Danmarks Apotekerforening

Danskernes medicinforbrug stiger støt

Del

Vi bruger mere og mere medicin herhjemme, viser tal fra Danmarks Apotekerforening. I 2022 udleverede apotekerne over 3,6 milliarder døgndoser medicin, og det er en stigning på 4 procent i forhold til året før. Især medicin mod hjerte-kar-sygdomme topper listen.

Danskernes forbrug af medicin går kun én vej, og det er op. I gennemsnit brugte hver dansker 1,7 døgndoser medicin om dagen sidste år – og her er alle regnet med, unge som gamle. Især forbruget af medicin mod hjerte-kar-sygdomme, såsom forhøjet kolesterol og forhøjet blodtryk, fylder meget.

Alene kolesterolmedicinen atorvastatin blev der i 2022 indtaget 319 millioner døgndoser af. Det er 12 procent mere end året før. Dermed var atorvastatin for sjette år i træk danskernes mest brugte medicin målt i døgndoser.

Målt i kroner og øre toppes listen af det nyere, relativt dyre lægemiddel semaglutid mod type 2-diabetes og overvægt. Det blev primært solgt under handelsnavnet Ozempic®, men fra 12. december 2022 er det også markedsført som Wegovy® mod svær overvægt. Salget af semaglutid beløb sig i 2022 til cirka 900 millioner kroner (målt i apotekernes udsalgspris inkl. moms). Det er en stigning på knap 50 procent i forhold til året før i både omsætning og antal udleverede døgndoser.

Af den årsag har hele gruppen af medicin til fordøjelse og stofskifte (herunder diabetes og overvægt) nu overhalet medicin til nervesystemet (smertestillende, antidepressiva, antipsykotika mv.) som den apoteksmedicin, danskerne bruger flest penge på.

Vi er i øvrigt stadigvæk storforbrugere af svage smertestillende tabletter. I gennemsnit køber hver enkelt dansker, hvad der svarer til 183 paracetamol-tabletter om året. Alene på apotekerne blev der i 2022 solgt knap 1 milliard tabletter med paracetamol (Panodil®, Pamol®, Pinex® mv.). Dertil kommer de cirka 100 millioner tabletter, der bliver solgt i kiosker og andre steder i detailhandlen.

Læs mere om danskernes medicinforbrug i 2022 her: nyhedsbrevsanalyse-om-medicinforbrug-og--udgifter-i-2022.pdf (apotekerforeningen.dk)

Kontakter

Yderligere information fås hos analysechef Per Nielsen, Danmarks Apotekerforening, tlf. 27518687

Information om Danmarks Apotekerforening

Danmarks Apotekerforening
Danmarks Apotekerforening
Bredgade 54
1260 København K

3376 7600http://apotekerforeningen.dk

Følg pressemeddelelser fra Danmarks Apotekerforening

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Danmarks Apotekerforening

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum