Industriens Fond

Danske virksomheder får nem adgang til test- og demonstrationsfaciliteter

Del

Flere små og mellemstore virksomheder skal rustes til produktudvikling og øget salg gennem nemmere adgang til test- og demonstrationsfaciliteter. Det får de fra d. 1. april, hvor en digital kortlægning med knap 400 danske testfaciliteter lanceres af Forskningsalliancen på virksomhedsguiden.dk.

Nordens største klimakammer ligger på Odense Havn og kan teste udstyr i ned til 60 minusgrader. Foto: FORCE Technology
Nordens største klimakammer ligger på Odense Havn og kan teste udstyr i ned til 60 minusgrader. Foto: FORCE Technology

Veludbyggede test- og demonstrationsanlæg er afgørende instrumenter til at styrke innovation og udvikling i danske virksomheder. Ikke mindst for at sikre Danmark en plads som global nøglespiller i at udvikle løsninger på de store udfordringer, som Europa og resten af verden står over for, eksempelvis på klima-, sundheds- og sikkerhedsområdet.

Hidtil har der ikke været et samlet nationalt overblik over offentlige og private test- og demonstrationsfaciliteter. Industriens Fond har derfor støttet Forskningsalliancen – som består af DI, ATV, Dansk Metal og IDA – med knap 1 mio. kr. til at kortlægge testfaciliteterne. Og samle dem på et digitalt kort, som gør det nemt for virksomheder - men også myndigheder, erhvervsfremme aktører m.fl. - at finde netop de testfaciliteter, som de har brug for til udvikling af nye produkter og services. Det digitale værktøj indeholder knap 400 testfaciliteter hos primært universiteter, Godkendte Teknologiske Serviceinstitutter, forsyningsselskaber og kommuner.

-Når vores virksomheder skal lave morgendagens løsninger, så skal de også have adgang til det bedste testudstyr og faciliteter. Derfor glæder det mig meget, at der er blevet udviklet et digitalt kort, hvor virksomhederne nemt og hurtigt kan se, hvor de kan teste alt fra nye robotarme til IT-udstyr og kæmpe vindmøller. På den måde får virksomhederne mere tid til kerneforretningen og innovation, så Danmark også i fremtiden vinder det teknologiske kapløb, siger erhvervsminister Simon Kollerup.

-Utilstrækkelig adgang til test-, udviklings- og demonstrationsfaciliteter er et problem for virksomhedernes konkurrenceevne og dermed for Danmark. Vi har rigtig mange mindre virksomheder, som ikke selv har mulighed for at etablere og drive de nødvendige faciliteter til test af for eksempel nye digitale teknologier, energisystemer eller alternative materialer. Derfor er det helt afgørende, at vi nu får en let tilgængelig platform, hvor virksomhederne kan få adgang til opdateret information om tilgængelige test- og udviklingsfaciliteter, siger Thomas Hofman-Bang, adm. direktør i Industriens Fond.

-Når vi har sat os ambitiøse klimamål og skal understøtte digitaliseringen af vores samfund og virksomhederne – til gavn for os alle - så har vi brug for, at erhvervslivet kan afprøve nye ideer og løsninger i praksis. Derfor er det en rigtig god ide med et interaktivt danmarkskort med test- og demonstrationsfaciliteter, som vil gøre det nemmere af finde de eksisterende testfaciliteter, men også finde ud af hvor vi mangler nye demonstrationsanlæg, siger Lars Sandahl Sørensen, adm. direktør DI.

-Vi er supergode til at forske i Danmark, men det omsættes i for ringe grad i konkret innovation og ekspert af højteknologi. Vores klare håb er, at det her overblik også vil betyde nemmere adgang til testfaciliteter og dermed kortere vej fra at gøre gode idéer til virkelighed for danske virksomheder, siger Thomas Damkjær Petersen, formand Ingeniørforeningen, IDA.

-Vi er et lille land i international konkurrence. Og vi kæmper om at udvikle og producere en række nye teknologier først. Hvis det skal lykkedes, og vi skal sikre, at det også medfører danske arbejdspladser, så er det nødvendigt, at vi stiller al den viden og de ressourcer vi har til rådighed offentligt frem. Det vil det nye digitale kort bidrage til, siger Claus Jensen, formand Dansk Metal.

-Test- og demonstrationsfaciliteter er en central del af Danmarks videninfrastruktur. Faciliteterne er ofte helt afgørende for at danske virksomheders forsknings- og udviklingsaktiviteter bliver til kommercielle produkter. Det nye digitale værktøj vil bidrage til overblik og lettere adgang til relevante test- og demonstrationsfaciliteter. Samtidig giver det digitale værktøj os nogle helt nye muligheder for at indsamle data om udbud og efterspørgsel indenfor test- og demonstrationsfaciliteter. Det er Forskningsalliancens ambition, at vi skal bruge den data til at diskutere den overordnede sammenhængskraft af vores test- og demonstrationsfaciliteter og lave en national strategi for området, siger Lia Leffland, akademidirektør, ATV.

Kontakt for yderligere kommentarer:

  • Simon Kollerup (pressetelefon): 9133 7007
  • Thomas Hofman-Bang: Anders Brandtoft, 3112 2743
  • Lars Sandahl Sørensen: Mikkel Haarder, 2577 9161
  • Thomas Damkjær Petersen: 2170 8784.
  • Claus Jensen: Rasmus Thye Lynghøj, 3076 7127
  • Lia Leffland: 4117 5959

Fakta om det digitale kort:

Det digitale værktøj lanceres på konference d. 1. april 2022 i Industriens Hus med deltagelse af erhvervsminister Simon Kollerup.

Det digitale kort kan tilgås på: virksomhedsguiden.dk/testfaciliteter

Billeder

Nordens største klimakammer ligger på Odense Havn og kan teste udstyr i ned til 60 minusgrader. Foto: FORCE Technology
Nordens største klimakammer ligger på Odense Havn og kan teste udstyr i ned til 60 minusgrader. Foto: FORCE Technology
Download

Information om Industriens Fond

Industriens Fond
Industriens Fond
Frederiksgade 17
1265 København K

+45 70 209 208http://www.industriensfond.dk/

Industriens Fond er en privat uafhængig fond, som arbejder på at styrke dansk erhvervslivs konkurrenceevne.

Følg pressemeddelelser fra Industriens Fond

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Industriens Fond

Ny innovations-hub skal skabe digital revolution i energisektoren22.3.2022 07:00:00 CET | Pressemeddelelse

Elforsyningen skal være smartere, og der skal fart på udviklingen af digitale løsninger og forretningsmodeller, der er nødvendige for at nå i mål med den grønne omstilling. Det er målet i et nyt ambitiøst samarbejde på energiområdet, som Industriens Fond står bag. Øget digitalisering af energinettet giver samtidig store gevinster i form af en mere stabil energiforsyning og nye smarte løsninger til kunderne.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum