Danske og tyske museer stifter Museumsforbundet NORDMUS

Del
Tre museer fra Danmark og Tyskland har stiftet det grænseoverskridende museumsforbund NORDMUS.

Snip snap snude, et Interreg-projekt er næsten ude. Tip tap tønde, noget nyt kan begynde. Disse ord sammenfatter den stiftelseskonference i Nykøbing Falster, hvor tre museer fra Danmark og Tyskland stiftede NORDMUS Forbundet.

De tre museer er fra Danmark Museum Lolland-Falster og Museum Vestsjælland, mens det fra tysk side er Oldenburger Wallmuseum. Museumsforbundet NORDMUS er åbent for alle relevante museer og kulturinstitutioner. Håbet er, at så mange som muligt vil være med.

Nordmus Forbundet er et museumsnetværk mellem museer i Danmark og Tyskland, der arbejder med dansk og tysk kulturarv, kulturhistorie og kunsthistorie. Formålet er at styrke samarbejdet mellem eksisterende institutioner, så museerne i Nordmus kan påtage sig fælles projekter til fælles bedste.

Forbundet arbejder for initiering og koordinering af dansk-tyske museumsprojekter og for fremme af gunstige rammebetingelser for videns- og erfaringsdeling på museumsområdet på tværs af grænser gennem formidling af informationer og kontakter.

Ligeledes skal NORDMUS Forbundet fremme PR, markedsføring og kulturturisme på museumsområdet på tværs af Østersøen samt rådgive såvel medlemmer som kommuner, kulturadministrationer, foreninger og politikere.

”Vi har brugt de tre år på at skabe netværket, og nu sætter vi kultursamarbejdet mellem Danmark og Tyskland op i et højere gear, hvor vi forpligter os på hinanden for at fremme museernes og kulturlivets mange facetter i et tæt samarbejde på tværs af Østersøen. Vi lever i et grænseland og museumsforbundet fokuserer på, at museerne fremmer den fælles historie over for museumsgæsterne” siger direktør for Museum Lolland-Falster, som er leadpartner i forbundet.

Stiftelseskonferencen markerede samtidig højdepunktet for Interreg-projektet NORDMUS, som over tre år har skabt grundlaget for det nydannede museumsforbund.

Knap 50 deltog. Som opvarmning hørte de journalisten Torben Stenos veloplagte causeri om forskellen mellem danskere og tyskere, som gav et morsomt og kærligt svirp til både danskere og tyskere.

Derefter delte partnerne nogle af de mange erfaringer, som Interreg-projektet har givet dem. Fuglsang Kunstmuseum og Benhaus-Drägerhaus Museum i Lübeck lærte, hvad forskellig udstillingspraksis betød, da de arrangerede en fælles kunstudstilling.

Museum Vestsjælland og Oldenburger Wallmuseum fortalte om de frugtbare erfaringer, der kom af at lade de to museers frivillige mødes og deltage i hinandens arbejde. Derudover fremlagde de en undersøgelse af forskelle og ligheder mellem brug af frivillige på danske og tyske museer.

Deltagerne hørte også om de såkaldte MOOCs ”massive open online courses”, som Technische Hochschule Lübeck har udviklet under projektet i samarbejde med de andre partnere. Et kursus om dansk-tysk historie og Genforeningen i 1920 er gået i luften, og i løbet af efteråret2018 følger onlinekurser om kunst og frivilligt arbejde på museer.

Kontakter

Ulla Schaltz, direktør Museum Lolland-Falster. Tlf.: +45) 25 59 34 54. E-mail: uls@museumlollandfalster.dk


Anna Elisabeth Jensen, souschef Museum Lolland-Falster. Tlf.: + 45) 51 21 27 43. E-mail: aej@museumlollandfalster.dk


Stephan Meinhardt, direktør Oldenburger Wallmuseum: Tlf.: +49) 04361-623142 E-mail: stephan.meinhardt@oldenburger-wall.de


Eskil Vagn Olsen, direktør Museum Vestsjælland. Tlf.: +45) 41 37 92 56. E-mail: evo@vestmuseum.dk

Billeder

Information om Fachhochschule Lübeck

Fachhochschule Lübeck



Følg pressemeddelelser fra Fachhochschule Lübeck

Skriv dig op her, og modtag pressemeddelelser på e-mail. Indtast din e-mail, klik på abonner, og følg instruktionerne i den udsendte e-mail.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye