Anticimex A/S

Danskerne skal passe på blodsugende tæge på skiferien      

Del

Mange hundredetusinde danskere tager de kommende uger på skiferie, og de risikerer, at blive ubehageligt overrasket af væggelus. En ny undersøgelse foretaget af YouGov for If Skadeforsikring og Anticimex viser nemlig, at så godt som ingen danskere forbinder den blodsugende væggelus med skiferie. Men risikoen er lige så stor på skiferien som på andre ferier, siger ekspert.

I en ny undersøgelse foretaget af YouGov for forsikringsselskabet If og Anticimex, der er en af Danmarks største skadedyrsbekæmpere, kommer væggelus ind på en andenplads over de skadedyr, danskerne frygter mest. Kun overgået af rotter. Men når det kommer til hvilke ferietyper, danskerne tror de kan risikere at få væggelus med hjem fra som en ubehagelig souvenir, overser stort set alle skiferien. Kun 1% af danskerne tror, skiferien er der hvor der er den største risiko:

”Undersøgelsen viser, at danskerne ikke ved, at der er lige så stor risiko for at få væggelus på skiferien som på andre ferieformer. Væggelusen trives hvor der er fugtigt, mørkt og varmt, hvilket der ofte er, når man kombinerer våde skistøvler, skitøj og mange mennesker på lidt plads,” siger Gert Andersen, tekniskekspert hos Anticimex, der oplever et stigende problem med væggelus der kommer med hjem fra ferie i udlandet:

”Vi har oplevet en stigning i antallet af behandlinger for væggelus og har i dag dobbelt så mange sager som for bare få år siden. Hvilket blandet andet hænger sammen med, at væggelus nu er blevet et globalt problem. Du har ligeså stor risiko for at få væggelus på en ferie i Europa som i Sydamerika. Det er der mange der ikke er klar over,” siger Gert Andersen.

Behandlingen af væggelus kan være en både ubehagelig og dyr affære. Hvis ikke man hurtigt får bugt med de blodsugende tæger, så kan en fuld behandling af et hjem med væggelus løbe op i 50.000 kroner. Og det er langt fra alle forsikringsselskaber, der dækker denne udgift. I undersøgelsen svarer 76 procent af danskerne da også, at de enten ikke har en forsikring, der dækker skader forsaget af skadedyr som eksempelvis væggelus, rotter mv. eller ikke ved om deres forsikring dækker.

”Væggelus er på mange måder et nyt skadedyr, som først de seneste 5-10 år er blevet et problem. Derfor er der også mange hus- eller indboforsikringer, der ikke tager højde for væggelus. Så jeg vil klart anbefale danskere, der skal ud at rejse, at de foruden en god rejseforsikring tjekker, om de i deres forsikring er dækket i tilfælde af, at de kommer hjem med eksempelvis væggelus,” siger Mikkel Rud Pedersen, produktchef hos If Skadeforsikring.

Fakta om undersøgelsen:

Undersøgelsen er gennemført af analyseinstituttet YouGov. Der er i alt gennemført 1003 CAWI-interview med danskere i alderen - 18-74 år, i perioden 27. - 28. januar 2016

Dækker din husforsikring hvis du skal have forsaget en behandling af dit hjem for skadedyr (herunder rotter, mus væggelus) ?

Ja: 7%

Nej: 8%

Ved Ikke: 68%

Har ingen husforsikring: 17%

Hvilken ferieform tror du der er størst risiko for at få væggelus med hjem fra?

Storbyferie: 29%

Safari: 21%

Badeferie: 17%

Krydstogt: 2%

Skiferie: 1%

Anden ferie: 5%

Ved ikke: 26%

Hvilket skadedyr frygter du mest i din bolig?

Rotter: 54%

Væggelus: 17%

Kakerlakker: 4%

Myrer: 3%

Hvepse: 3%

Mus: 2%

Andet: 3%

Ved ikke: 15%

Hvad tror du det koster at få behandlet dit hjem for væggelus?

Mellem 0-9.999kr: 25%

Mellem 10.000-19.999: 17%

Mellem 20.000-29.999: 7%

Mellem 30.000-39.999: 3%

40.000 eller mere: 3%

Ved ikke: 45%

Fakta om væggelus:

Væggelus er en blodsugende tæge. Om dagen lever de i sprækker i sengebunde eller møbler. I skumringen kommer de frem og opsøger en egnet vært, ofte et sovende menneske, som de kan suge blod af. Stikket er ikke smertefuldt, men en del udvikler en allergisk reaktion imod væggelusens spyt, som injiceres under måltidet.

Opsvulmen og rødmen, sammen med en vis smerte og kløe er almindelige symptomer.

Det er typisk fra rejser til udlandet du kan risikere at få væggelus med hjem.

Gode råd til at undgå væggelus i forbindelse med ferier:

På ferien skal man være opmærksom på at ikke lægge sin kuffert og sit tøj på sengen eller andre ting eks. mobiltelefon, tablet m.m.

Man kan medbringe en plasticpose der er stor nok til at kufferten kan være i den.

Hvis man oplever at der er blod pletter på sengetøjet når man vågner, skal man være ekstra opmærksom

Ved hjemkomst skal man sikre sig at alt det tøj man har haft med holdes for sig selv i kufferten eller en pose gerne udvendigt indtil det er vasket.

Støvsyg kuffert og andre tasker og ved mistanke fryse eller varmebehandle dem, eller smide dem ud.

Nøgleord

Kontakter

Gert Andersen, Teknisk ekspert Anticimex A/S - Tlf: +45 23 71 53 21
Mikkel Rud Pedersen, produktchef If Skadeforsikring, Tlf: +45 61 20 50 09

Billeder

Information om Anticimex A/S

Anticimex A/S
Anticimex A/S
Lykkegårdsvej 15
4000 Roskilde

75 14 58 22http://www.anticimex.dk
Anticimex er et moderne internationalt servicefirma, der blev grundlagt i 1934. Vi skaber et sikkert og sundt indeklima ved at bruge bygningsbesigtigelser, garantier og forsikringsaftaler, og vi arbejder indenfor skadedyrsbekæmpelse, fødevaresikkerhed og bygningsmiljøer. Anticimex har mere end 3500 medarbejdere på verdensplan og servicerer mere 2,2 mio. kunder. Og er verdens førende firma af moderne skadedyrsbekæmpelse. Anticimex passer på alle typer industrier, beskytter restauranter mod bakterier, hjælper firmaer med at forbedre deres brandsikkerhed og arbejdsklimaer, forebygger skader mod svamp i alle typer bygninger, og vi hjælper husejere med at spare energi. Pressekontakt tlf. 75 14 58 22