Danskerne har langt til hjælpen: Gå dig til en hjertestarter 24. april

Tid er altafgørende, når det kommer til hjertestop. Derfor er det også vigtigt, at der hurtigt hentes en hjertestarter, hvis uheldet er ude.
Desværre ved 38 procent af danskerne ikke, hvor den nærmeste hjertestarter er, viser en ny repræsentativ måling foretaget af Kantar Public for Hjerteforeningen.
- Det er meget ærgerligt og bekymrer mig, at så stor en andel af danskerne ikke aner, hvor den nærmeste hjertestarter er. Sandsynligheden for at overleve kan være helt op til 70 procent, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for tre til fem minutter, siger Anne Kaltoft, adm. direktør i Hjerteforeningen.
Samtidig viser målingen, at det kun er 31 procent af de danskere, som faktisk ved hvor hjertestarteren er, derhar under to minutter hen til en hjertestarter. Dermed er det under en tredjedel af dem, der ved hvor hjertestarteren er, som med sikkerhed ville kunne nå hen efter hjertestarteren og tilbage igen inden for de kritiske tre til fem minutter, hvor overlevelseschancen er størst.
- Det understreger virkelig, at der fortsat er en stor opgave med at få sat flere døgntilgængelige hjertestartere op, fastslår Anne Kaltoft.
D. 24. april har danskerne mulighed for at gøre en forskel, når Hjerteforeningen afholder sin årlige Landsuddeling. Her har man mulighed for at gå sig til en hjertestarter, hvis man samler ind for Hjerteforeningen. I år forventes det, at der bliver samlet ind på cirka 2000 ruter over hele landet.
- Der er ingen tvivl om, at hjertestartere gør en kæmpemæssig forskel. Derfor opfordrer jeg alle til at gå med den 24. april, når vi samler ind til at kunne sætte endnu flere døgntilgængelige hjertestartere op over hele landet, siger Anne Kaltoft.
Sidste år blev der samlet over 3 mio. kr. ind til hjertestartere, som efterfølgende blev sat op over hele landet, og således er der nu i alt via den årlige Landsuddeling sat over 600 døgntilgængelige hjertestartere op rundt om i Danmark.
- Vi håber selvfølgelig, at vi kan overgå det ellers flotte resultat fra sidste år, så vi kan få endnu flere hjertestartere ud i samfundet. Vi kan se på tallene, at det er helt nødvendigt, slutter Anne Kaltoft.
Fakta om hjertestop:
Hvert år rammes ca. 4.700 danskere af hjertestop uden for hospital. Det svarer til omkring 13 hver dag.
Overlevelsen efter hjertestop uden for hospital er i dag ca. 14 procent.
I 80 procent af tilfældene med hjertestop uden for hospital giver tilstedeværende personer livreddende førstehjælp, før professionel hjælp ankommer.
Hvis ingen træder til med genoplivning, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 19.
Hvis et vidne træder til med hjertemassage, inden ambulancen ankommer, overlever 1 ud af 7.
Hvis personer med hjertestop modtager genoplivning med brug af hjertestarter, inden ambulancen ankommer, overlever næsten 1 ud af 3.
Hurtig reaktion ved et hjertestop er afgørende. Ifølge Det Europæiske Råd for Genoplivning kan sandsynligheden for at overleve være helt op til 70 procent, hvis en person med hjertestop modtager genoplivning med brug af en hjertestarter inden for tre til fem minutter.
De fleste personer får varige skader eller dør, hvis ikke de får hjælp inden for ca. 10 minutter. Efter seks minutter kan hjernen begynde at tage skade, og for hvert minut, der går uden genoplivning, falder chancen for at overleve med ca. 10 procent.
Hjerteforeningens Landsuddeling afholdes søndag 24. april.
Læs mere på www.hjerteforeningen.dk/landsuddeling
Om målingen
Målingen er udført af Kantar Public for Hjerteforeningen og er udført i perioden 28/3-4/4 2022. Målingen har 1053 besvarelser og er repræsentativ.
På spørgsmålet: 'Ved du, hvor den nærmeste hjertestarter er i forhold til din bopæl?' svarede:
Af samtlige adspurgte:
- Ja: 62 pct.
- Nej: 38 pct.
Kvinder
- Ja: 59 pct.
- Nej: 41 pct.
Mænd:
- Ja: 64 pct.
- Nej: 36 pct.
18-35-år:
- Ja: 47 pct
- Nej: 53 pct.
36-59-år:
- Ja: 66 pct.
- Nej: 34 pct.
60+ år
- Ja: 67 pct.
- Nej: 33 pct.
På spørgsmålet: 'Hvor hutigt kan du nå fra din bopæl til den nærmeste hjertestarter?' svarede:
Af samtlige adspurgte (spørgsmål kun stillet til dem, der i spørgsmål 1 svarede 'Ja' til 'Ved du, hvor den nærmeste hjertestarter er ift. din bopæl', altså 649 personer):
- Under 2 minutter: 31 pct.
- 2-4 minutter: 37 pct.
- 5-9 minutter: 26 pct.
- Mere end 10 minutter: 5 pct.
- Ved ikke: 2 pct.
Få udleveret undersøgelsen med regionale data ved at kontakte Hjerteforeningens pressetjeneste.
Nøgleord
Kontakter
Jacob MouritsenPresserådgiver
Tlf:29819207jmouritsen@hjerteforeningen.dkBilleder


Links
Information om Hjerteforeningen
Hjerteforeningen er Danmarks næststørste sygdomsbekæmpende organisation med mere end 116.000 medlemmer. Vi arbejder med forskning i hjerte-kar-sygdomme, forebyggelse af hjertesygdomme og patientstøtte.
Besøg os på hjerteforeningen.dk
Følg pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Hjerteforeningen
Kan billig behandling redde 90 danske liv om året?1.7.2025 07:05:00 CEST | Pressemeddelelse
Hjerteforeningen og Børnehjertefonden uddeler 30 mio. kr. til ny hjerteforskning. Et af projekterne skal undersøge, om en simpel behandling kan redde op mod 90 danske liv hvert år.
Borgerforslag fra Hjerteforeningen: Tydelig sundhedsoplysning på alle fødevarer2.6.2025 07:25:00 CEST | Pressemeddelelse
Forbrugerne skal let kunne træffe sunde madvalg – og det kræver politisk handling. Hjerteforeningen lancerer derfor en opsigtsvækkende kampagne og et borgerforslag for at råbe politikerne op.
Hjerteforeningen skifter fokus10.5.2025 16:55:31 CEST | Pressemeddelelse
På Hjerteforeningens årlige repræsentantskabsmøde og frivilligdag i Odense lørdag blev der ud over et nyt logo præsenteret en ny strategi, der flytter foreningens fokus fra at være en patientforening til at være en sundhedsorganisation.
Hjerteforeningens Forskningspris gives til stort studie af nyfødtes hjerter13.3.2025 13:05:39 CET | Pressemeddelelse
Ved Hjerteforeningens store arrangement ’Sammen om hjertet’ blev Hjerteforeningens Forskningspris uddelt. Prisen gik i år til Copenhagen Baby Heart, som er en stor befolkningsundersøgelse med fokus på det nyfødte barns hjerte.
Birthe Kjær uddelte Hjerteprisen til børnehjerteambulatorier12.3.2025 17:17:01 CET | Pressemeddelelse
Sangerinden Birthe Kjær, som er ambassadør for Hjerteforeningen, stod for uddelingen af Hjerteprisen til repræsentanter fra Danmarks tre største børnehjerteambulatorier, da eventet ’Sammen om hjertet’ i dag fandt sted.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum