Danskerne ønsker oplysning om radon i bolighandel
En ny repræsentativ spørgeundersøgelse fra dette forår, som analyse virksomheden YouGov har gennemført for ejendomsmæglerkæden Home blandt over 2.000 voksne danskere viser, at ca. 75 % af danskerne har hørt om radon – og de fleste vil gerne vide mere om den radioaktive gasart, når de køber bolig.
I undersøgelsen har Home og YouGov spurgt til, om danskerne ønsker oplysning om radon i forbindelse med en bolighandel.
55 % svarer i Homes spørgeundersøgelse, at de synes, at alle skal have udleveret et radon Danmarkskort i forbindelse med en bolighandel. 19 % synes ikke, mens 27 % svarer ’ved ikke’.
I Home-kæden har mæglerfaglig konsulent Pernille Breyen Drews i løbet af de seneste par år oplevet en øget opmærksomhed omkring radon i forbindelse med bolighandlerne. Blandt andet fordi Realdania har sat fokus på emnet med en kampagne.
”Det er i dag en efterspurgt oplysning hos køberne. Derfor har vi foreslået udvalget, der løbende arbejder med udformningen af ejendomsdatarapporten, at inkludere et kort over radonforekomster i Danmark i de offentlige oplysninger, der hentes af ejendomsmæglerne i forbindelse med en bolighandel. På den måde sikrer vi en bedre forbrugeroplysning,” siger Pernille Breyen Drews fra Home.
Hver anden ønker lovpligtig radonmåling
Og besvarelserne viser også, at 50 % af danskerne synes, man skal gå endnu længere. De mener, at en radonmåling i private boliger bør være lovpligtig og fremgå i forbindelse med et boligsalg. 24 % synes ikke, radonniveauet bør oplyses. 26 % ved ikke.
Home mener dog, der er en del konsekvenser og uhensigtsmæssigheder i at gøre en radonmåling til en obligatorisk del af en bolighandel.
”Det vil besværliggøre en hushandel, da en radonmåling kun kan foretages i vinterhalvåret, og den skal foretages over en periode på minimum 3 mdr. Der vil derfor i princippet ikke kunne indgås handler i hele sommerhalvåret, med mindre sælger allerede den foregående vinter har vidst, at de ville sætte til salg og fået fortaget en radonmåling,” forklarer Pernille Breyen Drews, mæglerfaglig konsulent i Home
Hun påpeger desuden på, at der skal findes en godkendt og ensartet målemetode lige som resultatet af målingen skal kontrolleres. En kilde til yderligere administration og forhaling i en bolighandel. Endelig vil en lovpligtig radonmåling ifølge Home betyde flere udgifter for forbrugere, der sælger bolig, både til måling og eventuelle foranstaltninger til at sænke radonniveauet, ligesom det vil betyde flere betingede handler, der trækker ud i månedsvis.
Men der er en anden mulighed for at sikre øget oplysning om radon i en bolighandel, påpeger Home.
Home: Ikke godt nok
Det såkaldte radonkort med de generelle niveauer for radon rundt i landet udleveres allerede til en del boligkøbere i dag - som en del af tilstandsrapporten. Men det er ifølge Home ikke godt nok.
”Tilstandsrapporten udarbejdes af forskellige årsager langtfra i alle handler. Som en del af ejendomsdatarapporten, hvor man fx også får oplyst, hvis der er en olietank på grunden eller registreret en forurening, sikrer vi, at oplysninger om radon gives på en systematisk måde i alle bolighandler,” forklarer Homes mæglerfaglige konsulent.
”Man får fortsat ikke oplysning om radonstrålingen i den enkelte bolig, men vi kan sikre, at alle får udleveret et kort, der viser, om den bolig, man ønsker at købe, ligger i et område med højt radonniveau. Så kan man på den baggrund bedre vurdere, om man ønsker at skaffe yderligere oplysning fx gennem en måling,” forklarer Pernille Breyen Drews.
Home understreger, at radonniveauet kan svinge fra bolig til bolig, selv om de ligger på nabogrunde, og at radonniveauet kun kan måles effektivt over en længere periode i vinterhalvåret.
I undersøgelsen fra Home svarer kun 4 % af danskerne, at de har fået fortaget en måling inden for de seneste 5 år (både ejer-, andels- og lejeboliger). Ifølge Realdania er det ca. 24.000 husejere, der har fået foretaget et radontjek i løbet af de seneste tre år.
”Hvis ejer af boligen er bekendt med radonstråling i den bolig, man ønsker at sælge, er sælger forpligtet til af egen drift at oplyse køberne om dette, men det er et fåtal, der har fået foretaget en måling, og det er kun boligejeren, der ved om de har fået foretaget en måling, da det pt. ikke registreres nogle steder,” forklarer Pernille Breyen Drews.
Institut for Folkesundhed har undersøgt de 3.300 årlige tilfælde af lungekræft i Danmark, og anslår, at 300 af dem skyldes radon.
FAKTA: Info om ejendomsdatarapporten https://boligejer.dk/om-ejendomsdatarapporten
---------
FAKTA: Undersøgelsen som YouGov har foretaget for Home viser bl.a. at:
Ca. 75 % har hørt om radon – mænd lidt mere end kvinder.
Det er især de lidt ældre (50 +) der er bekendte med radon.
4 % har fået fortaget en måling inden for de seneste 5 år. (både ejer-, andels- og lejeboliger) – flest mænd.
Om radon i forbindelse med en bolighandel:
35 % svarer, de vil spørge til radon-niveauet i en bolig, de er interesseret i at købe. Flest mænd angiver, de vil spørge.
Mens 35 % vil ikke spørge til radon.
30 % svarer ’ved ikke’.
55 % synes, at der altid skal udleveres et radon-Danmarkskort i forbindelse med en bolighandel
19 % synes ikke
27% ved ikke
50 % synes, at en radonmåling i private boliger bør være lovpligtig og fremgå i forbindelse med et boligsalg. Nogle flere unge end ældre synes dette.
24 % synes ikke – mændene er mest imod.
26 % ved ikke.
Kilde: YouGov for Home, marts 2018 – repræsentativ spørgeundersøgelse blandt voksne danskere med 2024 besvarelser fordelt på regioner
Alle besvarelser i vedhæftede excel-ark. BEMÆRK – kun røde og grønne markeringer af besvarelsesprocenter i ifølge YouGov signifikante.
Yderligere oplysninger:
Pernille Breyen Drews
Mæglerfaglig konsulent
home a/s
Søren Frichs Vej 36 F , 8230 Åbyhøj
Tlf. 4473 4520 - mail: breyen@home.dk
Nøgleord
Billeder
Vedhæftede filer
Information om home a/s
home-kæden - kort fortalt
home er ejendomsmæglerkæde for Danske Bank-koncernen og et 100 % ejet datterselskab af Realkredit Danmark.
Det er homes mission at være ejendomsmægler for alle, der flytter.
I home hjælper vi dig godt på plads i boliglivet.
- home er landets mest kendte ejendomsmæglerkæde*
- home blev stiftet den 1. august 1989
- home omsætter årligt boliger for en værdi af 30-35 mia. kr.
- home har ca. 870 ansatte
- home er en franchise-kæde
- home har ca. 130 franchisetagere
- home har 185 home-butikker fordelt over hele landet**
- homes ejendomsmæglere formidler også lejeboliger
- home har særligt uddannede køberrådgivere
- home har tre servicecentre, hvor specialister klarer alt papirarbejdet i handlen.
Find nærmeste home-forretning her, eller ring på tlf. 8615 4300.
Kom godt hjem!
* Kilde: Analyseinstituttet YouGov, brandtracking
** maj 2024
Følg pressemeddelelser fra home a/s
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra home a/s
BOOM: Her er postnumrene med flest lejlighedshandler i oktober21.11.2024 11:10:48 CET | Pressemeddelelse
Lejlighedssalg: Hovedstaden dominerer ikke overraskende, men der er også provins-postnumre med i toppen af listen - se den her
Optimismen bobler: Bedste lejlighedssalg i over tre år20.11.2024 10:31:09 CET | Pressemeddelelse
Køberne kastede sig over lejlighederne i oktober i et omfang som københavnermægler ”ikke har set siden Coronadagene”
Den største julegave er godt 100.000 kr. dyrere i år19.11.2024 07:01:00 CET | Pressemeddelelse
Chokolade, smør og et hus er steget i pris, andre klassiske julekøb er blevet billigere :: Se hvor mange der får boliggaver i december
Hver tredje boligkøber er ’single’13.11.2024 13:35:31 CET | Pressemeddelelse
Flere vil købe boligen solo det næste halve år, viser spørgeundersøgelse
Ulogisk tendens præger boligmarkedet7.11.2024 07:00:00 CET | Pressemeddelelse
Boligsalg: Der er færre købere på fremvisning, men flere købere slår til og handler bolig, viser tal fra mæglerkæden Home og Danske Bank
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum