Danskerne køber dobbelt op på økologisk frugt og grønt
Sommer indbyder helt naturligt til at servere frisk, dansk frugt og grønt på bordet. I supermarkedernes grøntafdelinger, hos gårdbutikkerne og i vejboderne frister alt det grønne. Men danskerne spiser ikke kun mere grønt, når solen skinner. Vi har generelt fået øjnene op for, at der både er en sundheds- og klimamæssig fornuft i at skære ned på kødet, hvilket kan være forklaringen på, at det især er de økologiske grøntsager og frugter, der tegner sig for den største stigning.
Tal fra Danmarks Statistik viser, at salget af økologisk frugt og grønt på fire år er mere end fordoblet.
”Når vi spørger forbrugerne, hvorfor de vælger at købe økologisk, handler det først og fremmest om at spise fødevarer, som man er sikker på, ikke indeholder rester af pesticider,” forklarer Michael Langberg, markedschef i Økologisk Landsforening og tilføjer:
”Det kan være svært at gennemskue, hvordan man opnår størst effekt, hvis man vil mindske sit indtag af pesticidrester. Men det er faktisk ret enkelt. Ved blot at bytte fem basisvarer ud med den økologiske variant, kan man mere end halvere sit indtag af pesticidrester. Så er man godt i gang.”
Derudover angiver forbrugerne, at de går efter fødevarer, som beskytter naturen og grundvandet. Også hensynet til bæredygtighed med særligt fokus på klima fylder mere og mere, når vi vælger varer på hylderne.
”Det betyder, at forbrugerne i højere grad end tidligere tænker på at købe dansk og købe grønt i sæson,” siger han.
Lige nu er der fx rift om økologiske jordbær, salat, kartofler og agurker. Og ser man mere generelt på forbruget hen over de fire år, er det økologiske råvarer som kartofler, bær, salat og kål, der er tredoblet inden for fire år. Økologisk frugt har en markedsandel på 22,7 pct., mens grøntsagernes del lyder på 24,7 pct. ifølge GFK Consumer Scan. Økologiske gulerødder udgør i dag næsten halvdelen af det samlede salg med en markedsandel på 45,2 pct.
”Danske forbrugere er langt henad vejen frontløbere på en global trend, der går i retningen af at man vælger fødevarer, der er rene og produceret med omtanke – både for at booste sin egen sundhed og for at bidrage til mere bæredygtighed,” siger Michael Langberg.
Faktaboks
Fem der gør en forskel
En undersøgelse fra DTU Fødevareinstituttet viser, at du kan reducere dit indtag af pesticider med næsten 50 pct. ved blot at købe fem økologiske varer. Her får du gode, grønne og økologiske valg.
- Æbler - i 2018 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 31% af de danske ikke-økologiske æbler og 79% af de udenlandske ikke-økologiske æbler. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske æbler.
- Salat - Fødevarestyrelsen fandt i 2018 pesticidrester i 27% af den danske ikke-økologiske salat og i 67% af den udenlandske ikke-økologiske salat. Der blev ikke fundet pesticidrester i økologisk salat.
- Tomater - ved den seneste kontrol fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 9% af de danske ikke-økologiske tomater og i 50% af de udenlandske ikke-økologiske tomater. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske tomater.
- Kartofler - Fødevarestyrelsens kontrol viste, at 14% af de danske ikke-økologiske kartofler og 56% af de udenlandske ikke-økologiske kartofler indeholdt pesticidrester. Der blev ikke fundet pesticidrester i de økologiske kartofler
- Jordbær – de danske økologiske jordbær er helt uden pesticider. I 2018 fandt Fødevarestyrelsen pesticidrester i 72 pct. af de danske ikke-økologiske og i 83 pct. af de ikke-økologiske udenlandske jordbær.
Kilde: Danmarks Statistik, GFK, Fødevarestyrelsen/DTU og forbrugerundersøgelse foretaget af Økologisk Landsforening, samt www.ø30.dk.
Kontakter
Michael Langberg, markedschef i Økologisk Landsforening
Telefon: 2099 3002 Mail: mla@okologi.dk
Vivienne Kallmeyer, pressemedarbejder, Økologisk Landsforening
Telefon: 2542 9302 Mail vk@okologi.dk
Billeder
Information om Økologisk Landsforening
I Økologisk Landsforening arbejder vi for en verden, der tænker og handler økologisk – til glæde for mennesker, dyr og vores jord.
Følg pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Økologisk Landsforening
Pressekommentar vedrørende aftale om Grøn Fond15.4.2024 09:02:00 CEST | Pressemeddelelse
Aftale om Grøn Fond skal også fremme økologi i Danmark.
Økodag®: Køer på græs kan være fortid14.4.2024 07:00:06 CEST | Pressemeddelelse
I dag er det Økodag og de økologiske køer kommer på græs, mens flere tusinde voksne og børn ser på og er med til at fejre dyrevelfærden i det økologiske landbrug. Men det kan være fortid, hvis ikke økologiens fordele bliver medregnet i Svarer-udvalgets CO2-modeller.
Økodag ® på søndag: Vær med til at fejre 20-års jubilæum10.4.2024 13:51:31 CEST | Pressemeddelelse
Vidste du, at køerne kan huske glæden ved at komme på græs? I år fejrer vi, at Økodag siden 2005 har givet mulighed for at danskere over hele landet kan opleve glæden ved køer, der springer på græs.
Ny statistik: Det økologiske areal er blevet mindre2.4.2024 14:49:38 CEST | Pressemeddelelse
Det økologiske areal er faldet fra 11,7 % til 11,4 % af det samlede produktionsareal i Danmark. Det viser den årlige opgørelse over alle danske økologiske bedrifter i 2023, som Landbrugsstyrelsen laver. Det giver blod på tanden, siger ny forperson for Økologisk Landsforening
Økologisk Landsforening: Ny bestyrelse har konstitueret sig22.3.2024 08:57:02 CET | Pressemeddelelse
Den nye bestyrelse i Økologisk Landsforening har konstitueret sig. Til generalforsamling i starten af marts blev Michael Kjerkegaard valgt som forperson for bestyrelsen og i dag blev der holdt konstituerende bestyrelsesmøde.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum