Danskere hopper i dag havet - for en bedre beskyttelse af havet

Idag fejrer Danmarks Naturfredningsforening (DN) havet og sætter fokus på den krise det danske hav befinder sig i. Det sker i samarbejde med en række lokale foreninger af vinterbadere, svømmere, dykkere, livreddere, naturister o.a. med det tilbagevendende landsdækkende event Hop i havet.
50 steder langs de danske kyster afholdes der i dag Hop i Havet.
Blandt andet i Køge, hvor borgere og politikere fra hele Køge Bugt tager et stort fællesbad ved Søndre Strand for at fejre, at de har været med til at stoppe dumpningen af slam fra Lynetteholm i den sydlige del af Øresund. Og for at markerer, at kampen for en ren og levende Køge Bugt fortsætter.
I Horsens Fjord hopper borgere sammen i vandet med hvert et ålegræsskud, som de planter i havbunden for at fejre at frivillige ’kysthjælpere’ denne dag afslutter udplantningen af godt 6.000 ålegræsskud i Horsens fjord - for at skabe levesteder for fisk og smådyr og et bedre havmiljø i fjorden.
Flere steder er der børn- og voksen-aktiviteter i forbindelse med Hop i havet. Bl.a. i Nyborg, hvor borgere og politikere hopper sammen i havet med efterfølgende bål, live musik og citizen science i vandkanten. I Limfjorden er der efter den fælles tur i vandet sauna på Mors og kystvandring på Jegindø. På Amager kan du prøve havsvømning og i Gentofte er livredderne på banen for at fortælle, hvordan man passer på sig selv, mens man oplever havnaturen.
Se på kort, hvor alle 50 Hop i havet events foregår i år – og hvornår man sammen går i vandet: www.hopihavet.dk. De fleste steder kører arrangementet mellem kl. 10-12.
Nøgleord
Kontakter
Claus Garde BergmannKommunikationsansvarlig, HavDanmarks Naturfredningsforening
Tlf:61782480claus@dn.dkBilleder
Vedhæftede filer
Information om Danmarks Naturfredningsforening
Baggrund for DN's landsdækkende Hop i Havet event:
Der er intet så skønt som en sommer-dukkert i det fantastiske danske hav. Men forurening, dumpning af slam, råstofindvinding, overfiskeri og fiskeri med bundslæbende redskaber presser havet og naturen under overfladen. Hvis vores børn og børnebørn i fremtiden også skal have et skønt hav at hoppe i, så skal der gøres noget nu!
Naturen skal have mere plads – også under havets overflade.
Ålegræs-engene og stenrevene skal have plads. Det truede marsvin, den overfiskede torsk, og det rødlistede koraldyr søfjeren skal have plads. Havets natur og dyr skal have plads og ikke mindst fred til at genetablere sig.
Det er ikke kun til gavn for naturen og dyrene. Det er til gavn for os mennesker. Et sundt hav giver os blandt andet ilt og mad og hjælper med at lagre CO2 helt naturligt.
Med Hop i havet ønsker DN at sætte fokus på havets krise og vise beslutningstagerne, at vi er mange, der ønsker havet bedre beskyttet. Politikernes beslutninger nu og i de kommende år er nemlig helt afgørende for havets fremtid!
DN kæmper konkret for mindst 30 procent reelt beskyttet hav, heraf mindst 10 procent urørt, og at mindst 30 procent af Danmarks havnatur genoprettes.
Fakta om havets krise:
- Kun omkring 2 procent af Danmarks hav er på nuværende tidspunkt reelt beskyttet mod skadelige aktiviteter.
- Cirka 80 procent af den danske havbund bliver forstyrret årligt – hovedsageligt af fiskeri med bundslæbende redskaber.
- 7 ud af 8 naturtyper i Danmarks hav er i tilbagegang – bl.a. vigtige levesteder som stenrev, boblerev og sandbanker.
- Ingen af de danske have er i god miljøtilstand.
Følg pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danmarks Naturfredningsforening
Grøn koalition: Drop principper om slappe miljøkrav10.7.2025 06:37:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmark bør droppe principper om minimumsimplementering af EU's regler for miljø- og naturbeskyttelse, opfordrer en række grønne organisationer og tænketank til i fælles opråb.
Danmarks Naturfredningsforening jubler over trawlfrie områder – men kritiserer suspendering af klimaafgift2.7.2025 12:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Fiskeri med bundslæbende redskaber er en af de store trusler mod havnaturen og havets biodiversitet. Derfor er der begejstring hos Danmarks største naturorganisation over, at et flertal i Folketinget nu vil gøre en stor del af de indre danske farvande fri for bundslæbende redskaber. Organisationen skoser dog beslutningen om at suspendere fiskeriets klimaafgift og udskyde ambitionen om at indføre et fuldt dokumenteret fiskeri til 2033.
DN, WWF og Sportsfiskere i hård kritik af fiskeriminister: Åbner igen for muslingeskrab i beskyttet natur27.6.2025 07:00:00 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening, WWF Verdensnaturfonden og Danmarks Sportsfiskerforbund retter skarp kritik mod regeringen og fiskeriminister Jacob Jensen for at forringe naturbeskyttelsen i Limfjorden. Ministeren åbner for muslingeskrab i beskyttet natur, selvom muslingeskrab er dokumenteret skadeligt for havbunden. Store dele af Limfjorden er hårdt ramt af blandt andet forurening fra landbrug, bundtrawl og muslingeskrab.
Nyt naturprojekt skal hjælpe ørreden i Damvad Å25.6.2025 14:05:03 CEST | Pressemeddelelse
Danmarks Naturfredningsforening Egedal og Egedal Kommune har slået sig sammen om et fælles projekt. Sammen med skoleelever vil de løfte biodiversiteten i Damvad Å – bl.a. med fokus på ørreden. Parterne har fået 60.000 kr. i støtte til formålet af VELUX FONDEN.
Sjaskvåd Sankthans: Giv det ubrugte sankthansbål til dyrene23.6.2025 16:45:21 CEST | Pressemeddelelse
Bliver årets sankthansbål aldrig tændt på grund af regn og blæst? Grenene fra bålet kan være guld værd for pindsvin, insekter og fuglene i haven, lyder det fra Danmarks Naturfredningsforening.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum