Danske Regioners formand: Samfundskontrakten trænger til et eftersyn

Sundhedsvæsenet i Danmark er på mange måder en af det danske velfærdssamfunds store succeshistorier.
Hospitalerne behandler årligt 330.000 flere patienter, end de gjorde for 10 år siden. Kvaliteten af behandlingen er løftet markant, og markant flere overlever livstruende sygdomsforløb.
Men i kølvandet på de store fremskridt, er der opstået nogle ubalancer i velfærdssamfundet. Det siger Danske Regioners formand Anders Kühnau i sin tale på Regionernes Politiske Topmøde.
- Der er skabt sprækker i den samfundskontrakt, vi har indgået med hinanden. Sprækker, som kun vil vokse sig større i de kommende år, hvis ikke vi genfinder balancerne. Jeg ser især tre store ubalancer, som kan underminere den samfundskontrakt, vores velfærd er bygget på, siger Anders Kühnau.
Tre store udfordringer truer samfundets balance
De tre udfordringer er for det første manglen på kvalificeret arbejdskraft nok til at levere den velfærd, vi ønsker og har behov for, og for det andet, at borgernes forventninger og krav til sundhedsvæsenet helt naturligt vokser – og overstiger de ressourcer, vi har til rådighed.
- Manglen på kvalificeret arbejdskraft er massiv og kan ikke løses uden, at vi gør noget radikalt anderledes. Fremtiden stiller krav om mere sundhed for pengene gennem innovation, ny teknologi og digitalisering. Men også til prioritering og forventningsafstemning, siger Anders Kühnau.
Sidst men ikke mindst peger Anders Kühnau på ulighed i sundhed – og ulige adgang til sundhedsydelser – som et problem, der udfordrer vores samfundskontrakt.
- Med en skæv lægedækning står vi i det paradoks, at dér, hvor behovet er størst, har vi også den dårligste adgang til sundhedsydelser. Det truer balancen i samfundskontrakten. Samtidig ser vi et voksende antal private sundhedsforsikringer. Det giver adgang til at springe frem i køen. Foran dem, der troede, at deres skattebetaling var nok til at sikre dem hurtig behandling, siger Anders Kühnau.
Vilde problemer kræver stærkt samarbejde
Danske Regioners formand bakker op om den strukturkommission, som regeringen har nedsat for at kigge på hele sundhedsområdet, på tværs af stat, regioner, kommuner og praksisområdet.
- Vi tager også gerne diskussionen om regionernes berettigelse. Men vi må også bare sige, at der ikke er noget særligt regionalt – eller dansk – ved udfordringerne med arbejdskraft, demografi og sygdomsbilleder, siger Anders Kühnau med henvisning til bl.a. det statslige sundhedsvæsen i England, som er et tydeligt eksempel på de problemstillinger, som har ramt hele den vestlige verden.
Tværtimod mener Anders Kühnau, at den regionale model netop rummer nogle af de elementer, der er helt afgørende for at løse fremtidens udfordringer.
- Alle de vilde problemer, der udfordrer vores samfundskontrakt, har dét til fælles, at de kræver, at vi kan se på tværs, sikre sammenhæng og samle aktører om at nå vores fælles mål. Det ligger i vores regionale DNA at samarbejde – det er sådan, man så klogt konstruerede os i sin tid, siger Anders Kühnau.
Nøgleord
Kontakter
Pressevagt
Kontakt pressevagten på telefon 5151 1818 (ikke sms) eller pressekontakt@regioner.dk
Billeder
Information om Danske Regioner
Danske Regioner er interesse- og arbejdsgiverorganisation for de fem regioner og har til opgave at yde en professionel betjening af Danske Regioners politiske ledelse.
Vi er den drivende kraft i udviklingen af sundhedsvæsenet, den førende stemme i den sundhedspolitiske debat, og vi arbejder for attraktive levevilkår og et godt miljø i alle dele af Danmark
Følg pressemeddelelser fra Danske Regioner
Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.
Flere pressemeddelelser fra Danske Regioner
Forfatter Anna Juul vinder pris som Årets Sundhedsdebattør7.6.2023 12:17:09 CEST | Pressemeddelelse
Danske Regioner hædrer forfatter Anna Juul som Årets Sundhedsdebattør. Anna Juul vinder den nystiftede pris efter, at hun i januar udgav bogen ”Superskurk”, hvor hun med en skarp pen beskriver sine personlige oplevelser med psykisk sygdom og mødet med psykiatrien.
Regioner og praktiserende speciallæger styrker indsatsen i psykiatrien31.5.2023 13:49:11 CEST | Pressemeddelelse
En ny aftale for de praktiserende speciallæger kan gøre ventelisterne i psykiatrien kortere.
Stram aftale på plads om næste års økonomi i regionerne26.5.2023 20:54:06 CEST | Pressemeddelelse
Danske Regioner og regeringen har lavet en aftale om regionernes økonomi for 2024. Det blev en meget stram aftale, som sikrer, at regionerne holder skindet på næsen det næste år.
Ny analyse: En tredjedel af landets hospitaler er alvorligt nedslidte25.5.2023 09:57:46 CEST | Pressemeddelelse
Rambøll skriver i ny analyse, at der over de næste 10 år bliver behov for at investere minimum 27 milliarder i at genoprette nedslidte hospitalsbygninger.
Regeringens besparelser rammer skævt25.5.2023 08:28:46 CEST | Pressemeddelelse
Regionerne bruger en langt mindre andel af deres budget på administration end kommunerne. Alligevel rammes de lige så hårdt af regeringens besparelser på administration. Det er ikke rimeligt, og det vil gå ud over patienterne, mener Danske Regioner.
I vores nyhedsrum kan du læse alle vores pressemeddelelser, tilgå materiale i form af billeder og dokumenter samt finde vores kontaktoplysninger.
Besøg vores nyhedsrum