Dansk Retursystem

Danskerne har sparet 109.000 tons CO2 ved at pante

Del

I 2016 blev der sparet, hvad der svarer til alle danske mobiltelefoners strømforbrug i næsten tre år eller 136.000 flyveture til Rom – og dette blot ved at genanvende de tomme flasker og dåser, som danskerne afleverede tilbage. Det er den helt konkrete gevinst for klimaet, som Dansk Retursystem opgør i ny årsrapport.

Når du står i supermarkedet og afleverer dine tomme flasker og dåser, tænker du måske ikke over, at din indsats gør en forskel for klimaet. Sidste år blev der sparet ca. 109.000 tons CO2 i forhold til, hvis emballagerne var blevet produceret af nye råstoffer. Det viser en ny årsrapport fra miljøvirksomheden Dansk Retursystem, som står bag det danske pantsystem.

Den konkrete CO2-besparelse svarer til alle danske mobiltelefoners strømforbrug i næsten tre år eller 136.000 flyveture til Rom.

”Jeg synes, det er interessant at se, hvor meget pantsystemet betyder i klimaregnskabet, når man tænker på, at CO2-besparelsen svarer til, at alle danskere vil kunne oplade deres mobiltelefon i 3 år,” siger Lars Krejberg Petersen, der er administrerende direktør i Dansk Retursystem.

Det er nemlig en meget større belastningfor miljøet, når man producerer emballager af nye råstoffer, end hvis man fremstiller dem ved at genanvende de brugte emballager. Man sparer for eksempel hele 95 % energi, når man smelter en dåse om til en ny dåse – og det kan gøres igen og igen.

I rapporten fra Dansk Retursystem fremgår det også, at der i 2016 blev der afleveret 1,15 mia. dåser og flasker med pant, hvilket er 50 mio. flere emballager end året før.

”Man må sige, at forbrugerne i høj grad har accepteret pantsystemet, og hele 92 % mener, at ideen med pantsystemet er god. Det er en stor anerkendelse og samtidig et stort ansvar, som vi er meget bevidste om”, siger Lars Krejberg Petersen, der ser de flotte tal som resultatet af et pantsystem, hvor alle led i kæden spiller med.

 ”Den høje returprocent på 90 % kan udelukkende lade sig gøre, fordi vi alle sammen gør vores til, at det fungerer; forbrugerne afleverer emballagerne tilbage, detailhandlen tager imod dem, bryggerier og dem, der importerer øl, sodavand og vand tilmelder sig systemet og betaler gebyrer for, at emballagerne håndteres og sendes til genanvendelse. Alle tager et ansvar. Det kan vi bestemt være tilfredse med som samfund”. 

Kontakter

Kommunikationsdirektør Hanne Luke, tlf. 20 14 05 18

Billeder

Vedhæftede filer

Information om Dansk Retursystem

Dansk Retursystem
Baldersbuen 1
2640 Hedehusene

+45 43 32 32 32http://www.dansk-retursystem.dk

Siden 2002 har Dansk Retursystem haft eneret på at drive det danske pantsystem, hvor man henter, tæller og sorterer tomme dåser og flasker og sender dem til genanvendelse. Med eneretten følger derfor en forpligtelse til altid at være effektiv og sørge for, at udgifterne er så lave som muligt.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Retursystem

Besøg: Indonesien har kig på det danske pantsystem7.12.2018 10:23Pressemeddelelse

En delegation fra Indonesien med deltagere fra både det indonesiske miljøministerium og private organisationer blev i sidste uge vist rundt på Dansk Retursystems fabrik i Hedehusene for at lære om det danske pantsystem. Vivien Radnawati, som er ansvarlig for håndteringen af både almindeligt og farligt affald i Indonesien, fortæller, at noget af det, der gør størst indtryk er, hvordan vi skaber incitament og viden om genanvendelse i Danmark.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum