Danskerne er gode til at gennemskue digital svindel
En ny analyse om danskernes kendskab til informationssikkerhed viser, at mange danskere fortsat udsættes for såkaldte phishing-forsøg. Heldigvis viser analysen også, at danskerne generelt er gode til at gennemskue forsøg på digitalt svindel.
Digitaliseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner står bag analysen, der viser, at 57 procent af danskerne har været udsat for forsøg på phishing via mail, sms eller telefonopkald, men kun 1 procent af dem faldt i fælden og udleverede de personlige oplysninger.
I en tilsvarende undersøgelse fra 2020, havde 64 procent af danskerne oplevet forsøg på phishing og 2 procent blev svindlet.
”Jeg er glad for at se, at rigtig mange danskere har fået en god digital sikkerhedskultur ind under huden, og at få danskere falder i de digitale fælder. Vi må dog ikke læne os for langt tilbage, for det kan have store konsekvenser, når man bliver offer for et digitalt svindelnummer. Vi skal fortsætte med at øge kendskabet til den gode digitale adfærd og styrke danskernes kompetencer inden for digital sikkerhed,” siger digitaliseringsminister Marie Bjerre.
”Vi ser en bekymrende udvikling i den digitale kriminalitet i disse år, og de kriminelle er ofte ét eller flere skridt foran. Derfor er det utrolig opløftende, at danskerne er blevet så gode til at gennemskue, hvornår der er tale om snyd. Men det gør det ikke alene. I kommunerne har vi et stort fokus på at uddanne og vejlede vores medarbejdere, så de har en sikker adfærd og dermed passer godt på danskernes oplysninger,” siger formand for KL’s Arbejdsmarkeds- og Borgerserviceudvalg Peter Rahbæk Juel.
”I regionerne gør vi vores yderste for at passe godt på dine sundhedsdata, og vi er med i kampagner om cybersikkerhed. Sundhedsvæsenet er dybt afhængigt af danskernes tillid. Det er positivt, at danskerne er gode til at gennemskue digital svindel på mail, sms eller telefon. For svindlerne er derude. Sikker digital adfærd hos danskerne kombineret med høj cybersikkerhed er vores bedste fælles værn,” siger formand for Danske Regioner Anders Kühnau.
Hvert år i oktober afholdes national cybersikkerhedsmåned, som sætter fælles fokus på digital sikkerhed i Danmark, og Digitaliseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner har i den forbindelse gennemført flere borgerrettede kampagner om cybersikkerhed. Senest har en kampagne med skuespilleren Bodil Jørgensen mindet folk om, at banker og offentlige myndigheder ikke uopfordret vil bede om dine personlige oplysninger over mail, SMS eller opkald.
Om analysen
Digitaliseringsstyrelsen, KL og Danske Regioner tager hvert andet år temperaturen på, hvor godt borgere og offentligt ansatte efterlever anbefalingerne til en sikker digital adfærd samt barrierer, der kan stå i vejen for en god digital adfærd.
Hent analysen ’Danskernes kendskab til informationssikkerhed 2022’ her og find tidligere analyser fra 2013, 2014, 2015, 2016, 2018 og 2020 her.
Fakta: Hvad er phishing?Phishing er en form for svindel, hvor svindlerne forsøger at narre personlige oplysninger, som fx kodeord, betalingskortoplysninger eller MitID-oplysninger, fra offeret. Offeret kan fx blive lokket til at udlevere sine personlige oplysninger på baggrund af en dækhistorie eller blive bedt om at klikke på et link, som fører til en falsk loginside, hvor offeret kan indtaste sine loginoplysninger. Phishing kan både foregå via mail, sms eller telefonopkald. Hvis offeret falder for svindelnummeret, kan det få konsekvenser i form af økonomiske tab, identitetstyveri eller tab af data. |
Nøgleord
Kontakter
Michael Højgaard BangPresserådgiver
Tlf:+45 72 28 24 16mihb@digmin.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet

Stormgade 2-6
1470 København K
+45 72 28 24 00https://digmin.dk/
Følg pressemeddelelser fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Digitaliserings- og Ligestillingsministeriet
Digitaliseringsminister Marie Bjerre sætter kunstig intelligens på dagsordenen i EU2.6.2023 10:01:15 CEST | Pressemeddelelse
ChatGPT har givet kunstig intelligens et folkeligt gennembrud. Teknologien rummer et stort potentiale, som vi skal udnytte, men det skal ske på en sikker og ansvarlig måde, mener digitaliseringsministeren. Marie Bjerre har derfor sat kunstig intelligens på dagsordenen, når hun i dag deltager i et rådsmøde blandt de europæiske ministre med ansvar for digitalisering.
Lov om digital fritagelse vedtaget i Folketinget25.5.2023 10:12:06 CEST | Pressemeddelelse
Folketinget har i dag vedtaget en ny lov, der forenkler reglerne for digital fritagelse. Loven gør det lettere for borgere, der er fritaget fra Digital Post, at blive tilbudt et alternativ til digital selvbetjening. Loven træder i kraft den 1. juni 2023.
Danmark mister førstepladsen i digitalisering i EU2.5.2023 11:54:05 CEST | Pressemeddelelse
Danmark ligger stadig i toppen over de mest digitaliserede lande i EU, men førstepladsen overtages af Finland, viser ny redegørelse. Det kalder på et øget fokus, siger digitaliseringsministeren.
Videomøder mellem borgere og det offentlige skaber værdi28.4.2023 10:58:05 CEST | Pressemeddelelse
Videomøder skaber værdi for den enkelte borgere og for samfundet generelt. Derfor er der potentiale for at øge brugen af videomøder. Det understreger en ny analyse.
Regeringen og aftalepartierne bag finansloven vil sikre voldsudsatte mænd den samme hjælp som kvinder24.4.2023 14:48:26 CEST | Pressemeddelelse
Med finansloven for 2023 afsættes 36 mio. kr. varigt til en handlingsplan mod partnervold og partnerdrab.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum