ny delaftale med et øget miljøkrav til landbruget bringer treparten et skridt tættere på mål. Men store beslutninger udestår stadig.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum