Aalborg Universitet

Danske regler for brug af persondata i forskningen skal op til EU-eksamen

Del

Hvad må forskerne gøre med vores helbredsoplysninger? Det spørgsmål skal professor Sten Bønsing fra Aalborg Universitet sammen med juridiske forskere fra de andre danske universiteter finde svar på.

I et stort tværvidenskabeligt forskningsprojekt skal landets fremmeste juridiske forskere undersøge, hvilke konsekvenser EU's nye regler for beskyttelse af persondata får for de danske regler for brug af sundhedsoplysninger i forskningen. Fra Aalborg Universitet deltager professor Sten Bønsing fra Juridisk Institut i forskningsarbejdet. Projektet, der ledes af Syddansk Universitet, har fået 4 mio. kr. i forskningsstøtte af Lundbeckfonden.

Sundhedsvidenskabelig forskning i fremtiden

Professor Sten Bønsings bidrag til det tværvidenskabelige forskningsprojekt er primært at undersøge grænserne og begrænsningerne for anvendelse af sundhedsoplysninger og persondata, når de bruges i forskningsøjemed. Den juridiske analyse skal sikre, at danske forskere ikke bryder EU-lovgivningen, når de indsamler og behandler sundhedsoplysninger. Samtidig skal analysen afdække, om mulighederne for at forske i sygdomme og lægemidler forringes, da det vil få store konsekvenser for den sundhedsvidenskabelige forskning både nationalt og internationalt.

- AAU skal bidrage med en analyse af, hvilke konsekvenser den nye EU-databeskyttelsesforordning har for forskernes mulighed for at bruge sundhedsdata i deres forskning. Andre dele af forskningsprojektet vil fokusere på de sundhedsjuridiske aspekter af sundhedsforskning. Efterfølgende vil der blive afholdt symposier, hvor jurister og sundhedsforskere skal diskutere forskningsresultaterne. Afslutningsvis vil de juridiske analyser blive samlet i en bog til brug for sundhedsforskning generelt, fortæller han.

Foruden juridiske forskere deltager sundhedsforskere i projektet, så der sikres en forankring af den juridiske forskning i den medicinske forskning.

Projektet ”JURFAST – Juridiske rammer for forskeres anvendelse af sundhedsdata” forventes afsluttet i 2020.
 

Kontakt

Professor Sten Bønsing, Juridisk Institut, Aalborg Universitet, tlf.: 9940 8269 eller e-mail: sb@law.aau.dk

Information om Aalborg Universitet

Aalborg Universitet
Aalborg Universitet
Fredrik Bajers Vej 5, Postboks 159
9100 Aalborg

9940 9940http://www.aau.dk/

Følg pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Skriv dig op her og modtag pressemeddelelser på mail. Indtast din mail, klik på abonner og følg instruktionerne i den udsendte mail.

Flere pressemeddelelser fra Aalborg Universitet

Innovativt design af fundamenter til havvindmøller kan næsten halvere prisen11.7.2018 08:00pressemeddelelse

Et sugebøttefundament til en havvindmølle, der kan samles med bolte på havnen, inden det sejles ud til sin placering. Det er resultatet af et projekt mellem Aalborg Universitet, Siemens Gamesa, Universal Foundation A/S og Fred. Olsen Wind Carrier A/S. Et resultat, der kan sænke prisen på fundamentet med op til 40 procent, og som i sidste ende også vil sænke forbrugernes elregning

Demente liver op i interaktion med menneskelignende robotter, men forsker advarer mod ukritisk brug9.7.2018 08:30pressemeddelelse

Et nyt forskningsprojekt viser, at mennesker med svær demens har stor gavn af kontakt til sociale robotter. Det får dem til at live op, og de begynder at tale og blive socialt aktive. Men ifølge forskeren bag projektet, Jens Dinesen Strandbech, er der etiske udfordringer forbundet med teknologien. Der er således risiko for, at robotterne kan blive brugt til at passivisere besværlige demente borgere.

I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter, og finde vores kontaktoplysninger.

Besøg vores nyhedsrum