Sex & Samfund

Danske unge slår endnu engang rekord i klamydia

Del
Klamydia er mere udbredt blandt unge end nogensinde før. Med over 30.000 tilfælde slog klamydiasmitten i 2021 atter rekord blandt danske unge. Selv på den anden side af en global pandemi vokser den mest udbredte sexsygdom i Danmark og truer folkesundheden. Det kræver regionale og kommunale indsatser i hele landet at knække den stadigt stigende kurve.

Et delvist nedlukket samfund i 2020 forhindrede ikke danske unge i at slå rekorder i klamydiatilfælde, og de nyeste tal fra 2021 er kun blevet højere. Ifølge Statens Serum Institut blev der i 2021 fundet 31.430 tilfælde i aldersgruppen 15-29 år. Desuden forventes mørketallet at være meget højere, fordi unge også er svære at få til lægen. 

”Det er bekymrende, at danske unge igen slår denne kedelige rekord. Men endnu mere bekymrende er det, at mange er smittede uden at vide det,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.

I 2021 afsatte Danske Regioner 10 millioner kroner til at forebygge klamydiasmitte. Hensigten med aftalens udmøntning er, at det skal være muligt for alle landets kommuner at tilbyde unge gratis hjemmeprøvetagningstest for både klamydia og gonoré. Indtil videre er det kun en række kommuner, der i samarbejde med Sex & Samfund tilbyder unge gratis hjemmeprøvetagningstest for både klamydia og gonorré.

”Den gode nyhed er, at der er en vej til forebyggelse gennem god seksualoplysning og let tilgængelige test. Vi håber, at endnu flere regioner og kommuner vil være med til at styrke disse tiltag,” siger Majbrit Berlau, generalsekretær i Sex & Samfund.

Unge mænd sakker bagud på testraten

Muligheden for at tage en test derhjemme uden at skulle bestille tid og møde fysisk op hos lægen er ifølge Majbrit Berlau nøglen til at bremse klamydiasmitten.

”Når vi spørger de unge er tryghed, hastighed og fleksibilitet det, som får dem til at foretrække en hjemmetest. Vi ved også, at særligt de unge mænd sakker bagud på testraten. Så udover at gøre en klamydiatest mere nem og tilgængelig, skal vi i endnu højere grad sprede afgørende information om sygdommen og testmetoden – fx at både mænd og kvinders fertilitet kan påvirkes negativt af klamydia og at test på mænd ikke behøver at foretages som en podning i penis, men blot gennem en simpel urinprøve,” siger Majbrit Berlau.

Fakta: Flest klamydiatilfælde per 1.000 unge i alderen 15-29 år i 2021

I 2021 var det Aalborg, der havde konstateret flest klamydiatilfælde per 1.000 unge i alderen 15-29 år med 36,9 tilfælde (Året før var det Kolding med 33,0).  

I Region Hovedstaden var det Frederiksberg (34,0), København (30,3) og Frederiksværk-Hundested (30,0).

I Region Sjælland var det Slagelse (29,5), Næstved (27,6) og Guldborgsund (26,5).

I Region Syddanmark var det Esbjerg (33,6), Kolding (32,6) og Vejle (32,1).

I Region Midtjylland var det Randers (33,8), Århus (33,3) og Syddjurs (33,3).

I Region Nordjylland var det Aalborg (36,9), Hjørring (33,1), Morsø (28,8) og Brønderslev-Dronninglund (28,8).

Fakta: Klamydia

Klamydia er den mest udbredte sexsygdom i Danmark. Sundhedsstyrelsen vurderer, at ca. 50.000 danskere årligt smittes med klamydia.

Klamydia er infektion i urinrøret, livmoderhalsen eller endetarmen. Symptomerne kan være udflåd eller svie, når man tisser, men klamydia optræder ofte uden symptomer.

Ubehandlet klamydia kan medføre nedsat fertilitet og ufrivillig barnløshed, graviditet uden for livmoderen, kroniske underlivssmerter hos kvinder og betændelse i bitestikler blandt mænd.

Klamydia er let at behandle. Det sker med antibiotika.

Sex & Samfund tilbyder en gratis og sikker klamydiahjemmetest til unge i følgende kommuner: Frederiksberg Kommune, Gentofte Kommune, Hillerød Kommune, Høje-Taastrup Kommune, Ishøj Kommune, Københavns Kommune og Lolland Kommune.

Kommunerne kan læse mere om samarbejdet med Sex & Samfund på www.sexogsamfund.dk/klamydiatest.

Kontakter

Billeder

Links

Information om Sex & Samfund

Sex & Samfund
Sex & Samfund
Lergravsvej 63, 2. sal
2300 København S

33 93 10 10https://sexogsamfund.dk/

Sex & Samfund kæmper for alles ret til at være den, de er, elske hvem de vil og få de børn, de ønsker.

Det har vi gjort i mere end 60 år. Men kampen fortsætter, fordi fordomme, diskrimination, sexsygdomme, uønskede graviditeter og mødredødelighed stadig ødelægger alt for mange liv både i Danmark og verden rundt.

Rettigheder i forhold til køn, krop og seksualitet er en holdningsmæssig og politisk kampplads. Sex & Samfund står som del af en stærk global bevægelse forrest i kampen for disse rettigheder og for at skabe opbakning i Danmark og i verden.

Følg pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Sex & Samfund

Sex & Samfunds kampagne Uge Sex sætter skærmkroppen på skoleskemaet5.2.2024 05:15:00 CET | Pressemeddelelse

Danske unge bruger næsten fire timer dagligt på sociale medier, hvor de eksponeres for kropsidealer, som er svære at leve op til. Så svære, at de ville ønske, at deres egen krop så anderledes ud. Omkring hver anden får lyst til at tabe sig. En ud af tre får lyst til at lave om på deres krop med kosmetiske indgreb. På skærmen er der ikke plads til usikkerhed og det skaber en afgrund mellem det, de unge ser i spejlet og det de ser på skærmen. Derfor sætter Sex & Samfunds kampagne Uge Sex i år fokus på skærmkroppen.

Ny rapport: 9 ud af 10 har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv7.6.2023 04:30:00 CEST | Pressemeddelelse

9 ud af 10 af de adspurgte i ny rapport svarer, at de har oplevet grænseoverskridende adfærd i det københavnske natteliv. Rapporten er udviklet af Alliance for et tryggere natteliv, som består af Copenhagen Pride, Københavns Frie Promotere og Sex & Samfund og har til formål at undersøge københavnernes oplevelser med grænseoverskridelser og diskrimination i hovedstadens natteliv.

Sex & Samfund vil sætte samtalen om abort fri med ny bog og digital platform22.5.2023 04:30:00 CEST | Pressemeddelelse

På onsdag udkommer bogen ’Abortfortællinger’ i anledning af 50-årsdagen for den frie abort i Danmark. Bogen er skabt af Laura Kreutzfeldt Kristensen med støtte fra Sex & Samfund og indeholder 50 personlige fortællinger om abort. De indsamlede fortællinger er en del af et større fælles initiativ, der skal sætte samtalen om abort fri. I den forbindelse lancerer Sex & Samfund i dag en digital platform, hvor kvinder, som har valgt at få foretaget en abort, kan dele deres egne oplevelser.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye