Deloitte

Danskerne er vilde med bestyrelsesarbejde

Del

Tre ud af 10 trækker frivilligt i arbejdstøjet

Richardt Tabori Kraft
Richardt Tabori Kraft

København, 8. november 2016

Ejerforeninger, andelsforeninger, grundejerforeninger, idrætsforeninger, velgørende foreninger, fritidsforeninger samt foreninger for kunst og kultur. Danmark er fyldt med foreninger og dermed også bestyrelsesmedlemmer, der er villige til at trække i arbejdstøjet i fællesskabets ånd. Det gør helt op mod 30 pct. af danskerne ifølge nye tal fra Deloitte. Langt hovedparten af dem arbejder uden løn. Alligevel kan det betale sig at sætte sig ind i skattereglerne.

- Bestyrelsesarbejde er jo kernen i vores foreningsliv. Derfor er det også positivt, at så mange danskere stiller op. Mest populære er fritidsforeningerne og idrætsforeningerne, der tegner sig for ca. en tredjedel af arbejdet. Herefter kommer grundejerforeninger, virksomhedsbestyrelser og velgørende organisationer, siger skatteekspert i Deloitte, Richardt Tabori Kraft.

Kun cirka hver tidende bestyrelsesmedlem angiver i undersøgelsen, at de modtager honorar for deres arbejde. Resten arbejder gratis eller modtager mindre beløb til at dække deres udgifter.

- Som ulønnet bestyrelsesmedlem kan man få dækket udgifter til møder af administrativ karakter, hvis beløbet ikke overstiger 1.400 kr. pr. år. Det kan fx bruges til dækning af kaffe og kage eller almindelig administration. For telefonudgifter er beløbsgrænsen 2.350 kr. pr. år. Det er jo ikke store summer, men stadig en gode måde at sige tak for indsatsen, siger Richardt Tabori Kraft.

Modtager man derimod honorar for sin arbejdsindsats, har man ikke ret til skattefrie godtgørelser. Her kan man kun få refusion efter regning.

- Får man honorar for bestyrelsesarbejdet, kan man kun få dækket faktisk afholdte udgifter efter regning. Her er altså ingen skattefri godtgørelse.  Til gengæld har man ret til at modtage skattefrie gaver, der dog ikke må bestå af kontanter. De må maksimalt koste 1.100 kr. pr. år i 2016, heraf maksimalt 800 kr. til årets julegave, siger Richardt Tabori Kraft.

For at gøre regnskabet endnu mere forvirrende, bortfalder retten til at modtage skattefrie gaver, hvis man ikke modtager honorar for sit arbejde, påpeger Richardt Tabori Kraft:

- Der findes ikke nogen minimums- eller bagatelgrænse for gaver til ulønnede bestyrelsesmedlemmer. Får man fx en julegave af grundejerforeningen, er den faktisk skattepligtig helt ned til første krone.

- Så skal den selvangives på årsopgørelsen under B-indkomst, hvis man altså vælger at følge reglerne.

8 pct. af bestyrelsesmedlemmerne i undersøgelsen angiver, at de typisk får en julegave som tak for deres indsats.

Fakta:

Sådan mange danskere er med i bestyrelser*:

Fritidsforening (fx spejderforening, aktivforening eller naturforening): 6 pct.

Idræts-/sportsforening: 6 pct.

Kulturel forening (fx musikforening, kunstforening eller biografforening): 5 pct.

Grundejerforening: 5 pct.

Virksomhed: 4 pct.

Velgørende forening eller organisation: 3 pct.

Ejerforening: 3 pct.

Andelsforening: 3 pct.

70 pct. er ikke bestyrelsesmedlem eller ønsker ikke at svare.

Sådan bliver bestyrelsesmedlemmerne honoreret*:

62 pct. modtager ingen kompensation

12 pct. får honorar

10 pct. får refusion efter regning

8 pct. får julegave

8 pct. får et fast beløb til dækning af udgifter til møder

7 pct. får et fast beløb til dækning af telefonudgifter

2 pct. får andre gaver

*mulighed for flere svar.

Tallene er baseret på i alt 1061 interview med repræsentativt udvalgte danskere på 18 år og derover, heraf 313 personer, der angiver at være aktive i en bestyrelse. Undersøgelsen er gennemført af Epinion for Deloitte.

Nøgleord

Kontakter

Richardt Tabori Kraft
Tlf. +45 29 61 73 93
rtkraft@deloitte.dk

Billeder

Richardt Tabori Kraft
Richardt Tabori Kraft
Download

Vedhæftede filer

Information om Deloitte

Deloitte
Deloitte
Weidekampsgade 6
2300 København S

http://www2.deloitte.com/dk/da.html

Richardt Tabori Kraft er partner i Deloitte og ekspert i personskat.

Mød hele Deloittes panel af eksperter på twitter.com/pressepanelet samt på pressepanelet.dk 

Følg pressemeddelelser fra Deloitte

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Deloitte

Undersøgelse: Mindre danske virksomheder sætter mål – men det halter med strategien13.8.2018 10:12pressemeddelelse

Danske virksomheder med 50-199 medarbejdere er gode til at formulere målsætninger, men er klart udfordret, når de skal formulere og gennemføre strategier, der skal indfri målsætningerne. En smule anderledes ser det ud for de mellemstore virksomheder med mere end 200 medarbejdere. Epinion har for Deloitte undersøgt forholdet mellem mål og midler i de to segmenter og taget temperaturen ud fra virksomhedernes tilgang til vækst, internationalisering og digitalisering.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum