Udenrigsministeriet

Danske specialister skal sikre NATO’s kommunikation i Afghanistan

Del

Regeringen har i dag fået opbakning fra Det Udenrigspolitiske Nævn til, at IT- og kommunikationsspecialister fra Forsvaret udsendes til Afghanistan for at understøtte NATO’s kommunikationsstruktur i landet.

Cirka 25 danske it- og kommunikationsspecialister fra Forsvaret skal udsendes til Afghanistan som en del af NATO’s Resolute Support Mission i landet. Missionen består af mere end 15.000 soldater og har til formål at styrke afghanernes evne til at varetage egen sikkerhed. NATO har anmodet om, at danske specialister fra starten af det nye år bidrager til at sikre stabil og sikker kommunikation mellem NATO’s enheder i Resolute Support Mission.
 
Udenrigsminister Jeppe Kofod udtaler:
”Danmark har leveret vigtige bidrag til NATO’s indsats for at bekæmpe terrorisme og forbedre sikkerheden i Afghanistan. Det handler i sidste ende også om vores egen sikkerhed. Derfor er det afgørende, at Danmark løfter sin del af ansvaret for den kollektive sikkerhed i NATO og stiller op, når der er behov. Der er fortsat meget at gøre i Afghanistan for frihed, tryghed og kampen mod terrorisme.”

Forsvarsminister Trine Bramsen siger:
“Danmark og det danske forsvar støtter med bidraget NATO’s indsats for et mere stabilt Afghanistan. Det er vigtigt set i lyset af den usikre fremtid, landet står overfor. Også for vores egen sikkerheds skyld. Vi er en kerneallieret i NATO, lever op til vores forpligtelser og bidrager, hvor vi kan - og det giver mening. Det gør vi med dette bidrag.”

Baggrund
Den danske kommunikationsenhed – kaldet ”DCM” (Deployable Communication Module) – forventes at blive udsendt til NATO’s Resolute Support Mission i Afghanistan fra årsskiftet og cirka fire måneder frem. Enhedens opgave vil først og fremmest bestå i at vedligeholde og etablere et sikkert og robust kommunikationsnetværk, der kan understøtte missionens arbejde. Kommunikationsenheden er en del af NATO’s kommandostruktur, og enheden er dermed permanent afgivet til NATO. Danmark har dog fuld kommando over enheden, som siden 2004 flere gange har været udsendt til Afghanistan. Seneste gang var fra juni til oktober 2017, hvor enheden også indgik i rammen af NATO’s Resolute Support Mission.
 
Udsendelsen af kommunikationsenheden på cirka 25 personer sker i tillæg til Danmarks i forvejen substantielle styrkebidrag til NATO’s Resolute Support Mission på omkring 145 personer, der blandt andet bistår missionens træning og rådgivning af de afghanske sikkerhedsstyrker. 

Kontakter

For yderligere pressekontakt:
Udenrigsministeriets pressevagt, pressevagten@um.dk eller tlf. 61979247
Forsvarsministeriets pressevagt, tlf. 72810400

Information om Udenrigsministeriet

Udenrigsministeriet
Udenrigsministeriet
Asiatisk Plads 2
1448 København K

33 92 00 00http://um.dk/

Følg pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

Flere pressemeddelelser fra Udenrigsministeriet

Større tryghed om erhvervsfremstød i Corona-krisen24.9.2020 16:30:33 CESTPressemeddelelse

Corona skaber stor usikkerhed om muligheden for at gennemføre erhvervsfremstød. Regeringen har stort fokus på behovet for at hjælpe dansk eksport i gang igen. Derfor er der afsat yderligere 10 mio. til at kompensere koordinatorer af fælles erhvervsfremstød, og dermed deltagende virksomheder for tabte udgifter, idet en Corona-særordning på området forlænges året ud. Det er godt for eksporten, og dermed godt for Danmark. Eksporten som helhed ventes at aftage med 10,2%, og vareeksporten specifikt med 7,7% i 2020.

Hviderusland: Danmark og 16 OSCE-lande igangsætter uafhængig ekspertmission til undersøgelse af menneskerettighedskrænkelser17.9.2020 16:28:31 CESTPressemeddelelse

Danmark har de seneste uger været drivende for at sikre, at 17 medlemmer af Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa (OSCE) i dag kan nedsætte en uafhængig ekspertmission, som skal undersøge talrige rapporter om alvorlige menneskerettighedskrænkelser i Hviderusland i forbindelse med præsidentvalget den 9. august 2020.