Danske Vandværker

Danskerne har ikke styr på deres vand

Del

Mange danskere ved tilsyneladende ikke, hvor meget de betaler for deres drikkevand. Det viser en ny undersøgelse, som Analyse Danmark har lavet for brancheorganisationen Danske Vandværker. Ifølge undersøgelsen svarer hele 69 %, at de ikke ved, hvor meget de betaler for en kubikmeter vand. Og det er en skam, for der kan være mange penge at spare, hvis man har styr på sit vand.

En person bruger i gennemsnit 108 liter vand om dagen, og nedenstående eksempler er udregnet ved en gennemsnitlig pris på en uopvarmet liter vand på 7 øre, altså 70 kroner inklusive afledningsafgift per kubikmeter. Og et af de steder, vi typisk bruger meget vand er i badeværelset, her ligger faktisk næsten to tredjedele af hele hjemmets vandforbrug. Vi skyller ud i toilettet og tager bade, og mange har badeværelser med både spa og vandmassage.

Bedre badevaner kan betyde store besparelser. En almindelig bruser giver cirka 12 liter vand i minuttet, så et koldt bad koster dig altså 84 øre i minuttet. Du skal regne med det dobbelte, hvis du gerne vil have et varmt brusebad. Du kan spare meget vand ved at installere en bruser med spare-effekt eller montere en gennemstrømnings-begrænser mellem bruseslangen og armaturet. Du finder vandprisen på dit vandværks hjemmeside - eller via kommunens hjemmeside.

Tips, som kan hjælpe på dit vandforbrug i badeværelset:

  • Tag kortere brusebade. For hvert minut du afkorter badet, sparer du tolv liter vand. Til et karbad bruges i øvrigt cirka 125 liter vand, det svarer til 8,75 kroner, og skal vandet være varmt, bliver prisen 17,50 kroner for badet.
  • Hvis du har bruser med termostat, kan du nemt slukke for vandet, eller skrue ned, mens du sæber dig ind og vasker hår
  • På vandhanen kan du montere en luftblander/ perlator, som blander vandet med luft. Vandstrålen føles kraftigere, men vandforbruget på hanen reduceres med cirka 25 %
  • Luk for vandhanen, når du børster tænder
  • Tjek om toilettet løber. Det kan være svært at se med det blotte øje, men du kan kontrollere, om det løber ved at sætte en tør serviet fast i den tørre kumme. Bliver servietten våd, løber toilettet, og skal repareres eller udskiftes. Et toilet, der løber så lidt, at du ikke kan se det med det blotte øje, kan spilde omkring 20 kubikmeter om året, det svarer til en udgift på 1.400 kroner. Løber dit toilet så meget, at man både kan se og høre det, med uro i vandspejlet og susen fra cisternen, kan vandspildet være op til flere hundrede kubikmeter, men spilder du bare 100 kubikmeter på et år, smider du faktisk 7.000 kroner lige ud ad vinduet
  • Selvom dit gamle enkelt-skyls toilet ikke fejler noget, kan det alligevel være en god idé at skifte det ud med et nyt to-skyls. Ældre toiletter bruger op til 15 liter vand hver gang, der skylles ud, mens to-skyls toiletter normalt bruger 3 eller 6 liter pr. skyl. Du kan altså vælge at betale 1,05 kroner eller 21 øre, hver gang du skyller ud.

Nøgleord

Kontakter

Dorthe G. Rasmussen, pressemedarbejder i Danske Vandværker
Tlf. 5613 0332

Billeder

Information om Danske Vandværker

Danske Vandværker
Danske Vandværker
Solrød Center 22 C
2680 Solrød Strand

56 14 42 42http://www.danskevv.dk

Danske Vandværker er brancheforening for landets vandværker. Medlemsskaren tæller også vandbranchens industri og leverandører. Danske Vandværker er den eneste brancheforening, som alene koncentrerer sig om forsyning af drikkevand.

Følg pressemeddelelser fra Danske Vandværker

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Danske Vandværker

Det lysner for beskyttelsen af de boringsnære områder24.8.2018 13:46pressemeddelelse

I går, torsdag 23. august, var der samråd i Miljø- og Fødevareudvalget. Emnet var de mange pesticider, som er fundet i vores grundvand i den seneste tid. Danske Vandværker arbejder for et fuld stop for brug af pesticider i de boringsnære beskyttelsesområder. Nu ser det ud til, at det arbejde bærer frugt, da miljøminister Jakob Ellemann-Jensen under samrådet sagde, at han er åben for at indføre stramninger på pesticidområdet til gavn for drikkevandet.

Cyberhysteri – ingen grund til nervøsitet for det danske drikkevand20.7.2018 13:23pressemeddelelse

At de danske vandværker ikke er omfattet af regeringens nye cyberstrategi skaber ingen bekymring hos Danske Vandværker, der med sine knap 2.000 medlemmer leverer næsten hvert andet glas drikkevand til danskerne. Vandværkernes evne til at forsyne borgerne med drikkevand er ikke truet af cyberkriminelle, som det ellers fremgår af Jyllands-Posten i dag fredag. Her fremføres det blandt andet, at fordi nogle it-hackere har skaffet sig adgang til et vandværks SCADA-styresystem, vil det udgøre en trussel mod danskernes drikkevandsforsyning. Dette vil kun medføre et midlertidigt stop eller en uregelmæssighed i vandforsyningen, der straks vil blive opdaget og rapporteret til vandværket.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum