PensionDanmark

Danskerne: Efteruddannelse er vigtigt for jobsikkerhed

Del

Rundspørge viser, at seks ud af ti danskere finder efteruddannelse vigtigt for at fastholde et job frem til pensionsalderen.

Foto: Ursula Bach/PensionDanmark
Foto: Ursula Bach/PensionDanmark

Hvis jeg skal forblive i job, indtil jeg selv ønsker at gå på pension, skal jeg holde mine kvalifikationer ved lige med efteruddannelse. Det er en udbredt erkendelse blandt danskere i den arbejdsdygtige alder, viser en rundspørge, som Epinion har foretaget for PensionDanmark.

Blandt 708 respondenter, for hvem efteruddannelse kan være relevant, svarer 61,4%, at efteruddannelse er enten vigtigt, meget vigtigt eller helt afgørende for, at de kan fastholde et job frem til pensionsalderen. Samtidig vurderer mere end hver fjerde, at de ikke vil kunne fastfolde deres nuværende job frem til pensionsalderen.

”Det er en vigtig erkendelse, at det er nødvendigt at udvikle og vedligeholde sine kompetencer gennem hele arbejdslivet. Og ved at deltage i efteruddannelse kan man følge med udviklingen på sit fagområde, tilegne sig nye kompetencer og dermed udvide sine job- og karrieremuligheder,” forklarer Jakob Overgaard Jørgensen, uddannelseschef i PensionDanmark.

Til trods for den udbredte erkendelse af vigtigheden, er det kun hver femte af de adspurgte, der har været på efteruddannelse inden for det seneste år. Og det til trods for, at 88 procent af de adspurgte kan pege på en eller flere konkrete gevinster, de selv ville kunne opnå gennem efteruddannelse.

Mere end hver anden fremhæver bedre mulighed for jobskifte eller forfremmelse, mens flere end fire ud af ti peger på øget jobsikkerhed, større arbejdsglæde og højere løn.

”Vi ser gerne, at endnu flere kommer afsted på efteruddannelse, for danskerne har helt ret i deres vurdering af udbyttet. Der er dokumenteret en lang række gavnlige effekter både for medarbejder, virksomhed og samfund, og selvom man i nogle brancher har haft meget travlt det seneste år, så er det vigtigt, at kompetenceudviklingen sker løbende,” påpeger Jakob Overgaard Jørgensen.

PensionDanmark administrerer 20 overenskomstaftalte kompetenceudviklingsfonde, som støtter efteruddannelse. Fondene omfatter knap 14.000 virksomheder med 232.800 lønmodtagere, hvoraf størstedelen enten er faglærte eller ufaglærte. Og for disse grupper er efteruddannelse særligt vigtigt i disse år.

”Fremskrivninger peger på, at vi om få år står med et overskud af ufaglærte og et underskud af faglærte. Derfor er det super vigtigt, at man som ufaglært afsøger mulighederne for opkvalificering. Hvis man løbende har deltaget i efteruddannelse og samtidig har relevant erhvervserfaring, skal der i mange tilfælde ikke mere end måske et års dedikeret indsats til for at blive faglært,” påpeger Jakob Overgaard Jørgensen.

Han understreger samtidig, at faglærte også bør have fokus på efteruddannelse, da den grønne omstilling er med til at skærpe kravene til specifikke kvalifikationer hos bl.a. håndværkere, anlægsgartnere og chauffører.

Du kan se resultaterne fra rundspørgen her.


Fakta om efteruddannelse:

  • Alle virksomheder kan få 120,68 kr. i timen i VEU-godtgørelse, når de har en ansat på AMU-kurser eller læse/skrive kurser.
  • Er medarbejderen også omfattet af en kompetenceudviklingsfond, så kan man få et yderligere tilskud på mellem 35 og 150 kr. i timen, afhængigt af den enkelte fond og typen af efteruddannelse. Og typisk refunderer fondene også deltagerbetalingen til virksomhederne.
  • PensionDanmark administrerer 20 kompetenceudviklingsfonde, som omfatter 13.800 virksomheder med i alt 232.800 ansatte.
  • På www.pension.dk/medlem/efteruddannelse kan medlemmer få et personligt overblik over relevante efteruddannelsesmuligheder, deres uddannelseskonto og deres uddannelsesbaggrund.
  • På www.pension.dk/virksomhed/uddannelse kan arbejdsgiverne få et lignende overblik, og kan med få klik få udbetalt tilskud fra kompetenceudviklingsfonden til efteruddannelse.
  • En fremskrivning fra Arbejderbevægelsens Erhvervsråd forudser, at Danmark i 2030 vil mangle 99.000 faglærte, mens der vil være et overskud af ufaglært arbejdskraft på 59.000. Se mere om fremskrivningen her

Kontakter

Billeder

Foto: Ursula Bach/PensionDanmark
Foto: Ursula Bach/PensionDanmark
Download
Foto: Ursula Bach/PensionDanmark
Foto: Ursula Bach/PensionDanmark
Download
Foto: Ursula Bach/PensionDanmark
Foto: Ursula Bach/PensionDanmark
Download
Foto: PensionDanmark
Foto: PensionDanmark
Download

Information om PensionDanmark

PensionDanmark
PensionDanmark
Langelinie Alle 43
2100 København Ø

33 74 80 00https://www.pensiondanmark.com/

PensionDanmark A/S administrerer overenskomst- og virksomhedsaftalte arbejdsmarkedspensioner, sundhedsordninger og uddannelsesfonde for 800.000 medlemmer beskæftiget i 21.000 private og offentlige virksomheder. PensionDanmark er et kundeejet selskab, hvor hele overskuddet går til medlemmerne. De samlede indbetalinger udgjorde 16,2 mia. kr. i 2021. Balancen er 327 mia. kr.

Følg pressemeddelelser fra PensionDanmark

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra PensionDanmark

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum