Danskernes sexliv kortlagt
I september 2017 dukkede de første invitationer til at medvirke i befolkningsundersøgelsen Projekt SEXUS op i tusindvis af 15-89-årige danskeres e-Boks. Dataindsamlingen blev afsluttet i august 2018, og mere end 62.000 danskere havde haft lyst til at være med. De mange besvarelser gør Projekt SEXUS til verdens største befolkningsundersøgelse med fokus på samspillet mellem seksualitet og sundhed.
Siden 2018 har forskerholdet bag Projekt SEXUS gransket tallene, og de mange hundrede spændende fund er blevet samlet i rapporten ”Sex i Danmark. Nøgletal fra Projekt SEXUS 2017-2018”. Det er denne digre rapport, som offentliggøres mandag.
Et unikt materiale
Projekt SEXUS er resultatet af et tæt samarbejde mellem Afdeling for Epidemiologisk Forskning (Statens Serum Institut, SSI) og Sexologisk Forskningscenter (Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet, Aalborg Universitet). Projektleder Morten Frisch, som er overlæge ved Statens Serum Institut og adjungeret professor ved Aalborg Universitet, glæder sig:
-Det har været vigtigt for os at få den enorme mængde data fremstillet på en måde, som både er videnskabeligt retvisende og til at forstå for den generelle befolkning. Det er vores måde at takke de mange tusinde danskere, som har stillet deres seksuelle erfaringer til rådighed for undersøgelsen. Det er deres liv, det handler om. Hele projektet går i bund og grund ud på at sikre de bedste vilkår for den danske befolknings seksuelle sundhed og trivsel. Og at finde ud af, hvordan seksualitet og sundhed spiller sammen, siger Morten Frisch.
Professor Christian Graugaard fra Sexologisk Forskningscenter ved Aalborg Universitets sundhedsvidenskabelige fakultet er enig:
-Vi kan se, at seksualitet er en vigtig del af langt de fleste menneskers liv. Med ”Sex i Danmark” har vi fået et helt unikt materiale, som gør os i stand til at arbejde videre på et kvalificeret grundlag. Både hvad angår forskning, oplysning, forebyggelse og behandling. Det er kæmpestort. Også i en international sammenhæng, siger han.
Rapport er kun det første skridt
Morten Frisch minder om, at rapporten nok er stor og skelsættende, men at den kun er det første skridt i en undersøgelse, som forhåbentlig vil strække sig mange årtier frem.
- Projekt SEXUS er en forløbsundersøgelse. Det betyder, at vi allerede nu arbejder på at skaffe de nødvendige midler til næste runde af projektet. Heldigvis har et stort flertal af deltagerne tilkendegivet, at de gerne stiller op igen. Det er vigtigt, at vi udnytter de unikke muligheder i Projekt SEXUS optimalt.
”Sex i Danmark” kan fra mandag den 28. oktober 2019 downloades gratis på projekthjemmesiden www.projektsexus.dk. Den må citeres med behørig kildeangivelse.
Frisch M, Moseholm E, Andersson M, Andresen JB, Graugaard C. Sex i Danmark. Nøgletal fra Projekt SEXUS 2017-2018. Statens Serum Institut & Aalborg Universitet, 2019.
FAKTA
→ Projekt SEXUS blev igangsat i efteråret 2017 som en individbaseret befolkningsundersøgelse. Den er et samarbejde mellem Statens Serum Institut (Afdeling for Epidemiologisk Forskning) og Aalborg Universitet (Sexologisk Forskningscenter, Klinisk Institut, Det Sundhedsvidenskabelige Fakultet).
→ Deltagerne blev via e-Boks inviteret til at besvare et spørgeskema med mere end 600 spørgsmål om krop, køn, seksualitet og sundhed. Pga. særlige filtre svarede den gennemsnitlige deltager på ca. 180 spørgsmål.
→ 62.675 danskere i alderen 15-89 år udgør den stikprøve, som de fleste resultater er baseret på.
→ ”Sex i Danmark” er ca. 800 sider lang og præsenterer hundredvis af spændende resultater om den danske befolknings seksuelle verden og hverdag – fra seksuel identitet, erfaring og tilfredshed til ”usikker sex”, prostitutionsbesøg, utroskab, seksuelle overgreb og funktionsproblemer, seksualundervisning, parforholdskvalitet, LGBT-sundhed og samspillet mellem livsstil, helbred og seksualitet.
Nøgleord
Kontakter
Morten Frisch (mfr@ssi.dk)
Christian Graugaard (chgr@rn.dk)
Links
Information om Aalborg Universitet
Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet
Ny forskning: "Vi straffer mere, flere og hårdere"1.7.2025 14:15:10 CEST | Pressemeddelelse
Forskere fra AAU har for første gang kortlagt alle ændringer af den danske straffelov siden 1980. Resultatet viser over 900 lovændringer. De fleste ændringer har fundet sted efter år 2000 og har en skærpende karakter.
Forsker: Bonusklubber og nye regnemodeller kan redde den kollektive trafik1.7.2025 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Vejdirektoratet vurderer, at det vil koste fire trafikdræbte mere hvert år, når 17-årige i dag får lov til at køre bil uden ledsager. Lektor Laura Bang Lindegaard fra Aalborg Universitet peger på nye økonomimodeller og bonusklubber som tiltag, der kan bringe busser og tog ud af den nedadgående spiral.
Undseelig fisk fra 500 mio. år gammel slægt fundet i stort antal i nordjysk bæk30.6.2025 10:09:54 CEST | Pressemeddelelse
Fisken stammer fra de allerførste hvirveldyr, der kom til verden før dinosaurerne. Navnet er bæklampret, og forskere fra Aalborg Universitet har fundet den lille fisk i stort antal i en nordjysk bæk, hvor den ikke tidligere er fundet.
Ny chatbot hjælper unge med at vælge det rette studie30.6.2025 05:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Forud for ansøgningsfristen til videregående uddannelser på kvote 1 den 5. juli er mange unge i syv sind over deres uddannelsesvalg. Aalborg Universitet præsenterer nu en ny AI-studievælger, som skal hjælpe unge i deres søgen efter den rette karrierevej.
Ny database fra AAU skal hjælpe myndigheder, virksomheder og andre med klimaberegninger26.6.2025 07:01:46 CEST | Pressemeddelelse
Et nyt gratis værktøj udviklet af forskere fra bl.a. Aalborg Universitet skal gøre det nemmere for en række organisationer at sikre bæredygtighed i deres arbejde
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum