Dansk Metal

Danske virksomheder tager for få lærlinge

Del
Mere end hver femte af Dansk Metals tillidsrepræsentanter arbejder på en virksomhed, der ikke har lærlinge. Det er meget bekymrende, da risikoen for flaskehalse i industrien dermed rykker nærmere.

I efteråret 2016 indgik arbejdsmarkedets parter en trepartsaftale, der skal sikre 8000-10.000 flere praktikpladser inden 2020. Men en stor undersøgelse blandt Dansk Metals tillidsrepræsentanter viser, at det går alt for trægt med at tage lærlinge på industrivirksomhederne.

”Klokken er ét minut i tolv, hvis ikke allerede den er slået tolv, med hensyn til at sikre fremtidens arbejdskraft. Så det bekymrer mig faktisk, at så mange af vores tillidsrepræsentanter ikke oplever fremgang i antallet af praktikpladser”, siger cheføkonom i Dansk Metal Thomas Søby.

Undersøgelsen blandt Dansk Metals tillidsrepræsentanter i industrien viser, at 21 procent af respondenterne arbejder på en virksomhed, som ikke har lærlinge. Omvendt angiver knap halvdelen, at virksomheden, de arbejder på, er udfordret på mangel af kvalificeret arbejdskraft. Samtidig er det kun 39 procent, der forventer at ansætte flere lærlinge det kommende år.

”Det er jo et kæmpe paradoks, for det er de selvsamme virksomheder, der vil komme til at mangle faglærte inden for en meget overskuelig tidshorisont. Det er altså virksomhedernes ansvar at være med til at uddanne fremtidens faglærte arbejdskraft. Så desværre er der nu anledning til at gentage, hvad vi i Metal har sagt længe: Kom i gang derude”, siger Thomas Søby.

Dansk Metals egne tal viser, at det i særlig grad er faglærte, hvis uddannelser er målrettet industrien, som kommer i underskud de kommende år. Det gælder især industriteknikere, smede og værktøjsmagere. Siden 2011 har det gennemsnitlige årlige underskud ligget på 615 flere industriteknikere, der trak sig tilbage fra arbejdsmarkedet, end der kom ind. I 2016 var der 490 medlemmer af Dansk Metal med en industriteknikerbaggrund, der trak sig tilbage fra arbejdsmarkedet. Samme år blev der på landsplan kun uddannet 278 nye industriteknikere – et minus på 212, i 2016. Udviklingen går den rigtige vej, i kraft af at flere udlæres. Dog er der lang vej igen, før udviklingen er vendt, og vi samlet set har et overskud pr. år.

”Der er et hul i spanden, hvor den faglærte arbejdskraft løber ud. Vi har lappegrejerne, så det er sådan set bare et spørgsmål om, at vi sammen med virksomhederne får nedbrudt de barrierer, der åbenbart er for at tage flere lærlinge. Det er både små- og mellemstore virksomheder, der skal ud af starthullerne, og rigtig mange af de store virksomheder har rig mulighed for at tage flere lærlinge, end de gør i dag”, siger Thomas Søby, der er cheføkonom i Dansk Metal.

Se hele analysen ”Danske industrivirksomheder tager for få lærlinge” her.

Yderligere info og kommentarer:

Thomas Søby, cheføkonom i Dansk Metal, telefon 30831071

Jens Dissing Munk, pressechef i Dansk Metal, telefon 30178874

Information om Dansk Metal

Dansk Metal
Dansk Metal
Molestien 7
2450 København SV

33 63 20 00https://www.danskmetal.dk/

Dansk Metal er en fagforening for ca. 108.000 lønmodtagere, der arbejder med it, teknik og mekanik.

Følg pressemeddelelser fra Dansk Metal

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Dansk Metal

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye