Danske unge slår endnu engang rekord i klamydia

Et delvist nedlukket samfund i 2020 forhindrede ikke danske unge i at slå rekorder i klamydiatilfælde, og de nyeste tal fra 2021 er kun blevet højere. Ifølge Statens Serum Institut blev der i 2021 fundet 31.430 tilfælde i aldersgruppen 15-29 år. Desuden forventes mørketallet at være meget højere, fordi unge også er svære at få til lægen.
”Det er bekymrende, at danske unge igen slår denne kedelige rekord. Men endnu mere bekymrende er det, at mange er smittede uden at vide det,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.
I 2021 afsatte Danske Regioner 10 millioner kroner til at forebygge klamydiasmitte. Hensigten med aftalens udmøntning er, at det skal være muligt for alle landets kommuner at tilbyde unge gratis hjemmeprøvetagningstest for både klamydia og gonoré. Indtil videre er det kun en række kommuner, der i samarbejde med Sex & Samfund tilbyder unge gratis hjemmeprøvetagningstest for både klamydia og gonorré.
”Den gode nyhed er, at der er en vej til forebyggelse gennem god seksualoplysning og let tilgængelige test. Vi håber, at endnu flere regioner og kommuner vil være med til at styrke disse tiltag,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.
Unge mænd sakker bagud på testraten
Muligheden for at tage en test derhjemme uden at skulle bestille tid og møde fysisk op hos lægen er ifølge Majbrit Berlau nøglen til at bremse klamydiasmitten.
”Når vi spørger de unge er tryghed, hastighed og fleksibilitet det, som får dem til at foretrække en hjemmetest. Vi ved også, at særligt de unge mænd sakker bagud på testraten. Så udover at gøre en klamydiatest mere nem og tilgængelig, skal vi i endnu højere grad sprede afgørende information om sygdommen og testmetoden – fx at både mænd og kvinders fertilitet kan påvirkes negativt af klamydia og at test på mænd ikke behøver at foretages som en podning i penis, men blot gennem en simpel urinprøve,” siger Majbrit Berlau.
Fakta: Flest klamydiatilfælde per 1.000 unge i alderen 15-29 år i 2021
I 2021 var det Aalborg, der havde konstateret flest klamydiatilfælde per 1.000 unge i alderen 15-29 år med 36,9 tilfælde (Året før var det Kolding med 33,0).
I Region Hovedstaden var det Frederiksberg (34,0), København (30,3) og Frederiksværk-Hundested (30,0).
I Region Sjælland var det Slagelse (29,5), Næstved (27,6) og Guldborgsund (26,5).
I Region Syddanmark var det Esbjerg (33,6), Kolding (32,6) og Vejle (32,1).
I Region Midtjylland var det Randers (33,8), Århus (33,3) og Syddjurs (33,3).
I Region Nordjylland var det Aalborg (36,9), Hjørring (33,1), Morsø (28,8) og Brønderslev-Dronninglund (28,8).
Fakta: Klamydia
Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark. Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 50.000 danskere årligt smittes med klamydia.
Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. Symptomerne kan være udflåd eller svie, når man tisser, men klamydia optræder ofte uden symptomer.
Ubehandlet klamydia kan medføre nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.
Klamydia er let at behandle. Det sker med antibiotika.
Sex & Samfund tilbyder en gratis og sikker klamydiahjemmetest til unge i følgende kommuner: Frederiksberg Kommune, Gentofte Kommune, Hillerød Kommune, Høje-Taastrup Kommune, Ishøj Kommune, Københavns Kommune og Lolland Kommune.
Kommunerne kan læse mere om samarbejdet med Sex & Samfund på www.sexogsamfund.dk/klamydiatest.
Kontakter
Pernille Buch
Tlf:29714222pb@sexogsamfund.dkBilleder
Links
Information om Sex & Samfund
Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.
Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.
Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.
Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund
Uge Sex 2025: Halvdelen af unge oplever, at deres udseende er adgangsbillet til fællesskabet – for mange holdes uden for3.2.2025 04:30:00 CET | Pressemeddelelse
Halvdelen af børn og unge mener, at udseendet spiller en stor rolle for at blive accepteret i skolen. Over ni ud af ti har oplevet, at der tales grimt om andres kroppe eller udseende. Den konstante bedømmelse presser børn og unge til at yde kropskontrol og undgå sociale aktiviteter. Derfor sætter Sex & Samfunds kampagne Uge Sex i år fokus på, hvordan vi gør op med kropskontrollen og skaber mere inkluderende fællesskaber.
Danmark skal styrke sin indsats for global sundhed – for verdens og Danmarks egen skyld5.12.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
Ekspertgruppen for Global Sundhed lancerer i dag rapporten A Prescription for Global Health med 19 konkrete anbefalinger til, hvordan Danmark kan genindtage en ledende rolle inden for global sundhed. Ekspertgruppen foreslår i rapporten, at Danmark bygger videre på sine styrkepositioner, gentænker sin tilgang og bevæger sig fra at være donor til en ligeværdig partner i en verden præget af komplekse kriser.
Sex & Samfund: Henvendelser om sexsygdomme topper i januar – husk at bruge kondom i juletiden26.11.2024 06:00:00 CET | Pressemeddelelse
På Sex & Samfunds rådgivningsportal Sexlinien stiller flest unge spørgsmål om sexsygdomme i januar. Med den nye julekampagne ’Hårde pakker – en indpakningsguide til årets vigtigste julegave’ håber Sex & Samfund at kunne huske flere unge på også at bruge kondom i juletiden.
Ny ekspertgruppe skal styrke Danmarks rolle i global sundhed27.9.2024 06:00:00 CEST | Pressemeddelelse
En række førende eksperter skal komme med deres anbefalinger til, hvordan Danmark kan blive en stærkere spiller på den globale sundhedsscene.
Barnevognsmarch 2024: Gå for verdens mødre i fem danske byer6.5.2024 16:59:40 CEST | Pressemeddelelse
Globalt dør 786 kvinder hver dag i forbindelse med graviditet og fødsel. Derfor går hundredvis af forældre og børn med i Barnevognsmarchen 2024 for at støtte kampen mod mødredødelighed. Det foregår på Mors Dag d. 12. maj i København, Aalborg, Odense, Roskilde og Helsingør.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum