Danskerne indtager fire gange for meget slik, chips og alkohol
Mange af os får for store mængder slik, kager, sodavand og vin, og bør skrue kraftigt ned for det gennemsnitlige indtag af tomme kalorier. Det viser ny beregninger fra DTU.

Et af de nye Officielle Kostråd lyder at vi skal skære ned på det søde, salte og fede. Men det er svært, viser nye data fra DTU Fødevareinstituttet, som har analyseret vores kostvaner. Forskernes har beregnet, at ca. 20 procent af gennemsnitdanskerens energiindtag består af tomme kalorier fra slik, chokolade, chips, kage, sodavand, øl og vin. Tomme kalorier tager plads fra nærende mad, og bør kun udgøre ca. 5 procent af vores energiindtag.
Som noget nyt har forskerne også beregnet, hvor store portioner hhv. børn, unge, vokse og ældre bør holde sig til, hvis de vil følge De officielle Kostråd.
- Det bliver en udfordring for de fleste af os at skære så meget ned på det søde, men portionsberegninger er god inspiration, fordi vi nu får et meget konkret bud på, hvor meget – eller lidt – vi kan snacke over en uge, siger enhedschef Anne Pøhl Enevoldsen, Fødevarestyrelsen.
Beregningerne viser, at ingen, uanset alder bør drikke mere end en halv liter saftevand eller sodavand om ugen – og at de mindste og de ældste har plads til mindre.
- Det helt store problem er, at tomme kalorier som slik og kage skubber de sunde fødevarer ud af kosten. Hvis danskerne skal begrænse deres indtag, bliver de nødt til at vide, "hvor meget er for meget", og derfor har vi har beregnet et råderum til tomme kalorier og sat maksimumgrænser for det ugentlige indtag, siger seniorrådgiver Jeppe Matthiessen fra DTU Fødevareinstituttet.
Ifølge de nye beregninger kan f.eks. 7-9 årige børn få fem små portioner om ugen, hvor en lille sodavand, otte stykker slik og ét lille stykke kage hver udgør én lille portion. Kvinder mellem 18-60 år kan få fem almindelige portioner, hvor halvandet glas vin, halvanden øl, et stykke kage, fire stykker chokolade og nogle chips hver tæller for én almindelig portion. Mænd i alderen 18-60 år kan få syv almindelige portioner, hvis de vil holde sig inden for maksimumgrænsen.
Se flere eksempler på altomkost.dk
Yderligere oplysninger:
Journalister kan kontakte Fødevarestyrelsens pressevagt på 22 84 48 34
Billeder
Information om Fødevarestyrelsen
Følg pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Fødevarestyrelsen
19.000 gæs og ænder aflives efter udbrud af fugleinfluenza21.4.2021 15:32:12 CEST | Pressemeddelelse
I Vinderup ved Holstebro er en stor besætning med ænder og gæs ramt af smitsom fugleinfluenza. Alle fjerkræejere og slagterier i området er underlagt særlige restriktioner, og Fødevarestyrelsen opfordrer alle fjerkræavlere til at være opmærksomme på kravet om at holde deres dyr under tag eller lukket inde.
Fødevarestyrelsen vejleder cafeer og restauranter om genåbning21.4.2021 09:25:14 CEST | Pressemeddelelse
Fødevarestyrelsen hjælper cafeer og restauranter med at få styr på hygiejnen og rengøringen, når de genåbner i dag. Styrelsen er forberedt på at skulle vejlede mange nye fødevarevirksomheder.
De fleste fødevarevirksomheder har styr på plastbøtter og pizzabakker8.4.2021 12:01:00 CEST | Pressemeddelelse
Ni ud af ti fødevarevirksomheder bruger madbeholdere og emballage rigtigt. Blandt leverandører af produkterne er der plads til forbedring.
Briterne udskyder grænsekontrol af fødevarer31.3.2021 08:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Storbritannien forlænger handlen på eksisterende vilkår med EU-lande med et halvt år. Danske virksomheder skal først have eksportcertifikater til animalske fødevarer fra oktober.
Pas på fugleinfluenza og på dine høns18.3.2021 07:14:17 CET | Pressemeddelelse
På blot fire måneder har Fødevarestyrelsen aflivet mere end 100.000 høns, ænder og kalkuner på grund af fugleinfluenza. Nu minder Fødevarestyrelsen hobbyhønseavlerne om, at loven kræver, at alle høns går bag hegn og bliver fodret under tag.
To fjerkræbesætninger smittet med fugleinfluenza17.3.2021 17:55:10 CET | Pressemeddelelse
En kalkunbesætning i Vestsjælland og en besætning med gråænder på Langeland er smittet med fugleinfluenza.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum