Deloitte

Danskerne gemmer udenlandsk valuta for 1,4 mia. kr.

Del

Ubrugte kontanter fylder skufferne op

Richardt Tabori Kraft
Richardt Tabori Kraft

København, 22. september 2016

1,4 milliarder kroner. Så meget er den anslåede værdi af den udenlandske valuta, der ligger gemt rundt omkring i de danske hjem. Det viser nye tal fra Deloitte. Eksempelvis har 57 pct. af os Euro liggende derhjemme. 18 pct. af os opbevarer svenske kroner, mens 15 pct. har amerikanske dollar i skufferne. Mange kunne nok trænge til at luge lidt ud i kontantbeholdningen, påpeger ekspert i privatøkonomi.

- Man må sige, at danskerne virkelig er gode til at samle til bunke, når det gælder udenlandsk valuta. Faktisk har vi taget så mange penge med hjem fra rejser og ferieture, at det svarer til, at hver eneste husholdning har mere end 700 kr. liggende. Det er en pæn sjat penge, siger partner i Deloitte, Richardt Tabori Kraft.

Euro og svenske kroner udgør størstedelen af kontantbeholdningerne i de danske hjem, men også andre valutaer har fundet vej til skuffer og skabe.

- Mere end hver tiende danske husholdning har fx britiske pund liggende derhjemme, mens 8 pct. opbevarer norske kroner. Blandt de mere eksotiske valutaer finder vi bl.a. thailandske bath, kinesiske yuan, tyrkiske lira og canadiske dollar. Enkelte danskere kan ligefrem grave de gamle tyske D-mark frem fra gemmerne, siger Richardt Tabori Kraft.

Hvis man ikke enten bruger pengene eller veksler dem til danske kroner, kan man dog let risikere, at de ender med at være ugyldige, påpeger Richardt Tabori Kraft:

- De fleste lande skifter jo deres mønter og sedler ud med jævne mellemrum, så man skal næppe have pengene liggende i mange år, hvis man vil gøre sig håb om at bruge dem. Senest har Sverige gennemført en omfattende seddeludskiftning. Så sent som i juni blev de gamle 20-, 50- and 1000-kronesedler ugyldige. Det samme sker for 100- og 500-kronesedlerne næste år.

Ifølge Richardt Tabori Kraft burde danskerne overveje at smide deres udenlandske mønter og sedler i en af de mange indsamlingsbøsser, der er opstillet af de velgørende foreninger:

- I stedet for at ende med værdiløse penge eller småmønter, der mest er til gene, kan man jo lige så godt give dem til nogen, der gerne vil have dem. Her er de velgørende foreninger et godt bud, da de jo er flittige til at opstille indsamlingsbøsser i fx supermarkeder og boghandlere. Så går pengene i det mindste til noget godt.

Blot 35 pct. af danskerne siger, at de ikke har udenlandsk valuta derhjemme.

Fakta:

Så mange danskere har udenlandsk valuta liggende derhjemme:

Euro: 57 pct.

Svenske kroner: 18 pct.

Amerikanske dollars: 15 pct.

Pund: 12 pct.

Norske kroner: 8 pct.

Anden valuta: 11 pct.

(Mulighed for flere svar)

Så mange penge opbevarer vi (omregnet til danske kroner):

18 pct. har udenlandsk valuta liggende for mere end 1.000 kr.

11 pct. har udenlandsk valuta for mellem 500 og 1.000 kr.

36 pct. har udenlandsk valuta for mellem 1 og 500 kr.

34 pct. af danskerne har ingen udenlandsk valuta derhjemme

I gennemsnit opbevarer hver husholdning 742 kr. i udenlandsk valuta.

Tallene er baseret på i alt 1061 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.

Nøgleord

Kontakter

Richardt Tabori Kraft
Tlf. +45 29 61 73 93
rtkraft@deloitte.dk

Billeder

Richardt Tabori Kraft
Richardt Tabori Kraft
Download
DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
DeloitteHuset, Weidekampsgade 6, 2300 København S
Download

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Richardt Tabori Kraft er partner i Deloitte og ekspert i personskat.

Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum