Dansk Metal

Danskernes pensionspengetank bugner

Del

Danskerne er det folk i verden, der har de næststørste pensionsformuer. I gennemsnit har hver dansker 700.00 kroner i opsparede pensionsmidler.

Danskerne svømmer i opsparede pensionsmidler. I 2016 var den samlede pensionsopsparing dobbelt så stor som året bruttonationalprodukt (BNP), der ifølge Danmarks Statistik var 2.065 milliarder kroner i 2016. De samlede pensionsopsparinger var samme år på 4.315 milliarder kroner ifølge OECD.

”Arbejdsmarkedspensionerne udgør en betydelig opsparing, der er til stor gavn – både for de ældre, der går på pension, men også for den langsigtede holdbarhed i dansk økonomi. De massive opsparinger stiller Danmark bedre end så mange andre lande, der ikke har arbejdsmarkedspensioner. Derfor er det også et system, der skal værnes om”, siger cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby.

Gælden i de danske husholdninger udgjorde i 1995 57 procent af formuen. I 2016 var dette faldet til 45 procent. Hovedårsagen til faldet er, at pensionsformuerne har været stigende siden 1995, mens udviklingen i husholdningernes gæld er stagneret siden 2008.

Siden 1995 er husholdningernes pensionsformuer mere end firedoblet, mens gælden er tredoblet.  

”Opsparingen er høj i Danmark, og her spiller pensionsopsparingen en vigtig rolle. Den konsekvent positive vækst i pensionsformuerne siden 1995 kan i høj grad tilskrives indførslen af arbejdsmarkedspensionerne. Den har samtidig betydet, at danskernes nettoformue er steget betragteligt over de seneste tyve år”, siger Thomas Søby.

Fra 1960 til 1990 havde Danmark underskud på betalingsbalancen. I 1990 vendte dette til et overskud, hvilket – med et enkelt års undtagelse - har gjort sig gældende lige siden. Udviklingen fra store underskud til overskud kan i høj grad tilskrives indførelsen af arbejdsmarkedspensionerne, der har ført til en væsentlig forøgelse i den private opsparing.

”Pensionsopsparingen har polstret Danmark og danskerne i en grad, så vi i dag har de relativt største pensionsopsparinger i verden. Det er et glimrende eksempel på, hvad vi som velfærdssamfund har opnået, og hvad arbejdsmarkedets parter kan opnå sammen. Ud over den rent personlige fordel ved den private opsparing, så har arbejdsmarkedspensionerne været en medvirkende faktor til at flytte Danmark fra et land med store underskud på betalingsbalancens løbende poster til at være et land med meget store overskud”, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.

Siden 2010 har overskuddet på betalingsbalancen ligget på mere end seks procent af BNP. Bidraget fra formueindkomst har været en væsentlig delkomponent til de særligt høje overskud, hvilket fremgår af den seneste økonomiske redegørelse fra maj 2017

Læs Dansk Metals analyse ”Danskernes pensionsformue er massiv” her.

Yderligere information og kommentarer:

Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal, telefon 30831071

Jens Dissing Munk, pressechef i Dansk Metal, telefon 30178874

Information om Dansk Metal

Dansk Metal
Dansk Metal
Molestien 7
2450 København SV

33 63 20 00https://www.danskmetal.dk/

Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum