Danskerne ønsker forbud mod e-cigaretter med sliksmag

Del

Et nyt udkast til en lov om e-cigaretter gør ikke nok for at holde børn og unge væk fra rygning, mener Kræftens Bekæmpelse. Det er positivt med en aldersgrænse på 18 år, men lovforslaget bør også indeholde et forbud mod e-cigaretter med slik- og frugtsmag. Også et flertal af danskerne mener, at der skal være forbud mod søde e-cigaretter.

Jordbær, cola og vingummi. Det er bare nogle af de smagsvarianter e-cigaretter fås i. Det appellerer særligt til børn og unge, men et forbud er ikke en del af et nyt lovforslag om e-cigaretter. Dermed risikerer vi at spolere årtiers tobaksforebyggelse, mener Niels Them Kjær, projektchef for tobaksforebyggelse i Kræftens Bekæmpelse.

- I dag kan man købe e-cigaretter, der smager af slik og sodavand. Det er næppe produkter, der er rettet mod den garvede ryger, siger Niels Them Kjær og fortsætter:

- Vi ved fra undersøgelser, at e-cigaretter kan gøre børn og unge fortrolige med rygning og dermed også almindelige cigaretter. Risikoen er, at flere unge begynder at ryge.

Danskerne ønsker forbud mod søde e-cigaretter

Kræftens Bekæmpelse opfordrer i et høringssvar til, at det bliver forbudt at sælge e-cigaretter, der smager af slik og andet sødt. Det bør også sikres, at produkterne ikke har et design og udtryk, der appellerer til børn og unge.

Dermed er foreningen på linje med danskerne, hvoraf 66 pct. går ind for at forbyde e-cigaretter med smag af frugt, slik og sodavand. 15 pct. ved ikke, og 19 pct. er imod. Det viser svarene i undersøgelsen ’Danskernes Rygevaner 2015’, som Gallup har foretaget for Sundhedsstyrelsen, Kræftens Bekæmpelse, Hjerteforeningen og Lungeforeningen.

- Var cigaretten blevet opfundet i dag, ville den aldrig være blevet tilladt. Nu er e-cigaretten opfundet, og vi kender ikke de langsigtede konsekvenser. Alligevel er der i lovgivningen lagt op til at gøre det nemmere at købe e-cigaretter, og man får ikke fjernet de produkter, der appellerer særligt til børn og unge, siger Niels Them Kjær.

17 pct. af de 15-årige drenge har røget e-cigaretter inden for den seneste måned. Blandt de 15-årige piger er det tilsvarende tal 13 pct. (Skolebørnsundersøgelsen 2014)

Det mener Kræftens Bekæmpelse om lovudkastet om e-cigaretter

Tre gode

  • Der indføres aldersgrænse på 18 år for køb af e-cigaretter.
  • Det bliver forbudt at ryge e-cigaretter på børneinstitutioner, skoler mm.
  • Der indføres regulering af markedsføring og reklame for e-cigaretter.

Tre dårlige

  • E-cigaretter og e-væsker med smag af slik, frugt og sodavand bliver ikke forbudt.
  • Loven beskytter ikke børn og unge mod e-rygning på erhvervs- og produktionsskoler, i indkøbscentre, biografer, caféer mm. Det bliver op til det enkelte sted at fastsætte regler.
  • Kun e-væsker, der indeholder nikotin, bliver kontrolleret og reguleret af Sikkerhedsstyrelsen. Der bliver ikke løbende kontrol med eventuelle skadelige stoffer i nikotinfri e-væsker, eller hvorvidt forhandlerne sælger til børn og unge.

Vedhæftede filer

Information om Kræftens Bekæmpelse

Kræftens Bekæmpelse
Kræftens Bekæmpelse
Strandboulevarden 49
2100 Kbh Ø

http://www.cancer.dk

Følg pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Kræftens Bekæmpelse

Ida Pedersen, Hanstholm, genvalgt til hovedbestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse27.5.2018 17:00pressemeddelelse

Ida Pedersen, Hanstholm, er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse blevet genvalgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse, som hun har siddet i siden 2015. Ida Pedersen er uddannet sygeplejerske, har et diplom i offentlig forvaltning og er medlem af kommunalbestyrelsen. - Gennem mit arbejde som sygeplejerske oplever jeg desværre stadig patienter og pårørende, der føler sig svigtet. De mangler støtte og vejledning om behandlingsmuligheder og rette individuelle opfølgningsforløb. Jeg vil gerne arbejde for, at alle aktører bidrager til bedst mulige forløb, siger hun.

Helle Pappot, Allerød, genvalgt til hovedbestyrelsen i Kræftens Bekæmpelse27.5.2018 16:57pressemeddelelse

Overlæge, dr.med Helle Pappot, Allerød ,er af repræsentantskabet i Kræftens Bekæmpelse blevet genvalgt som medlem af Kræftens Bekæmpelses hovedbestyrelse. Hun har været medlem af hovedbestyrelsen siden 2015 og vil arbejde for bedst mulig patient- og pårørende-inddragelse på kræftområdet ud fra patienternes ønske. - I mit job som overlæge på Rigshospitalets kræftafdeling (onkologisk klinik) møder jeg rigtig mange kræftpatienter og deres pårørende. Det er mit indtryk, at mange af de mennesker, jeg møder, ønsker at tage aktivt del i kræftforløbe, siger Helle Pappot, der i hovedbestyrelsen også vil arbejde for at fastholde Kræftens Bekæmpelses store engagement i og støtte til alle aspekter af kræftforskning.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum