Folkekirkens Nødhjælp

Danskere og nordmænd bakker massivt op om hjælp til Libanon

Del
Foto: Kirkens Nødhjælp
Foto: Kirkens Nødhjælp

Eksplosionen i Beirut har startet en humanitær krise – ikke kun for de 300.000 mennesker, der mærkede eksplosion på egen krop og mistede deres hjem. De massive ødelæggelser rammer også dem, der lever en usikker tilværelse i de libanesiske flygtningelejre. Ja, helt ind på syriske slagmark vil eksplosionen give genklang i form af mangel på fødevarer, medicin og andre basale fornødenheder.

Den voldsomme eksplosion har forvandlet havnen i Beirut til et bombekrater. Og det var her, 80 procent af Libanons importvarer kom ind i landet. At fragtskibe ikke kan lægge til i havnen, har betydning for millioner af menneskeliv i det lille land, som importerer mere end 50 procent af sine fødevarer. Samtidig modtog havnen også størstedelen af den nødhjælp, der skal videre til Syrien.

Sympati med libaneserne

Libanon har brug for hjælp, og ifølge Folkekirkens Nødhjælps generalsekretær, Birgitte Qvist-Sørensen, oplever organisationen, at danskerne viser stor sympati med libaneserne i form af donationer.

”Situationen i Beirut er ekstremt alvorlig. Derfor er jeg også glad for, at danskerne har støttet ofrene så massivt, at vi nu sammen med vores norske søsterorganisation, Kirkens Nødhjælp, kan sende næsten tre millioner kroner afsted til Libanon. Pengene skal først og fremmest bruges på mad og husly til de nødstedte,” siger generalsekretær i Folkekirkens Nødhjælp, Birgitte Qvist-Sørensen.

I første omgang handler det om at hjælpe de mennesker, der på få sekunder mistede deres livsgrundlag. Men på lidt længere sigt mener Birgitte Qvist-Sørensen, at det er helt afgørende for landets fremtid, at Beiruts havn bliver genopbygget så hurtigt som muligt.

”Lufthavnen og havnen er de eneste veje ind ud af Libanon. Hvis ikke den vitale infrastruktur bliver genetableret hurtigst muligt, vil det få uoverskuelige konsekvenser for de fattigste mennesker i Libanon - såvel som krigsofrene inde i Syrien. Folkekirkens Nødhjælp vil hjælpe med genopbygningen, der hvor behovet er størst, og hvor vores ekspertiser kan bruges bedst.”

En lurende fødevarekrise

Libanons geografiske placering er ubarmhjertig, fordi landet grænser møder det krigsplagede Syrien i øst og nord. Og mod syd ligger Israel, som Libanon har været i krig med af flere omgange. Derfor har grænsen været permanent lukket siden 2000. Uden nogen mulige ruter over land ind og ud af Libanon, er den nuværende situation uden en funktionel havn begyndelsen på et mareridt i det lille mellemøstlige land, der kun har kornreserver til én måned.

”Vi sætter alle kræfter ind på at koordinere hjælpen og samle norske, danske og libanesiske kræfter, så hjælpen når ud til dem, der har størst behov - det handler om husly, mad og hjælp til de daglige fornødenheder. Den fødevarekrise, som lurer lige om hjørnet, vil uden tvivl ramme de fattigste hårdest,” siger Birgitte Qvist-Sørensen.

Kontakter

Billeder

Foto: Kirkens Nødhjælp
Foto: Kirkens Nødhjælp
Download

Information om Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp
Folkekirkens Nødhjælp
Meldahlsgade 3
1613 København V

41 86 59 75https://www.noedhjaelp.dk

Folkekirkens Nødhjælp støtter verdens fattigste i deres kamp for et værdigt liv og hjælper mennesker i nød. Vi giver akut nødhjælp i katastroferamte områder og langsigtet udviklingshjælp i fattige egne for at skabe en mere ligeværdig og bæredygtig verden.

Følg pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Folkekirkens Nødhjælp

Folkekirkens Nødhjælp kickstarter klimatopmøde i København18.3.2024 14:15:28 CET | Pressemeddelelse

I denne uge mødes en lang række af verdens klimaministre til topforhandlinger i Danmark ved det årlige ’Copenhagen Climate Ministerial’. Dagen før forhandlingerne officielt går i gang, samler Folkekirkens Nødhjælp, i samarbejde med Concito og internationale partnere, ministre, topembedsmænd og førende klimaorganisationer fra hele verden til klimadiskussioner for at sikre finansiering til klimatilpasning i det globale syd. ”Vi er glade for at kunne samle så mange ministre og eksperter i samme rum i vores lokaler i København, så vi kan levere vigtige klimabudskaber op til de officielle forhandlinger senere på ugen. Det er vigtigt, at regeringer i hele verden sætter handling bag løftet om flere midler til at hjælpe verdens mest udsatte befolkninger med at tilpasse sig en kogende klode”, siger Folkekirkens Nødhjælps konstituerede generalsekretær Jonas Nøddekær. Ifølge Jonas Nøddekær er behovet for klimatilpasning i det globale syd akut. ”Klimaforandringerne medfører nye udfordringer for me

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye