Landsforeningen LEV

Danskerne: Retssikkerheden for mennesker med udviklingshæmning skal styrkes

Del

Danskerne er ikke i tvivl – det er ikke fair, at man får mindre hjælp, fordi man ikke kan klage over kommunens afgørelse på egen hånd.

Resultat fra Gallup-undersøgelsen med danskernes holdning til spørgsmålet.
Resultat fra Gallup-undersøgelsen med danskernes holdning til spørgsmålet.

Voksne med udviklingshæmning er ofte ladt i stikken, når kommunerne gennemfører besparelser. Mange har ikke pårørende eller andre, som kan bistå dem med at klage over de sociale afgørelser, som typisk skal føre besparelserne ud i livet – og det skaber en ulighed i retssikkerheden. En ulighed som oven i købet er begrundet i handicap.

Spørger man danskerne skal retsikkerheden for mennesker med udviklingshæmning styrkes. Ifølge en ny Kantar Gallup undersøgelse er 90 pct. af danskerne enige eller delvist enige i, at mennesker med udviklingshæmning skal have uvildig hjælp til at klage over kommunens afgørelser. En enighed som i øvrigt går på tværs af partiskel. Den opbakning fra danskerne bør politikerne tage alvorligt, påpeger Anni Sørensen, der er formand i Landsforeningen LEV.

Flere tusinde borgere er i klemme
”Der er et svimlende højt antal fejl i kommunernes afgørelser på socialområdet. Både i forhold til voksne og børn. Derfor er man ekstra meget i klemme, hvis ikke man klager og får sin afgørelse i Ankestyrelsen. Vi skønner, at omkring 5.000 voksne med udviklingshæmning befinder sig i den klemme. Deres forældre er måske døde eller meget gamle, og de har ingen værge, som påtager sig opgaven med at klage over sociale afgørelser. Derfor får de mindre hjælp, end de har krav på ifølge loven. Det forstår jeg godt, at danskerne synes er urimeligt – og jeg er glad for, at danskerne deler vores holdning i LEV om det”, siger LEVs landsformand, Anni Sørensen.

Ankestyrelsens praksisundersøgelse fra november 2015 viste, at der var alvorlige fejl og mangler i hele 40 procent af de kommunale sager om hjælp til borgere med sjældne handicap og erhvervet hjerneskade, herunder voksne med udviklingshæmning. Der var tale om fejl, som ifølge Ankestyrelsen havde medført, at sager var blevet om omgjort eller hjemvist, hvis borgeren havde klaget. Antallet af fejl er altså mindst lige så stort i de sager, som der ikke klages over, som i de sager hvor der klages.

Klokkeklar folkelig opbakning
Anni Sørensen mener, at undersøgelsen giver opbakning til LEVs krav om, at der tages konkrete initiativer, som kan styrke retssikkerheden for blandt andre mennesker med udviklingshæmning:

”Det er positivt, at et så overvældende flertal af danskerne bakker op om, at mennesker med udviklingshæmning skal have krav på uvildig bistand til at klage over kommunens afgørelse. Det har vi forsøgt at overbevise skiftende regeringer om i årevis, og nu kan politikerne i hvert fald se, at der er massiv folkelig opbakning,” påpeger Anni Sørensen. 

Kontakter

Billeder

Resultat fra Gallup-undersøgelsen med danskernes holdning til spørgsmålet.
Resultat fra Gallup-undersøgelsen med danskernes holdning til spørgsmålet.
Download

Links

Information om Landsforeningen LEV

Landsforeningen LEV
Landsforeningen LEV
Blekinge Boulevard 2
2630 Taastrup

36 35 96 96https://www.lev.dk

Landsforeningen LEV er en landsdækkende forening og et fællesskab for mennesker med udviklingshandicap, deres familier og frivillige.

Organisationen arbejder for en stadig forbedring af livsbetingelserne for mennesker med udviklingshæmning og deres pårørende: Organisationen blev dannet i 1952.
 

 

 

  
 

Følg pressemeddelelser fra Landsforeningen LEV

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Landsforeningen LEV

LEV: Afspecialiseringen på handicapområdet vil vokse med ny aftale25.3.2019 15:04:02 CETPressemeddelelse

Regeringen og Dansk Folkeparti har i dag indgået en aftale om fremtiden for de sociale tilbud, som i dag drives af regionerne. Ifølge aftalen skal der gennemføres en undersøgelse af tilbuddene, og hvordan de fremadrettet skal drives. LEVs landsformand er dybt skuffet – især fordi aftalen slet ikke tager fat om de egentlige problemer med afspecialiseringen af blandt andet tilbud til mennesker med udviklingshæmning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum